Frisbeegolfin supertähti ylistää Suomea – "Helposti kolmen parhaan joukossa, jos ei jopa paras"

1:42
Sipoossa järjestettiin Euroopan suurin frisbeegolfturnaus.

Frisbeegolfin maailmantähti ja Sipoossa järjestetyn Euroopan suurimman frisbeegolfturnauksen miesten avoimen luokan voittanut Eagle McMahon hehkuttaa suomalaisen frisbeegolfin tasoa.

Maailman kärkiheittäjiin lukeutuva McMahon voitti kolmipäiväisen Dynamic Discs Tyyni 2019 -turnauksen tuloksella 155 (-25). Toiseksi sijoittunut Eric Oakley jäi maanmiehestään kolmen heiton päähän tuloksella 158 (-22). Paras suomalainen oli kolmanneksi yltänyt Niklas Anttila, joka hävisi McMahonille neljä heittoa.

Toista kertaa urallaan Suomessa kisannut McMahon nautti pelaamisesta Sipoossa.

– Kilpailu on ollut kokemuksena todella positiivinen. Tämä on yksi Euroopan isoimmista turnauksista, jos ei jopa suurin, kun katsotaan pelaajamäärää. Täällä on yli tuhat pelaajaa, joten täällä on mahtava tunnelma, McMahon hehkutti MTV Urheilulle ennen kisan viimeistä kierrosta.

Kilpailun päätapahtumaan osallistui yhteensä 971 pelaajaa, joista noin 300 oli ulkomaalaisia 16 eri maasta. Kun mukaan lasketaan myös oheistapahtumat, osallistujien määrä kasvoi yli tuhanteen.

Tyynen järjestelyistä vastannut Juha Kytö näkee frisbeegolfin aseman vahvana Suomessa. Tuoreimman tutkimuksen mukaan lisenssipelaajia on lähes 3 000 ja harrastajia noin 260 000.

Suurin räjähdys harrastajamäärässä tapahtui jo muutamia vuosia sitten, mutta kasvu jatkuu edelleen.

– Kun käy radoilla pelaamassa, niin sen huomaa. Harrastajamäärä kasvaa ja sitä myöten seuratoiminta kehittyy ammattimaiseksi. Myös kaupallinen toiminta lajin ympärillä kehittyy, on hyvä kasvu päällä, Kytö sanailee.

Myös McMahon on pistänyt merkille Suomessa kasvavan frisbeegolfkulttuurin.

– Jos verrataan asukaslukuun ja maan kokoon, mielestäni Suomi on helposti kolmen parhaan joukossa, jos ei jopa paras, yhdysvaltalainen maailmantähti arvioi.

– Iso joukko pelaa täällä tosissaan ja menestyksekkäästi, mikä on vaikuttavaa.

Onko frisbeegolf huippu-urheilua?

– Kyllä minun mielestäni, ainakin itse pelaan huippu-urheilutasolla frisbeegolfia. Sitä voi pelata millä tahansa tasolla, mutta parhaimmillaan se on huippu-urheilua, kaksinkertainen Suomen mestari Seppo Paju toteaa.

Ytimekästä vastausta tukee myös Suomen frisbeegolfliiton viime vuonna toimintansa aloittanut huippu-urheiluyksikkö, Disc Golf Team Finland (DGTF), jonka tavoitteena on luoda ja varmistaa urheilijoiden arkipäivän harjoittelun määrä ja laatu.

Viime vuoden EM-kisoista napatut 11 mitalia puhuvat puolestaan Suomen edelläkävijän asemasta eurooppalaisessa frisbeegolfissa. Muut tulevat kuitenkin kovaa vauhtia perässä.

– Virossa on ollut jo pari vuotta tosi hyvä noususuhdanne, samanlainen, joka Suomessa oli vähän aikaisemmin. Ruotsi on taas heräämässä lajiin. Norjassa on puolestaan ihan valtava kasvu, Kytö luettelee.

Viime kaudella Euroopan rankingykköseksi ohi saksalaisen Simon Lizotten noussut Paju on tällä hetkellä kuitenkin ainoa suomalainen, joka pelaa ammatikseen. Alkukaudella Yhdysvalloissa menestyksekkäästi kisannut Paju uskoo, että tulevaisuudessa määrä tulee kasvamaan.

– Jenkeissähän ammattilaisuus on jo tosi suurta, toivottavasti nähdään samaa Suomessa. Mielestäni tänä vuonna on taas näkynyt sellaista uutta kasvua, että jengi on innostunut lisää, Paju miettii.

Nokialla pelataan Major-turnaus

Lisää frisbeegolfherkkua suomalaisille on luvassa muutaman viikon kuluttua, kun Nokialla pelataan Major-turnauksiin lukeutuva Euroopan Open. Kisan yksi ennakkosuosikeista on "The Beastilla" jo peräti neljä kertaa juhlinut yhdysvaltalainen Paul McBeth.

Loistavasti alkukaudella esiintynyt McMahon on kuitenkin valmis haastamaan maanmiehensä ja viemään arvostetun tittelin kotiinsa.

– Se ei ole mahdotonta, se on varmaa. Hän on uskomaton pelaaja, jokainen tietää sen. Hän on yksi parhaista pelaajista maailmassa, jos ei paras.

– Mutta tällä hetkellä on niin paljon lahjakkaita pelaajia, joten jos jonain vuonna voi nähdä, ettei hän voita, se voisi olla tämä vuosi, McMahon arvuuttelee.

Euroopan Open pelataan Nokialla 18.-21. heinäkuuta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja