Mainos

G8-kokous käynnistyi Ranskassa

Suurten teollisuusmaiden G8-kokous on käynnistynyt mielenosoituksien saattelemana.

Suurten teollisuusmaiden G8-kokous on aloitettu Ranskan Evianissa. Kokoontumista varjostavat erimielisyydet Irakin sodasta. Yhdysvaltain presidentti George W. Bush vierailee Ranskassa nyt ensimmäistä kertaa sen jälkeen kun maat riitaantuivat Irak-politiikasta.

Bush ja Ranskan presidentti Jacques Chirac kohtaavat kahdenkeskisessä tapaamisessa huomenna. Presidentit kättelivät melko hyväntuulisen näköisinä - joskin lyhyesti -tavatessaan hetkeä ennen kokouksen virallista alkua.

Kokouksen isäntä Chirac on kutsunut Evianiin keskustelemaan myös 12 suurten kehitysmaiden johtajaa. Chirac aikoo painottaa kokouksessa maailmantalouden virvoittamisen lisäksi kehitysmaiden ongelmia.

G8-ryhmään kuuluvat Yhdysvallat, Japani, Saksa, Ranska, Britannia, Italia, Kanada sekä Venäjä.

Kokouksen turvatoimet ovat tiukat mielenosoitusten ja mahdollisten terrori-iskujen varalta. Evianin kylpyläkaupunkia ja sen ympäristöä vartioivat Ranskan ja Sveitsin turvallisuusjoukot, yhteensä jopa 25 000 sotilasta ja poliisia.

Poliisi hajotti mielenosoittajien joukon GenevessäKymmenettuhannet globalisaatiokriittiset mielenosoittajat marssivat tänään Sveitsistä ja Ranskasta kohti Eviania. Marssit kohtasivat Sveitsin ja Ranskan rajalla. Evianin tiukkien turvatoimien vuoksi mielenosoitukset kuitenkin keskittyivät ja Geneveen ja Ranskan Annemasseen - Evianin tienoilla mielenosoittajat eivät päässeet kuin useiden kilometrien päähän kokouspaikalta.

Mielenosoittajien pääjoukko marssi rauhallisesti ja vaati rikkailta mailta enemmän huomiota köyhyyden ja sairauksien vastaiselle taistelulle. Monet arvostelivat G8-maita itsekkyydestä, ja myös Irakin sotaa arvosteltiin.

Protestoijia arvioitiin olevan kaikkiaan noin 50 000, järjestäjien mukaan jopa 100 000.

Aamulla mielenosoittajat sulkivat viisi siltaa Genevessä palavin renkain. Poliisi hajotti joukon kyynelkaasulla. Muutamat mielenosoittajat loukkaantuivat tämänpäiväisten protestien yhteydessä, heistä ainakin yksi vakavasti. Mielenosoittajat pyrkivät estämään diplomaattien ja valtionpäämiesten matkan kolmipäiväiseen G8-kokoukseen.

Yöllä yli 300 väkivaltaista mielenosoittajaa riehui Geneven keskustassa, poliisi kertoi. Mielenosoittajien ryhmä rikkoi kauppojen ikkunoita ja heitti polttopulloilla valtion virastoja. Sama tapahtui myös Lausannessa, minkä vuoksi poliisi kielsi sinne suunnitellun marssin ja pidätti lukuisia mielenosoittajia.

Osa G8-kokouksen osanottajista majoittui Lausanneen, joka sijaitsee Evianin tapaan Genevejärven rannalla.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

(Kymmenen uutiset 01.06.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.