Googlea ja Applea syytetään saudinaisten sortoon osallistumisesta – yhtiöitä vaaditaan poistamaan sovellus, joka antaa miehille mahdollisuuden seurata ja rajoittaa naisten liikkumista

1:54
YK myönsi perhettään Saudi-Arabiasta paenneelle 18-vuotiaalle naiselle pakolaisaseman. Katso video!

Applea ja Googlea vaaditaan poistamaan saudihallinnon sovellus, joka mahdollistaa kriitikoiden mukaan naisten oikeuksien rajoittamisen. Aiheesta uutisoivat muun muassa New York Times ja BBC.

Ihmisoikeuksien puolustajat vaativat Applea ja Googlea poistamaan Saudi-Arabian hallinnon alaisen Absher-sovelluksen niiden sovelluskaupoista.

Absher-sovelluksen avulla saudiarabialaiset miehet voivat valvoa ja rajoittaa "holhoomiensa" naisten liikkuvuutta. Miehet voivat sovelluksen avulla esimerkiksi estää ja antaa naisille luvan matkustaa lentokentän läpi ja seurata heitä passin tai henkilöllisyystodistuksen avulla.

Absherista saa jopa ilmoituksen puhelimeen aina, kun miehen "holhoama" nainen on matkustamassa lentokentällä.

Absher on tällä hetkellä ladattavissa sekä Google Play Kaupassa että Applen App Storessa. Kriitikoiden mukaan näin teknologiajätit osallistuvat saudinaisten sortoon.

Sovellus julkaistiin vuonna 2015, ja tähän mennessä sitä on BBC:n mukaan ladattu jo yli miljoona kertaa. The Verge kertoo saudilähteisiin perustuen, että Absher-alustoilla olisi jopa 11 miljoonaa käyttäjää.

Naisten seuraamisen lisäksi Absher-sovelluksen kautta voi esimerkiksi hakea passeja, ajokortteja ja syntymätodistuksia.

Ihmisoikeusjärjestöt vaativat selvityksiä, senaattori poistamista

Yhdysvaltain senaattori Ron Wyden on julkaissut avoimen, Applen toimitusjohtaja Tim Cookille ja Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichaille osoitetun kirjeen, jossa hän vaatii Saudi-Arabian hallinnon sovelluksen poistamista.

– Ei ole uusi uutinen, että saudimonarkia pyrkii rajoittamaan ja alistamaan saudinaisia, mutta amerikkalaisten yritysten ei pitäisi mahdollistaa tai helpottaa saudihallinnon patriarkaattia, Wyden kirjoittaa avoimessa kirjeessä.

– Sallimalla sovelluksen teille kuuluviin kauppoihin yrityksenne tekevät saudimiehille helpommaksi perheenjäsentensä kontrolloimisen ja heidän liikkeittensä rajoittamisen kätevästi heidän älypuhelimistaan. Tämä toimii vastoin sen tyyppistä yhteiskuntaa, jota molemmat väitätte tukevanne ja puolustavanne.

Esimerkiksi Human Rights Watch -ihmisoikeusjärjestö katsoo, että sovellus nimenomaan helpottaa ihmissoikeusrikkomuksia, kuten naisten syrjintää.

Amnesty International -ihmisoikeusjärjestö kommentoi, että sovellus korostaa jälleen maan "häiritsevää naisiin kohdistuvaa syrjintäjärjestelmää".

Apple ja Google sanovat selvittävänsä asiaa

Applen toimitusjohtaja Tim Cook on kommentoi National Public Radion haastattelussa, ettei ollut aiemmin kuullut Absher-sovelluksesta, mutta yhtiö aikoo selvittää asiaa.

Myös Google on kommentoinut, että he aikovat tutkia asiaa.

Saudi-Arabiassa jokaisella naisella täytyy olla iästä riippumatta miespuolinen "huoltaja", joka antaa naiselle luvan muun muassa hankkia passin, matkustaa pois maasta ja mennä naimisiin. Huoltaja on tavallisesti naisen aviomies tai isä, joskus esimerkiksi veli.

Muutamissa harvoissa tapauksissa Absher-sovellus on kuitenkin auttanut naisia pakenemaan Saudi-Arabiasta, kun nainen on saanut pääsyn miehen hallinnoimaan sovellukseen ja päässyt muuttamaan asetuksia niin, että matkustaminen on mahdollista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja