Mainos

Fortum myi Neste Chemicalsin

Energiayhtiö Fortum myi tänään Nesteen kemianteollisuuden ruotsalaiselle Industri Kapital -sijoitusyhtiölle. Kokonaiskauppahinta oli 505 miljoonaa euroa eli 3,0 miljardia markkaa. Fortum saa kaupasta käteisenä 424 miljoonaa euroa ja kirjaa siitä 90 miljoonan euron myyntivoiton.

Kaupan toteutumisen ehtona on EU:n ja Puolan kilpailuviranomaisten hyväksyntä. Fortum on jo jonkin aikaa etsinyt ostajaa Industri Kapitalille myydylle kemianteollisuudelle. Yhtiön strategiana on keskittyä energiaan ja vahvistaa asemiaan Euroopan energiamarkkinoilla, sanoi Fortumin pääjohtaja Heikki Marttinen.

Tämän vuoden aikana Fortum on luopunut ydinliiketoimintaan kuulumattomista toiminnoista, minkä yhtiö ilmoitti tavoitteekseen pörssilistautumisen yhteydessä vajaa vuosi sitten, totesi Marttinen. Fortum on myynyt 50 prosenttia Gasumista sekä Enermetin ja Askon. Nyt vuorossa oli Neste Chemicals.

Neste Chemicalsilla on noin 40 tuotantolaitosta 18 maassa Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Aasiassa. Se valmistaa liimahartseja, tyydyttämättömiä polyesterihartseja ja gelcoat-pinnoitteita, okso-välituotteita sekä paperikemikaaleja. Yhtiön toiminta jatkuu Neste Chemicalsin nimellä ja nykyisellä johdolla. Viime vuonna Neste Chemicalsin liikevaihto oli 5,4 miljardia markkaa, liikevoitto 111 miljoonaa markkaa ja tase 2,4 miljardia markkaa.
Työntekijöitä Neste Chemicalsilla oli viime vuonna keskimäärin 2745. Kemianteollisuuden osuus oli runsaat kymmenen prosenttia Fortumin viime vuoden liikevaihdosta, joka oli 50,5 miljardia markkaa. Industri Kapital on suuri pääomarahasto, jonka hallinnoimat varat ovat yli miljardi euroa.

Vuosikymmenen aikana yhtiö on tehnyt yhteensä 31 sijoitusta eri toimialoilla oleviin yrityksiin. Rahaston sijoittajat ovat pääasiassa pohjoismaisia tai eurooppalaisia instituutioita.
(MTv3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.