Frida Karlssonin romahdus kauhistutti – Jari Isometsältä järisyttävä näkemys

0:30
Tour de Skillä järkyttävä näky – kokonaisvoittaja Frida Karlsson romahti maalialueella.

MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä kehuu vuolaasti Frida Karlssonin kykyä repiä itsestään irti kaikki voimavarat. 

Pääkuvan video: Tour de Skillä järkyttävä näky – kokonaisvoittaja Frida Karlsson romahti maalialueella.

Karlssonin romahdus Tour de Skin loppunousun maalissa järkytti maastohiihtokatsojia sunnuntaina. Ruotsalainen jätti kaiken Alpe Cermisin nousuun ja piti kuin pitikin kokonaiskisan ykköspaikkansa.  

Karlsson, 23, makasi maalissa liikkumattomana useamman minuutin ajan ja tarvitsi ensiapua. Hän ei toipunut edes palkintojenjakoon. Myöhemmin Ruotsin joukkueesta viestitettiin, että Karlsson on tolpillaan ja kunnossa

Monien mielestä Tourin maalissa nähty tilanne oli pelottava, jopa järjetön siinä mielessä, että Karlssonin katsottiin vaarantaneen terveytensä.

Jari Isometsä näki siinä huippu-urheilun armottomia realiteettejä. 

– Kyky ottaa tuolla tavalla (itsestään) irti on isoa lahjakkuutta. Tuo on yksi suurimmista taidoista, jos haemme yhtäläisyyksiä monille maailman huippuhiihtäjille, jotka ovat menestyneet paljon. 

– Minun aikoinani Björn Dählie oli poikkeuksellinen hiihtäjä, joka oli taju kankaalla melkein joka kisan jälkeen. Matti Heikkinen on sitten seuraava esimerkki. Naisten puolelta tulee sitten mieleen esimerkiksi Jessie Diggins, Isometsä luettelee. 

Juttu jatkuu kuvan alla.  

Isometsä, joka on aiemmilla näkemyksillään Karlssonista saanut ruotsalaisen jopa hieman kuohahtamaan, huomauttaa, että huipulla erot ovat minimaalisia. 

– Se on taito, että pää on noin julma itseä kohtaan, jotta pystyy tuollaisiin suorituksiin. Siinä on monelle oppimista.  

– Kun mennään suorituskyvyn äärirajoilla huippu-urheilussa, niin kyllä sillä päällä tehdään ne viimeiset sekunnit tai niiden kymmenykset, riippuen lajista. Liian usein näkee urheilijan tulevan maaliin liian hyvävoimaisena, ja sitten tämä urheilija häviää sen 2-5 sekuntia.

– Se on katsojalle pelottavaa, mutta urheilijalle normaalia. Sieltä sitten pikku hiljaa lähdetään toipumaan, ja ruoka alkaa pysyä sisällä. Huomenna on jo ihan ok olo, ja ylihuomenna mennään jo lenkille.

Karlssonin voittomarginaaliksi jäi lopulta 33 sekuntia upeasti toiseksi nousseeseen Kerttu Niskaseen

– Hän taisteli sen minkä pystyi ja voitti Tour de Skin. Valtavan kova suoritus. Hän on vielä nuori urheilija, eikä hän ollut palautunut siten kuin esimerkiksi Niskanen. 

Niskasen hiihtoa Isometsä luonnehti järkeväksi. 

– Varmasti ihan maksimisuoritus tuohon paikkaan. Se oli osoitus siitä, että hänen kuntonsa on aika lailla kohdillaan, kun palautuu noin täydellisesti. Varmasti paras loppunousu Niskasen uralla, asiantuntija summasi.  

4:31
MTV Uutiset Livessä selvitettiin Tour de Skin huipennuksen dramaattista päätöstä ja puntaroitiin Suomen joukkueen kokonaispanosta. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja