Onko TikTok vakoiluohjelma, vai onko kiellossa kyse Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasodasta? Tietoturva-asiantuntija vastaa

Onko TikTok vaarallinen sosiaalinen media? Tietoturva-asiantuntija vastaa 10:32
Tietoturva-asiantuntija Jarno Ahlströmin mukaan yksittäisen sovelluksen kieltäminen on melkein mahdotonta. Katso haastattelu!

Yhdysvallat uhkaa kieltää sosiaalisen median palvelu TikTokin, jos se pysyy kiinalaisomistuksessa.

Hallitus uhkaili ottavansa järeät keinot käyttöön, sillä nuorten suosimaa sosiaalisen median palvelua epäillään jopa vakoiluohjelmaksi.

Vastikään myös Uusi-Seelanti kielsi Tiktok-videosovelluksen käytön maan parlamentin jäsenille myönnetyillä laitteilla. Aiemmin vastaavan päätöksen ovat tehneet Euroopan unioni, Yhdysvallat, Kanada ja viimeksi torstaina Britannia.

Miksi valtio toisensa jälkeen kieltää sketsejä, kokkailua ja yhteistanssivideoita täynnä olevan sosiaalisen median?

Kiinaa syytetään vakoilusta

Syyttävä sormi osoittaa Kiinaan.

Huolena on, että lyhytvideosovellus TikTok ja sen emoyhtiö Bytedance luovuttavat arkaluonteisia käyttäjätietoja Kiinan hallituksen käsiin. Tiktokin kerrotaan pääsevän muun muassa laitteen leikepöydän tietoihin, arvioivan käyttäjän sijainnin SIM-kortin ja IP-osoitteen perusteella, tunnistavan kasvot sekä puheen tekstin muodossa.

Kiinassa on lakeja, joiden nojalla hallitus voi salaa vaatia tietoja kiinalaisilta yrityksiltä ja kansalaisilta tiedustelutoimia varten. Lisäksi pelkona on, että Kiina voisi käyttää TikTokin sisältösuosituksia disinformaation levittämiseen.

Miksi Yhdysvallat uhkaa kieltää TikTokin? 3:59
Miksi Yhdysvallat uhkaa kieltää TikTokin?

"Poliittista teatteria"

Kiina on kiistänyt vakoiluväitteet ja kutsunut niitä ”poliittiseksi teatteriksi.” Yhdysvallat on painostanut yhtiön pakkomyyntiin.

– Jos tavoitteena on kansallisen turvallisuuden suojeleminen, myynti ei ratkaise ongelmaa: omistajanvaihdos ei asettaisi uusia rajoituksia tietovirroille tai pääsylle, TikTokin tiedottaja Brooke Oberwetter sanoi lausunnossaan Wall Street Journalin mukaan.

Yhdysvallat uhkaa nyt kieltää lyhytvideosovelluksen kansalaisten puhelimista. Kuinka tämä käytännössä edes onnistuisi?

– Teknisesti yksittäisen sovelluksen kieltäminen on melkeinpä mahdotonta, toteaa tietoturva-asiantuntija Jarno Ahlström.

Tiktokin toimitusjohtaja saapuu Yhdysvaltain kongressiin tällä viikolla keskustelemaan videosovelluksen omistuksesta ja tulevaisuudesta.

Miksi TikTokin poistaminen olisi teknisesti vaikeaa – ja haasteellista myös demokraattisten periaatteiden kannalta? Katso tietoturva-asiantuntijan videohaastattelu artikkelin yllä!

Lue myös:

    Uusimmat