Gorea suomittiin kovin sanoin Kiotossa

Keskeiset kansainväliset ympäristöjärjestöt olivat todella pettyneitä Yhdysvaltain presidentti Al Goren maanantaiseen puheenvuoroon YK:n ilmastokokouksessa Kiotossa. Järjestöjen mukaan puheessa ei ollut mitään uutta ja Goren lupausta Yhdysvaltain vahvasta sitoutumisesta päästöjen tuntuvaan vähentämiseen pidettiin pelkkänä sanahelinänä.

Maailman luonnon säätiön WWF:n ilmastokampanjan johtaja Adam Marleham kuvasi puhetta heti Goren esiintymisen jälkeen avaamalla tyhjän salkun.
-Odotimme Goren tuovan jotakin uutta, mutta tässä on kaikki mitä hänellä oli tuotavana, hän sanoi tyhjä salkku kädessään.

WWF:n mukaan Yhdysvaltain tarjous jäädyttää päästöt vuoden 1990 tasolle tarkoittaa todellisuudessa päästöjen lisäämistä. Järjestön mielestä Yhdysvallat toimii myös vastuuttomasti vaatimalla hiiltä sitovien nielujen mukaan ottamista sopimukseen, kun parhaimpienkin asiantuntijoiden mukaan niiden tarkka mittaaminen on mahdotonta. Nieluja ovat mm. metsät, valtameret ja suot.

Myös Yhdysvaltain vaatimus päästökaupan toteuttamisesta saa järjestön tuomion, koska sille ei ole laadittu kunnollisia pelisääntöjä. Päästökauppa tarkoittaa sitä, että sopimukseen sitoutuneet maat voivat ostaa rahalla toisen maan päästöjä omien vähennysten toteuttamiseksi.

Greenpeace: Gore öljy-yhtiöiden juoksupoikana

Kansainvälisen Greenpeacen aktivisti Kirsty Hamilton puolestaan arvioi Goren puheenvuoron osoittavan, että hän on voimakkaiden amerikkalaisten öljy-yhtiöiden talutusnuorassa.

Kaikkien ympäristöjärjestöjen mielestä Goren heitto Yhdysvaltojen sitoutumisesta 30 prosentin vähennykseen ei tarkoittanut yhtään mitään, sillä jokainen maa voisi laskea itselleen vieläkin suurempia vähennyksiä olettamalla päästöjen kasvun jatkuvan entiseen tapaan.

Kehitysmaat haluavat USA:n vähentävän vain päästöjään

Kansainvälisen Maan ystävien nigerialainen aktivisti Oronto Douglas puolestaan ilmoitti, etteivät kehitysmaat halua Goren tarjoamaa uutta tekniikkaa päästöjensä vähentämiseen vaan päästöjen vähentämistä Yhdysvalloissa.

Hänen mukaansa maailman suurimpana kasvihuonekaasujen päästäjä Yhdysvaltain on tunnustettava todellinen vastuu päästöjensä rajoittamisesta sen sijaan, että se yrittää siirtää vastuun jonnekin muualle.

Yhdysvaltain osuus maapallon kasvihuonekaasupäästöistä on noin 25 prosenttia.

Kokous sai väriä

Jo kokouksen ensimmäisen viikon aktiivisesti toimineet ympäristöjärjestöt ja hallituksista riippumattomat organisaatiot nostivat selvästi valmiuttaan maanantaina, kun maiden ympäristöministerit saapuivat paikalle kokouksen ratkaiseviksi kolmeksi päiväksi.

Osaltaan vauhtia lisäsi Goren pikavisiitti, sillä kasvihuonekaasujen suurimpana päästäjänä Yhdysvallat on järjestöjen vaatimusten ykköskohde.

Esimerkiksi kansainvälisen Maan ystävien aktivistit kokoontuivat kokouspaikan pihamaalle japanilaisen rummun tahdissa muistuttamaan, että ilmastolta ja kokoukselta on loppumassa aika. Lisäksi he patistivat Gorea toimimaan pikivisiittinsä aikana niin kuin hän kirjoitti vuonna 1992 julkaistussa kirjassaan Maapallo tasapainossa.

Vajaan 30 aktivistia kantoivat pareittain banderolleja, joissa maapallosta oli siivuttu aina vain suurempi ja suurempi osa pimeäksi. Ihmisympyrän keskellä paljastetussa viimeisessä banderollissa aika oli jo loppunut.

Hiljaiseen mielenilmaukseen osallistuneet aktivistit olivat pukeutuneet valkoisiin puseroihin, joiden rinnuksessa oli kantajan lipun kuva. Suomen lipun kuvaa kantoi Oras Tynkkynen.

Maan ystävillä on toimintaa vajaassa 60 maassa.
(STT)


Lue myös:

    Uusimmat