Suomalaisnuorukainen elättää itsensä frisbeegolfilla – parissa vuodessa maailman ykköseksi?

Vasta 20-vuotias Seppo Paju kuuluu harvinaiseen joukkoon. Frisbeegolfin maailman rankingissa sijalla 23 oleva nuorukainen hankkii elantonsa pelaamalla frisbeegolfia ja suunnittelemalla ratoja.

Littoisista kotoisin olevan Pajun talvi kuluu pääasiassa yhdessä sisaruksiensa kanssa perustaman frisbeegolfalan yrityksen Prodigy Disc Europen parissa. Vuonna 2014 perustettu yritys toimii Prodigyn edustajana Euroopassa Turusta käsin. Sisarusten tehtävät keskittyvät pääosin maahantuontiin ja ratasuunnitteluun.

- Tällä hetkellä minun vastuualueellani ovat radat. Kuitenkin iso rooli työnkuvassani on se, että edustan myös pelaajana tuota firmaa, vuodesta 2013 lähtien amerikkalaisen Prodigyn tiimiin kuulunut Paju kertoo MTV Sportille.

Pajun mukaan yrityksen toiminta ei sinänsä tunnu työltä, sillä oman lajinsa parissa haluaa työskennellä. Päättyneellä kaudella kuusi avointa turnausta voittanut frisbeegolffari on Pasi Koivun kanssa ainoa suomalainen, joka elättää itsensä vain pelaamalla ja suunnittelemalla ratoja.

- Mistään muualta ei ainakaan tuloja tule, että se varmaan tarkoittaa sitä, Paju toteaa.

”Voitin vähän puskista”

Paju kertoo isänsä pelanneen 70-luvulta asti erilaisia frisbeelajeja. Isän harrastuksen myötä lapsuudenkodissa on ollut paljon kiekkoja ja myös frisbeekoreja. Paju kuitenkin paljastaa, ettei hän ikinä ollut innostunut lajista, ei edes tiennyt mitä se on. Muutos tapahtui vasta vuonna 2006 Pajun ollessa 11-vuotias.

- Näin lehdessä jutun, että frisbeegolfkiekkoja myydään. Tajusin lajin elävän vielä jossain määrin ja halusin lähteä kokeilemaan. Lähdin veljen ja isän kanssa heittämään ja sille tielle on jääty, Paju muistelee.

Halu kilpailemiseen lajissa Pajulla syttyi jo ennen ensimmäistä heittokertaa. Kolmisen vuotta myöhemmin ajatus ammattilaisuudesta alkoi olla jo kirkkaana mielessä.

- Halusin heti alusta asti ottaa tosissani, mutta en ikinä parina ensimmäisenä vuotena ajatellut, että olisi mitenkään mahdollista olla tässä lajissa ammattilainen tai edes tehdä töitä lajin parissa, Paju sanoo.

Tähänastisen uransa kohokohdaksi Paju nostaa vuoden 2014 Euroopan mestaruuden. Edellisvuotta olivat sotkeneet varusmiespalvelus ja koulun päättäminen, joiden takia Paju oli valunut Suomen listoilla sijan 20 tienoille.

- Armeijan jälkeen aloin treenaamaan ja löytyi sellainen hyvä flow. Sitten voitin sen Euroopan mestaruuden vähän puskista. Se oli kyllä semmoinen ikimuistoinen juttu ja tulee varmasti aina olemaan, Paju fiilistelee.

Maailman ykkönen parin vuoden päästä

Päättyneellä frisbeegolfkaudella Paju varmisti kymmenen osakilpailun Euro Tourin voiton jo viidennen kisan jälkeen. Nuorukainen oli myös molemmissa Euroopan Major-turnauksissa paras suomalainen. Paju pitää kautta tavallaan läpimurtonaan, mutta uskoo pystyvänsä vielä parempaan.

- Olen todella tyytyväinen. En ole ennen ottanut yhtä monta voittoa yhteen kauteen. Loppukauteen tuli pari heikompaa kisaa, mutta ei ollut mitään sellaista hölmöilyä, 17 avoimeen turnaukseen osallistunut Paju summaa.

Ensi vuonna Pajun suunnitelmissa on kiertää kisoja suurin piirtein saman verran. Tavoitteena on yrittää nousta jälleen pykälä ylöspäin ja pudottaa joitain pienempiä kisoja pois.

Pajun kausi alkaa todennäköisesti Yhdysvalloista, jonne hän lähtee harjoittelemaan helmikuun lopussa. Suomalaisen kalenteriin kuuluvat myös Euro Tour sekä Major-turnaukset Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Kauden päätavoite on kuitenkin Oulussa, jossa heitetään Euroopan mestaruudesta elokuussa.

- Oulu on ollut minulle aina hyvä paikka pelata. Uskon, että minulle on vähän etua siitä, että rata on pitkä ja suhteellisen avoin. Oma pitkä heitto on hyvä siellä, puolustava Euroopan mestari sanoo.

Suhteellisen rennosti töiden ohessa harjoitteleva Paju ei tykkää ottaa liikaa paineita. Maailman ykköspelaaja suomalaisnuorukainen aikoo olla muutaman vuoden sisällä.

- Kyllä siihen pari vuotta väkisinkin menee. Euroopan ykköspelaaja ainakin ensi vuoden jälkeen ja maailman rankingissa top kymmenessä, Paju päättää tyynesti.

Lue myös:

    Uusimmat