G7-maat terrorismikokoukseen

G7-maiden ministerit kokoontuvat huomenna Pariisiin pohtimaan, mitkä olisivat niitä käytännön keinoja, joilla maat voisivat yhdessä ehkäistä terrorismia.

Kokous päätettiin kutsua koolle johtavien teollisuusmaiden kesäkuussa pidetyssä vuosikokouksessa. Päätöstä edelsi Yhdysvaltain armeijaa vastaan tehty terroriteko Saudi-Arabiassa, jossa kuoli 19 ihmistä. Kesäkuussa G7-maiden johtajat tähdensivät kokouksessaan terrorismin vastaisen toiminnan tärkeyttä ja hyväksyivät 40-kohtaisen suunnitelman keinoista, joilla on tarkoitus toimia kansainvälisen rikollisuuden lopettamiseksi.

Parin viime viikon tapahtumat Yhdysvalloissa - TWA-yhtiön jumbojetin tuhoutuminen ja Atlantan Olympia-puistossa tapahtunut räjähdys - ovat tehneet terrorismikokouksen entistä ajankohtaisemmaksi. Sen jälkeen kun kokous päätettiin pitää, pommeja on ehtinyt räjähtää myös lentokentillä Espanjassa ja Pakistanissa sekä johdinautoissa keskellä Moskovaa. Kokouksessa aiotaankin pohtia erityiskysymyksenä keinoja, joilla voitaisiin lisätä julkisen liikenteen turvallisuutta.

Kokouksen listalla terrorismitekojen ennaltaehkäisy

Kokouksessa keskustellaan mm. siitä, kuinka G7 -maat - Yhdysvallat, Kanada, Japani, Britannia, Ranska, Saksa ja Italia - voisivat lisätä yhteistyötä tiedustelupalvelujensa välillä ja poliisikoulutuksessaan. Lisäksi on tarkoitus pohtia, kuinka estettäisiin internetin käyttäminen terroritekoihin neuvovan tiedon välityksessä.

Britannia on jo esittänyt kokoukselle ehdotuksen, johon muiden maiden odotetaan suhtautuvan myönteisesti. Sisäministeri Michael Howardin ehdottama kolmikohtainen suunnitelma sisältää muun muassa muutoksia poliittisten turvapaikkojen myöntöperusteisin ja kansainvälisen yhteistyön lisäämistä terroritekojen tutkinnassa.

Kokoukseen osallistuvien ulko- ja sisäministerien odotetaan myöskin olevan yhtä mieltä siitä, että ydinmateriaalin sekä kemiallisten ja biologisten aineiden valvontaa on parannettava, jotta vaaralliset aineet eivät päätyisi terroristien käsiin.

Ranskan viranomaisten mukaan kokouksessa pyritään välttämään hankalaa kysymystä siitä, kuinka "terroristiryhmä" tulisi määritellä. Se mitä toisaalla kutsutaan terrorismiksi, on toisaalla pelkästään poliittisen mielipiteen ilmaisemista. Kokouksessa, johon osallistuu myös Venäjä, tullaankin keskittymään lähinnä varsinaisiin terroritekoihin, ei niihin johtaneisiin syihin.
(STT-Reuter-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat