Mainos

Gustafsson: Matkailuteollisuus muuttanut vuorikiipeilyn luonnetta

Suomen tunnetuin vuorikiipeilijä Veikka Gustafsson arvostelee matkailuteollisuuden koventumista tänään Mount Everstissä sattuneen onnettomuuden yhteydessä.

Gustafsson sanoo MTV Uutisten haastattelussa, että hän pohtii usein kiipeilyn eettisyytttä juuri matkailun ja paikallisten ihmisten näkökulmasta.

"Pojat on siellä hyvin vaarallisessa työssä palvellessaan näitä asiakkaita."

– On älyttömän surullista, että tällaista sattuu. He ovat olleet töissä luomassa kaupallisten retkikuntien jäsenille mahdollisuutta nousta vuorelle, Gustaffson sanoo.

Hänen mukaansa vuorikiipeily on erittäin tärkeä osa maan matkailuteollisuutta. Asiassa on kuitenkin kääntöpuolensa.

– Tämä on kaupallista matkailuteollisuutta, ja tässä on seuraus. Toisaalta se on tuonut maalle, joka on yksi maailman köyhimmistä, vaurautta ja paikallisille töitä, Gustafsson sanoo.

– Kyllä siinä kuitenkin tulee itsellekin aina välillä siellä ollessa eettinen pohdinta ja ongelma mieleen, että onko tämä perusteltua, pitäisikö olla asiakkaana.

Gustafsson pohtii myös, onko kaupallinen kiipeilytoiminta hyväksi vuorikiipeilylle.

– On eri asia, että pieni 4-5 kiipeilijän porukka, joilla ei ole sherpoja mukana, menee vuorelle. He kiipeävät omin avuin, virittelevät itse köyden ja kiipeävät sen vuoren. En halua sanoa, että se on hienompaa tai parempaa, mutta se on erilaista, Gustafsson sanoo.

"Vaikka asiakas ostaa palvelua, onko oikein että paikalliset tekee sen vaarallisen työn, kun seuraus on tämä?"

– Minähän aloitin kiipeilyni 90-luvulla asiakkaana, silloin porukkaa oli murto-osa. Me osallistuimme itsekin silloin töihin, nykyään se on massiivista teollisuutta. Nykyään on noin 500 kiipeilijää, silloin oli noin 50. Välillä tulee mieleen, että onko tämä oikein? 

Luonto hoitaa ruumiit pois 

Gustafssonin mukaan onnettomuuksissa kuolleiden ruumiit jäävät usein vuorelle.

– Jos onnettomuus tapahtuu ylempänä vuorisossa, jossa riskit ovat ismmat, jäävät ruumiit usein jäävät sinne. Luonto yleensä hoitaa ne pois.

Gustafsson arvelee, että paikalliset hakevat turmassa kuolleet pois vuorelta.

– Jos ruumiit ovat noudettavissa, niin paikalliset hakevat ne. Heillä on omat traditionsa. He ovat buddhalaisia, joten ruumiit yleensä poltetaan jonkun luostarin pihalla.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.