Guantanamon sotaoikeudenkäynnit alkavat

Kiistellyt Guantanamon sotaoikeudenkäynnit alkavat huomenna. Sotaoikeuteen joutuu nyt neljä vankia, kaksi Jemenistä, yksi Sudanista ja yksi Australiasta.

Varta vasten perustettu amerikkalainen sotatuomioistuin aloittaa huomenna neljän vihollistaistelijana pidetyn vangin kuulemisen Guantanamon tukikohdassa. T-kirjaimen muotoisessa keltaisessa rakennuksessa Kuuban rannikolla tehdään sotahistoriaa: vastaavia oikeusistuntoja ei ole pidetty koskaan aiemmin eikä niitä muistuttaviakaan sitten toisen maailmansodan.

Amerikkalaisviranomaiset ovat vakuutelleet tekevänsä kaikkensa, jotta prosessi olisi tasapuolinen. Ihmisoikeusjärjestöt ja oikeusoppineet eri puolilla maailmaa ovat epäluuloisia.

Amerikkalaisen oikeusjärjestelmän mukaisesti syytettyjä pidetään lain edessä syyttöminä kunnes toisin todistetaan. Syytetyt saavat ilmaista oikeusapua. Heidän ja puolustusasianajajien välisiä keskusteluja voidaan kuitenkin tarkkailla. Sotilaskomissioksi nimetty tuomioistuin voi myös julistaa todisteita salaisiksi. Mahdollisia vetoomuksia kuulevan valamiehistön on nimittänyt puolustusministeri Donald Rumsfeld.

Kengurunmetsästäjä salaliittolaisena

Sotilaskomission eteen marssii huomenna neljä Afganistanissa syksyn 2001 terrori-iskujen jälkeen käydyissä taisteluissa pidätettyä miestä. Kahta jemeniläistä ja yhtä sudanilaista miestä pidetään Osama Bin Ladenin lähipiiriläisinä.

Australialainen David Hicks on islaminuskoon kääntynyt entinen kengurunmetsästäjä, joka syytekirjelmän mukaan osallistui al-Qaida -järjestön erikoiskoulutukseen Afganistanissa, vakoili amerikkalaisia ja brittejä ja liittyi uudelleen al-Qaidan riveihin nähtyään World Trade Centerin iskut tv:stä.

Kaikkia neljää syytetään sotarikoksista ja osallisuudesta salaliittoon. He voivat saada enimmillään elinkautisen vankeustuomion.

Guantanamon sotilaskomission tutkittavana on toistaiseksi vain 15 tapausta. Saarella on pidetty yli kaksi vuotta noin kuuttasataa Afganistanissa pidätettyä taistelijaa. Yhdysvaltain korkein oikeus päätti keväällä, että myös amerikkalaiset siviilituomioistuimet voivat tietyin rajoituksin käsitellä tapauksia.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat