Oliko Wagner-johtaja paljastaa venäläisten asemat osana diiliä Ukrainan kanssa? – "Hänhän on roisto ja kauppamies"

Kauppasiko Wagner-johtaja Ukrainalle tietoja venäläisten asemista? 3:26
Kauppasiko Prigozhin Ukrainalle tietoja venäläisten asemista? Aleksanteri-instituutin johtaja arvioi tietojen laatua

Venäläisjoukkojen asemien paljastaminen voi olla Wagner-johtajan taktiikka saada Ukrainan joukot pois Bahmutista, arvioi Aleksanteri-instituutin johtaja.

Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuro pitää mahdollisena, että palkkasotilayhtiö Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin on tarjonnut tietoja venäläisjoukkojen asemista Ukrainalle.

– Toinen asia on, että minkälaisia ja minkä laatuisia ne tiedot ovat olleet ja onko hänellä ollut mitään annettavaa, Kangaspuro sanoo MTV Uutisille.

Väitteet tietojen tarjoamisesta ovat levinneet julkisuudessa sen jälkeen, kun yhdysvaltalaislehti Washington Post uutisoi asiasta. Lehden tiedot perustuvat Pentagonin asiakirjavuotoihin.

Kreml on kutsunut väitteitä huijaukseksi. Ukraina ei ole julkisesti vahvistanut saaneensa tällaisia yhteydenottoja Prigozhinilta. Prigozhin on vitsaillut Washington Postin tietojen olevan oikeassa.

Wagnerin ja Kremlin julkiset välit ovat olleet kuralla jo kuukausien ajan.

Kangaspuro pitää mahdollisena, että Prigozhinin väitetyn teon taustalla olisi pyrkimys saada Bahmutin kaupunki vallattua ja saada näin niin sanotusti sulka hattuunsa.

Venäjän ja Ukrainan joukot ovat käyneet itäisessä Ukrainassa sijaitsevan Bahmutin alueella verisiä taisteluita jo kuukausien ajan.

Prigozhin on saattanut keskustella Ukrainan kanssa Venäjän joukkojen asemista, jotta Ukraina suostuisi vetäytymään Bahmutista.

– Hänhän on roisto ja kauppamies myöskin, eli onhan se mahdollista, että hän on ollut valmis tällaiseen oman etunsa mukaiseen diiliin.

Valtakamppailun syventyminen olisi lännen mieleen

Onko mahdollista, että tässä kaikessa olisi kyse vain lännen yrityksestä lisätä entisestään erimielisyyttä Prigozhinin ja Kremlin välillä?

Prigozhin on ollut toistuvasti poikkiteloin Venäjän sotilasjohdon kanssa, ja hänen uskotaan kritisoineen Venäjän presidentti Vladimir Putinia kärkäässä puheessa voitonpäivänä.

Aleksanteri-instituutin Markku Kangaspuro toteaa, että julkisen riitelyn ja jopa valtataistelun syventyminen Prigozhinin ja Venäjän välillä olisi lännen näkökulmasta suotavaa.

Kangaspuron mukaan Prigozhin on kuitenkin hyvin riippuvainen Venäjän asevoimista sekä sen asejärjestelmistä ja logististisesta tuesta. Kokonaiskuvassa Prigozhinin rintamalle värväämien Wagner-sotilaiden määrä on hyvin pieni.

– Hän on palkkasoturijoukon omistaja, liikemies, joka häärää Ukrainan lisäksi myös Afrikan mantereella ja ryöstää siellä. Tässä mielessä voidaan sanoa, että Prigozhinin liikkumavara on toisaalta hyvin kapea.

Kangaspuron mukaan Prigozhin palkka-armeijoineen olisi käytännössä toimintakyvytön ilman Kremlin ja Venäjän asevoimien tukea.

– Se panee tietysti pohtimaan myös sitä, että kuinka paljon tämä on näytöstä ja kuinka paljon on oikeata valtakamppailua.

Kangaspuron mukaan valtakamppailua silti varmasti on "tiettyjen ryhmittymien" välillä.

Prigozhin on aiemmin somevideoillaan suominut Venäjän sotilasjohdosta etenkin Venäjän asevoimien pääesikunnan päällikköä Valeri Gerasimovia sekä puolustusministeri Sergei Shoigua Wagnerin sodankäynnin vaikeuttamisesta.

– Kyllä Prigozhin ilmiselvästi pyrkii hankkimaan asemia hyökkäämällä Putinin alapuolella olevien kimppuun.

Uutisen otsikkoa päivitetty ja täsmennetty 15.5. kello 20.56: Aiemmin otsikossa luki Paljastiko Wagner-johtaja Prigozhin venäläisten asemat osana diiliä Ukrainan kanssa?, tosi asiassa Prigozhin ei ole paljastanut venäläisten asemia. Päivitetty otsikko kuuluu: Oliko Wagner-johtaja paljastaa...

Lue myös:

    Uusimmat