Mainos

Georgian suomalaistarkkailijat aloittivat työnsä

Suomi on aloittanut sotilastarkkailijatehtävänsä Georgiassa. Kaksi kokenutta suomalaista rauhanturvaajaa saapui iltapäivällä maan pääkaupunkiin Tbilisiin.

Tarkkailijoiden perehdyttäminen alkoi heti. Alkuun perehdyttäjinä olivat maahan torstaina matkustaneet everstiluutnantti Reima Helminen ja kapteeni Mikko Kurko. Huomenna alkaa Etyjin järjestämä operaatiokoulutus.

Helminen kertoo Tbilisistä, että suomalaistarkkailijat aloittavat tehtävänsä pääkaupungin pohjoispuolen ja Gorin kaupungin alueella sekä sen lähistöllä. Heillä ei ole ainakaan vielä mitään pääsyä Etelä-Ossetiaan. Helminen luonnehti tilannetta alueella rauhalliseksi. Tarkkailijat partioivat alueella aseettomina.

Tarkkailijoiden lähtö varmistui, kun Etyjiltä tuli hyväksyntä suomalaisten lähettämiselle. Helminen ja Kurko lähtevät kotimatkalle tiistaina. He matkustivat Tbilisiin viime torstaina operaation pohjustustehtäviin yhdessä ulkoministeri Alexander Stubbin (kok.) kanssa.

Georgiaan on tänään matkustanut myös kaksi ranskalaista tarkkailijaa. Huomenna alueelle tulee ainakin kaksi tarkkailijaa Saksasta.

Tarkkailutyön edellytyksenä yhteistyö venäläisten kanssa

Etyjin Georgian-mission päällikkö Terhi Hakala kertoo MTV:n uutisille, että suomalaistarkkailijoilla kuluu ainakin pari päivää tilanteeseen tutustumiseen ja kouluttautumiseen paikallisiin olosuhteisiin.

Viimeistään viikon puolivälin jälkeen tarkkailijat aloittavat varsinaisen työntekonsa. Työt päästään aloittamaan loppuviikosta, kun Euroopasta tuodaan ilmakuljetuksena panssaroituja ajoneuvoja. Niiden avulla partioita voidaan lähettää laajemmalle.

- He tulevat patroloimaan päivittäin kerran tai kaksi konfliktialueen suuntaan. Joka päivä pyrimme partioimaan niin kauas kuin vain pääsemme, kertoo Hakala.

Tavoitteena on seurata venäläisjoukkojen vetäytymistä, mutta myös käydä katsomassa mahdollisia ongelmapesäkkeitä. Tarkkailureviirin laajentaminen on ollut tähän asti vaikeaa, sillä tänäänkään tarkkailijat eivät ole päässeet etenemään kuin muutaman kilometrin pohjoiseen Gorin kaupungista.

Etyjin Georgian-mission päällikkö Terhi Hakala on kuitenkin melko tyytyväinen yhteistyöhön venäläisten rauhanturvaajien kanssa.

- Ihan hyvin on sujunut. Joka aamu on kuitenkin pitänyt neuvotella miten pitkälle Etyjin tarkkailijat saavat lähteä, mutta kyllä he periaatteessa ymmärtävät, että Etyjillä täytyy olla pääsy. Tänään he ovat sanoneet aivan suoraan, etteivät pysty vielä takaamaan turvallisuutta Tshinvalin kaupungin lähistöllä. Sitä ohjetta meidän täytyy kuunnella ja odotella vielä vähän aikaa, Hakala sanoo.

Kun huomenna kaksi saksalaista Etyj-tarkkailijaa saapuu, kasassa on sen jälkeen noin kymmenkunta tarkkailijaa. Hänen mukaansa Etyjin operaatio on täydessä vauhdissa parin viikon sisällä.

- Se ei kuitenkaan riipu vain meistä, vaan siitä, miten paljon pääsemme matkustamaan konfliktialueelle.

Terhi Hakala kertoo, että partioinnin laajuus riippuu tällä hetkellä venäläisistä.

- Venäläisten rauhanturvaajien turvatakeet ovat meille ehdoton edellytys, koska tarkkailijamme ovat aseettomia. Myös poliittinen hyväksyntä on tärkeää, jotta Etyj voi toimia siellä.

Suomesta kymmenen tarkkailijaa

Suomi on varautunut lähettämään Georgiaan yhteensä kymmenen sotilastarkkailijaa. Muiden kahdeksan koulutus ja varustaminen aloitetaan Porin prikaatissa Säkylässä heti, kun päätös heidän lähettämisestään tehdään.

Etyjin neuvosto hyväksyi viime tiistaina yhteisymmärryksessä Venäjän ja Georgian kanssa Etyjin sotilastarkkailijaoperaation laajentamisen. Etyj päätti yhteensä sadan tarkkailijan lisäämisestä. Suunnitelmalla on Venäjän ja Georgian hyväksyntä. Aluksi toimintansa aloittaa 20 hengen ryhmä.

Tähän mennessä Etyjin Georgia-operaatioon ovat luvanneet tarkkailijoita Suomen lisäksi ainakin Ruotsi, Tanska, Norja, Saksa, Ranska, Sveitsi ja Yhdysvallat. Muutamaa muu maa harkitsee osallistumista.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.