Fysioterapeutin 10 sekunnin kikka: Näin helpotat yleisintä päänsäryn muotoa

Särkylääkkeistä selvinnyt uusia riskejä 9:23

Uloimpiin purentalihaksiin kohdistettu hieronta auttaa nopeasti tavalliseen jännityspäänsärkyyn.

Videolla puhutaan särkylääkkeiden riskeistä.

Yli puolet ihmisistä kokee jossain vaiheessa elämäänsä jännityspäänsärkyä. Se sisältää sekä niska-hartiaseudun lihasten jännityksestä että henkisestä kuormituksesta johtuvat päänsäryt. Jännityspäänsärky tuntuu tavallisesti ”pantamaisena” tai ”vannemaisena” särkynä.

Tavalliseen vaivaan voivat auttaa särkylääkkeiden lisäksi esimerkiksi lämpö, ajattelu tai välipala. Myös hieronnasta on apua, etenkin jos se kohdistaa oikeaan osoitteeseen.

Prevention-sivuston toimittaja kertoo fysioterapeutilta saamastaan vinkistä, jolla jännityspäänsärky talttuu kymmenessä sekunnissa. Uloimpien purentalihasten nopea hieronta helpottaa tehokkaasti päätä kiristävään vanteeseen.

Purentalihasten jäykkyys heijastuu suurelle alueelle

Uloimmat purentalihakset yhdistävät poskikaaren ja alaleukaluun. Moni kiristelee hampaitaan stressaantuneena, jolloin riski purentalihasten jännittymiseen kasvaa.

Jumiutuneet purentalihakset aiheuttavat ketjureaktion, jonka seurauksena kiristyvät myös muut pään ja kaulan alueen lihakset. Lopputuloksena on jännityspäänsärkyä.

Hierominen käy helposti 

Uloimpien purentalihasten hierominen on helppoa. Laita sormesi tai rystysesi purentalihasten päälle poskille. Avaa tämän jälkeen leukojasi niin paljon kuin kykenet. Sulje sitten suusi. Toista tätä niin kauan, kunnes tunnet lihasjumin vapautuvan.

Hieronta kannattaa tehdä aluksi muutaman kerran päivässä – erityisesti, jos tapana on kiristellä hampaita stressaantuessaan. Purentalihasten hieronta auttaa paitsi jännityspäänsärkyyn, myös purentaelimistön toimintahäiriöihin.

Lue myös:

    Uusimmat