Mainos

Saudi-Arabia puolustaa kännykkäsovellusta, joka kriitikoiden mukaan mahdollistaa naisten liikkeiden seuraamisen – senaattori vaatii Applea ja Googlea poistamaan sovelluksen

1:40
Video: 18-vuotias saudinainen pakeni perhettään Kanadaan.

Saudi-Arabia puolustaa Yhdysvaltojen ja ihmisoikeusryhmien kritisoimaa kännykkäsovellusta, joka sallii miesten seurata naissukulaistensa liikkeitä.

Saudi-Arabian sisäministerin mukaan kriitikot yrittävät politisoida sovelluksen ja systemaattisesti kampanjoida sen puolesta, että sovelluksen käyttötarkoitus kyseenalaistetaan.

Applen toitusjohtaja "lupaa tutkailla" sovellusta

Myrskyn silmään joutunut Absher-niminen ilmainen sovellus on saatavilla Android- ja Apple-älypuhelimille, ja sillä voi muun muassa uudistaa passin ja viisumin.

Kriitikoiden mukaan sovellus mahdollistaa lisäksi sen, että miehet voivat seurata naisten ja tyttöjen liikkeitä.

Applen toimitusjohtaja Tim Cook sanoi yhdysvaltalaisella radiokanavalla aiemmin tällä viikolla, että hän ei ole kuullut sovelluksesta, mutta aikoo tutkailla sitä.

Yhdysvaltojen senaattori Ron Wyden on pyytänyt Twitterissä sekä Applea että Googlea poistamaan sovelluksen. Hänen mukaansa se edistää naisiin kohdistuvaa loukkaavaa käytöstä.

Saudi-Arabian lain mukaan naisten täytyy saada aviomieheltään tai muulta miessukulaiseltaan lupa muun muassa passin uudistamiseen ja maasta poistumiseen.

Naisia pidätetty ilman selkeitä syitä ja kriittinen toimittaja tapettiin

Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman on yrittänyt profiloitua Saudi-Arabian uudistajana muun muassa sallimalla naisten ajaa autoa. Saudi-Arabia on kuitenkin pidättänyt useita ihmisoikeus- ja naisaktivisteja. Heitä on syytetty muun muassa kansallisen turvallisuuden vaarantamisesta. Syytöksien perusteluista tai pidätettyjen sijainnista on kuitenkin annettu julkisuuteen vajanaisia tietoja.

Kruununprinssi on ollut lisäksi kansainvälisen huomion keskellä siitä lähtien, kun Saudi-Arabiaa kritisoinut toimittaja Jamal Khashoggi tapettiin Istanbulissa Saudi-Arabian konsulaatissa lokakuussa.

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA arvioi marraskuussa, että Saudi-Arabian kruununprinssi oli tilannut murhan. Saudiviranomaisten mukaan murhan toteutti saudiagenttien ryhmä, joka ei toiminut Salmanin käskystä.

Khashoggin ruumiin sijainnista ei ole vieläkään tietoa.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja