Gemalton sim-kortti Soneran asiakkaista jopa 50 prosentilla

Gemalton valmistamia sim-kortteja on käytössä kaikilla suomalaisoperaattoreilla.

Soneralla on noin kolme miljoonaa mobiiliasiakasta, joista arviolta 30-50 prosentilla on Gemalton valmistama sim-kortti. Elisa ja DNA eivät halua kertoa kuinka suurella osalla heidän asiakkaistaan on Gemalton valmistama sim-kortti.   

Yhdysvaltojen ja Britannian viranomaiset ovat verkkojulkaisu Interceptin mukaan murtautuneet Gemalto-konsernin sisäiseen tietoverkkoon. Julkaisu perustaa tietonsa tietovuotaja Edward Snowdenilta saamiinsa asiakirjoihin. Gemalto on maailman suurin sim-korttien valmistaja. 

Hallitusten hakkerit varastivat järjestelmästä salausavaimet, joilla suojellaan mobiiliviestinnän yksityisyyttä. Elisan turvallisuusjohtajan Jaakko Walleniuksen alustavan arvion mukaan salakuuntelua ei voisi kohdistaa isoon massaan, vaan kuuntelijan on oltava seurattavan kohteen läheisyydessä. Hän arvioi, että tiedustelupalveluiden olisi mahdollista salakuunnella murron ansiosta vain erityisen kiinnostavia kohteita.

– Salausavaimien lisäksi on oltava erityislaitteistoa ja tiedossa muita asioita, joilla seurantaa pystyy kohdentamaan, Wallenius arvioi.  

Operaattoreiden mukaan matkapuhelinten tavallisten käyttäjien ei tarvitse ryhtyä toimenpiteisiin salausavaimien varastamisen takia. Vielä on operaattoreiden mukaan mahdotonta arvioida, pitääkö sim-kortteja myöhemmin vaihtaa.

– Tieto on erittäin huolestuttava. Vähän tietoa lieventää se, että tietomurron takana ovat ilmeisesti Yhdysvaltojen ja Britannian tiedustelupalvelut, joten tavallisella käyttäjällä ei ole suurta syytä huoleen, Soneran viestintäjohtaja Tatu Tuominen väittää.  

Tuomisen mukaan pahin vaihtoehto on, että matkapuhelimen ja verkon välinen liikenne on pystytty avaamaan.  

Valtionhallinto on yksi Elisan asiakkaista. Walleniuksen mukaan Elisa ottaa viranomaisiin yhteyttä. Soneralla on Tuomisen mukaan myös isoja asiakkaita, mutta hän ei halua tarkemmin kertoa yhtiön asiakkaista. 

Lue myös:

    Uusimmat