Golfia prinssin kanssa, mediaura alkamassa – tällaista on Suomeen saapuvan Obaman elämä nykyään

Barack Obama saapuu tänään Suomeen 7:01

Barack Obama on omien sanojensa mukaan tehnyt viime vuosina kaikkea sitä, mitä ei voinut presidenttinä ollessaan. Sitä on paljon.

Nordic Business Forumin puhujaksi saapuu Yhdysvaltain entinen presidentti Barack Obama, mutta tavalliselle helsinkiläiselle vierailu tuskin näkyy. Obama nimittäin saapuu torstaina Helsinkiin ja lentää jo illalla takaisin. 

Kun Donald Trump astui virkaan tammikuussa 2017, Obamat poistuivat viimeisen kerran Valkoisesta talosta. He lensivät suoraa päätä lomailemaan Palm Springsiin.

Obaman nuoruuden osavaltio Hawaiji oli seuraava lomakohde, ja sitten oli vuorossa kierros tropiikissa, alkaen miljardööri Richard Bransonin yksityisestä Neckar Islandista.

Kierros vei Tetiaroan atollille Ranskan Polynesiassa, johon kuuluu myös Tahiti. Myöhemmin lomamatkat veivät Balille, Jaavalle, Yogyakartaan ja Italian Toscanaan.

– Se oli hienoa. En kaipaa virkaetuja ollenkaan, Obama sanoi harvinaisessa tv-haastattelussa David Lettermanille alkuvuodesta.

– Perinteinen ajatus on, että entinen presidentti murjottaa yksinään kotona ja odottaa jonkun soittavan. Tosiasia oli, että minusta tuntui hyvältä.

Poissa ratista

Yksi kirjoittamaton sääntö on, etteivät entiset presidentit puutu seuraajansa tekemisiin. Kun ottaa huomioon, miten Trump on tehnyt parhaansa purkaakseen kaiken, mitä Obama rakensi, Obama on ollut huomattavan pidättyväinen.

Obama parahti, kun Trump irrotti Yhdysvallat Pariisin ilmastosopimuksesta, ja myös silloin, kun Trump yritti poistaa Obaman terveydenhuoltouudistuksen, Obamacaren.

Toinen sääntö on, ettei entinen presidentti saa ajaa autoa. Obamaa, kuten muitakin entisiä presidenttejä, seuraa turvallisuuspalvelun yksikkö, joka huolehtii kuljetuksista ja muista turvallisuuteen liittyvistä seikoista loppuelämän.

Viime viikkoina Obamaa onkin kyyditty, kun hän on antanut tukeaan demokraateille ennen marraskuun välivaaleja.

Mediaura kutsuu

Toukokuussa Obamat ja Netflixin kertoivat ryhtyvänsä tuottamaan elokuvia ja tv-sarjoja.

– Barack ja minä olemme aina uskoneet tarinankerronnan voimaan, sanoi Michelle Obama Netflixille.

Yhtiö ja Obamat sanovat tehneensä monivuotisen sopimuksen, joka käsittää sekä elokuvia että sarjamuotoisia tuotantoja. Ne voivat olla käsikirjoitettuja tai improvisoituja sarjoja, dokumentteja tai asiaohjelmia. Obamat perustivat hankkeita varten tuotantoyhtiön nimeltä Higher Ground Productions.

– Yksi iloistamme virassa oli tavata kiehtovia ihmisiä eri elämänpoluilta ja jakaa heidän kokemuksiaan laajemman yleisön kanssa, muisteli Obama.

Kuninkaallinen kaveri

Yksi merkittävä haastattelu oli Britanniassa, toimittajaharjoittelija prinssi Harryn kanssa. Prinssi on myös Obaman ystäväpiirissä, golfkaveri ja yhteistyökumppani hyväntekeväisyydessä.

Obama on antanut runsaat kymmenkunta maksettua puheenvuoroa, joista yhden hintalappu vuonna 2017 oli 400 000 dollaria.

Obaman nykyinen tiedottaja Kevin Lewis sanoo, että Obama on lahjoittanut kaksi miljoonaa dollaria Chicagon nuorisotyöhön.

– Miten päiväsi ovat muuttuneet viran jälkeen, Harry kysyi.

– Herään myöhemmin. On hienoa, kun saa hallita päivän kulkua. Minulle tärkeät asiat eivät ole kuitenkaan muuttuneet: Yhdysvallat, koulutus, maailman ympäristönsuojelu ovat tärkeitä. Minulla ei enää ole välineitä vaikuttaa niihin suoraan, mutta taivuttelumahdollisuuksia on, Obama sanoi. 

Lähde: Reuters, Stuff.co

Lue myös:

    Uusimmat