Game of Thrones -näyttelijän hurjassa ME-tuloksessa epäilyttäviä piirteitä – myönsi aiemmin dopingin käytön: "Voi hyvin nostaa enemmänkin"

Game of Thrones -sarjan näyttelijänä tunnettu islantilaisjätti Hafthor Júlíus Björnsson nosti maasta maailman kaikkien aikojen isoimman rautamäärän, 501 kiloa. Kilpaurheilun näkökulmasta pussissa ei ole täysin puhtaita jauhoja. 

Täysikasvuinen arabianhevonen painaa 450 kiloa. Mopoautossa saa olla kiloja enintään 350. 

Sen verran islantilainen Hafthor Júlíus Björnssonin nostaisi kevyesti ilmaan. 

Björnsson kohahdutti voimailumaailmaa viikonloppuna, kun hän nosti maasta saliolosuhteissa 501 kiloa. Paino näytti yli kaksimetrisen ja yli 200-kiloisen jätin käsissä kanelitangolta. 

Vaikutti siltä, että Björnsson pystyisi nostamaan vielä monta kiloa enemmänkin. 

Suomen Voimanostoliiton päävalmentaja Kaj Mattila arvostaa suoritusta, mutta muistuttaa myös ympäröivistä oloista. 

– On tiettyjä arvoja, jotka eivät siinä ihan täyty. Liiton näkökulmasta on arveluttaa, että mitään testausta ei ole ollut. 

Suomen Voimanostoliitto on antidopingtoiminnan alainen liitto, joka kuuluu Wadan hallinnoiman testausjärjestelmän piiriin.

Myönsi käytön dokumentissa

Brittiläinen Eddie Hall piti hallussaan aiempaan ennätystä, 500 kiloa. Uuden ennätystuloksen jälkeen nousi spekulointia jopa Björnssonin ja Hallin välisestä nyrkkeilyottelusta. 

Ennätysnostosta otetaan nyt kaikki irti, eikä näyttelijän taustasta ole suinkaan haittaa brändäyksessä. Björnsson nousi maailmanmaineeseen näyteltyään viiden kauden ajan huippusuositussa Game of Thrones -sarjassa Gregor Cleganea

Islantilaisen tausta on muutenkin monipuolinen. Hän aloitti urheilijan uransa koripalloilijana ja nousi Islannin nuorten maajoukkuepelaajaksi asti. 

Todellinen menestysresepti löytyi voimamieskisoista. Hän voitti maailman vahvimman miehen tittelin vuonna 2018. 

Islantilainen myönsi vuonna 2019 tehdyssä ESPN:n dokumentissa "Strongman: Beyond the Mountain" käyttäneensä anabolisia steroideja voimamiesurallaan. 

– Kun haluat olla paras, teet mitä tahansa, hän sanoi dokumentissa. 

Björnsson ei kuitenkaan vastannut tarkentavaan kysymykseen, että miten paljon hän on käyttänyt steroideja ja jatkaako hän käyttöä yhä. 

Juttu jatkuu upotuksen alla. 

Tankokin "liian pitkä"

Maastanosto kuuluu yhtenä osana voimanostoon, jonka muut suoritukset ovat penkkipunnerrus ja jalkakyykky. Osa voimanostajista on erikoistunut yhteen osalajiin, mutta virallisen merkinnän saamiseksi heidän on saatava jokin tulos muistakin osalajeista. 

Klassisessa raw-nostossa ei käytetä apuvälineitä, mutta "varustevoimanostossa" sallitaan vetoremmit ja voimannostotrikoot. Björnssonilla olivat apuvälineet käytössä. 

Raakana, ilman apuvälineitä tehdyn maastavedon ennätys on niin ikään islantilaisella Benedikt Magnussonilla, joka nosti 460 kiloa vuonna 2011. 

– Tankokin oli pidempi kuin meidän virallisten kisojen standardimalli. Björnssonin tanko jousti, mistä saa vipua lisää, Mattila huomauttaa. 

Lienee selvää, etteivät Björnssonin ennätysyritykset jää tähän. 

– Kyllä hän voi hyvin nostaa 10–20 kiloa lisää, Mattila arvelee. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja