Haavikko osallistuu Kekkos-keskusteluun

Akateemikko Paavo Haavikolta löytyy ymmärrystä entiselle presidentille.

Myös Paavo Haavikko osallistuu Kekkos-keskusteluun kirjallaan Tämä minun ankara vuosisatani. Kekkos-asintuntijana tunnettu Haavikko nostaa kirjassaan esiin Kekkosen paitsi merkittävänä talousvaikuttajana myös suurena valtiomiehenä.

-Mies, joka ymmärtää hyvin omaa toimintaansa eikä voi ymmärtää näitä vastakkaisia ja eri seinille asettuvia muotokuvia. Koska Kekkonen toimi Neuvostoliitto-nimisen maan vieressä, mikä näyttää nyt jo olevan mahdoton ymmärtää -yhtä vaikeata kuin Erkon oli vuonna -38 ymmärtää, että Neuvostoliitto hoitaa diplomaattisuhteensa KGB:n kautta. Että muodollinen lähetystöväki on samantekevää, jolle ei uskota mitään oikeita tehtäviä, sanoo akateemikko Paavo Haavikko.

-Erkko teki sen erehdyksen, ettei keskustellut venäläisten kanssa ja oli aikaansaamassa talvisotaa. Kekkonen päätti, että ei tee samaa. Hän ei ole Erkon ulkopolitiikan jatkaja. Että hän pitää suhteita aina kuten jokainen valtiomies, suhteita sinne missä ne ovat, vaikka niiden nimenä olisi KGB, arvelee Haavikko.

Sylvi oli Urhon muisti

Kekkonen, Urho ja Sylvi, hääkuva

Kekkosen kirjoituksiin pohjautuvassa kirjassa Haavikko ymmärtää Kekkosen toiminnan historiallisena realiteettina. Hän nostaa myös esiin Kekkosen talousmiehenä.

-Tämä talouden edistäminen oli ihan Suomen pankin vuosilta, jolloin Paasikivi pani hänet kasvamaan korkoa, silloin kun keskusta sai -48 vaalivoiton, mutta kärsi hallitustappion tai sanotaan joutui pois. Mutta hän oppi siitä paljon, mitä on dollareiden puute, hyvinkin pienien summien, jota he hoitivat. Oppi investoinnit, Pohjois-Suomen investoinnit ja Nesteen synnyn. Hän oli hyvin huomattava talousmies, sanoo Haavikko.

Haavikko on nostettu esiin myös Sylvi Kekkosesta tehdyn kirjan kautta. Paavo Haavikon vaimo, Marja-Liisa Vartio, oli Sylvi Kekkosen hyvä ystävä. Vaimonsa kautta Haavikko tutustui myös Sylviin taustavaikuttajana.

-Hän itse kuunteli, hän vaikutti, hän tiesi kaiken Kekkosen vaiheista. Kaikki vihamiehet, kaikki petosyritykset, tarkoitan polittisten kilpailijoiden petosyritykset. Ja se oli tärkeätä, että Kekkosella oli tämmöinen henkilö, joka oli kuin tietokone, jonka kanssa saattoi pelata interaktiivista peliä, arvioi Haavikko.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat