General Motors vähentää tuhansia työpaikkoja Opelissa

Saksan ja Yhdysvaltain suhteet saivat tänään kovan kolauksen, kun amerikkalainen autovalmistaja General Motors päätti yllättäen peruuttaa Opelin myynnin kanadalaiselle Magnalle.

Liittokansleri Angela Merkelin hallitus ei peitellyt suuttumustaan päätöksen vuoksi. Washingtonissa vierailulla olleelle Merkelille päätös tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta, vaikka hän oli juuri tavannut presidentti Barack Obaman.

Yhdysvaltain liittovaltio on GM:n pääomistaja keväisen konkurssin jäljiltä.

Merkel on pannut paljon poliittista pääomaa kiinni Opel-kauppaan. Hän kätilöi myynnin 4,5 miljardin euron luotoilla ja valtiontakuilla syyskuussa.

Tarkoituksena oli turvata niin paljon työpaikkoja Opelin Saksan-tehtailla kuin mahdollista. Nyt suunnitelma on raunioina.

Tänään illalla GM ilmoitti suunnittelevansa jopa 10 000 työpaikan vähentämistä Opelissa. Yhtiö aikoo leikata Opelin kiinteitä kuluja 30 prosentilla.

Opelin työntekijät lakkoon

Ammattiliitot ja osavaltioiden hallitukset raivostuivat GM:n päätöksestä peruuttaa kauppa. Opelin ammattiosaston puheenjohtaja Klaus Franz sanoo, että tuskalla tehty sopimus 265 miljoonan euron kustannusleikkauksista on mennyttä.

Työntekijät aloittavat huomenna lakon päätöksen vuoksi.

Liittohallitus ja osavaltioiden hallitukset ryhtyvät toimiin GM:lle myönnetyn 1,5 miljardin siltalainan perimiseksi takaisin. GM:n edustaja lupasi, että saatavat hoidetaan tämän kuun loppuun mennessä.

- General Motorsin käytös näyttää turbokapitalismin rumat kasvot, syyttää Nordrhein-Westfalenin osavaltion pääministeri Jürgen Rüttgers.

Nordrhein-Westfalenissa sijaitsee Opelin Bochumin-tehdas, jonka tulevaisuus on nyt uhanalainen.

Britanniassa kiiteltiin

Saksalaisten suuttumisen vastapainoksi GM:n päätöstä kiiteltiin muun muassa Britanniassa ja Puolassa, joissa Opelilla on tehtaita.

- Tämä on paras päätös Britannialle ja tehtaillemme, sanoo Opelin Vauxhall-yksikön ay-johtaja Tony Woodley.

Noin puolet Opelin 50 000 työntekijästä on Saksassa. Muualla Magna-kauppaa on arvosteltu siitä, että se suojaa saksalaisia työntekijöitä muiden kustannuksella.

Opelilla on tehtaita lisäksi Espanjassa, Belgiassa ja Itävallassa.

(MTV3 - STT - AFP)

Katso Tapio Nurmisen raportti Münchenistä (Kymmenen uutiset 4.11.2009):

Lue myös:

    Uusimmat