Uutta tietoa Fortumin ydinvoimasuunnitelmista Suomessa

Fortum selvittää yhä sekä isoja reaktoreita että pienydinvoimaa 2:06
Katso video: Tällaisia ydinvoimakaavailuja tulevaisuudelle Fortumilla on.

Mahdolliset uudet ydinvoimalaitokset voisivat olla käytössä aikaisintaan 2030-luvun puolivälissä, Fortum arvioi.

Uusia ydinvoimahankkeita tutkiva Fortum on edelleen avoin investoinneille sekä perinteisiin isoihin ydinreaktoreihin että uudenlaisiin pienydinreaktoreihin. Yhtiö kertoi asiasta mediatilaisuudessa maanantaina.

Fortum aloitti vuoden 2022 loppupuolella selvityksen uuden ydinvoiman edellytyksistä Suomessa ja Ruotsissa. Kaksivuotinen selvitystyö on nyt suunnilleen puolivälissä.

Tarkempia suunnitelmiaan Fortum ei maanantaina paljastanut, mutta joitain suuntaviivoja yhtiön aikeista saatiin.

Fortum kertoi keskittyvänsä tarkastelussa nyt kuuteen laitosvaihtoehtoon, joiden joukossa on isoja reaktoreita ja pienydinreaktoreita. Molemmille on olemassa markkinoita, kertoi selvitystyön toteutuksesta vastaava johtaja Laurent Leveugle Fortumilta.

Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

Sähkömarkkinoilla syttyi raju rahakiista – verkkoyhtiöt käärmeissään 1:05
Katso myös: Sähkömarkkinoilla syttyi raju rahakiista – verkkoyhtiöt käärmeissään.

Jättireaktori ei saisi lupaa

Pienydinreaktoreilla (small modular reactor, SMR) tarkoitetaan usein alle 300 megawatin yksiköitä, mutta Fortumin tutkimat SMR-voimalat olisivat 300–500 megawatin laitoksia. Ne olisivat siis teholtaan lähellä Fortumin Loviisan-ydinvoimalan kahta reaktoria, jotka kumpikin ovat teholtaan runsaat 500 megawattia.

Perinteisten ydinreaktorien osalta Fortum selvittää 1 000–1 600 megawatin yksiköitä. Fortum ei siis sulje pois investointia Olkiluoto 3:n kaltaiseen 1 600 megawatin jättireaktoriin, vaikka kantaverkkoyhtiö Fingrid on julkisuudessa sanonut Olkiluoto 3:n olevan niin suuri, ettei sellaisen rakentamista nykyisin edes hyväksyttäisi Suomen sähköjärjestelmään.

Fortumin mukaan mahdolliset uudet ydinvoimalaitokset voisivat olla käytössä aikaisintaan 2030-luvun puolivälissä.

– Liikkeelle pääsisi nopeammin isolla reaktorilla, mutta sen rakentaminen kestää pidempään, kertoi Fortumin ydinvoimaliiketoiminnasta vastaava johtaja Petra Lundström.

Hän arvioi, että tuotantoon voitaisiin päästä suunnilleen samalla aikataululla sekä ison ydinreaktorin että pienydinreaktorin kohdalla.

Selvitys valmis tänä vuonna

Fortumin selvitys uuden ydinvoiman edellytyksistä valmistuu tämän vuoden loppuun mennessä. Mahdollisten investointipäätösten vuoro on vasta myöhemmin.

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallitus haluaa Suomeen lisää ydinvoimaa ja on sitoutunut hyväksymään kaikki kriteerit täyttävät periaatelupahakemukset lisäydinvoimasta.

Energia-asioista vastaava ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen (kok.) pitää mahdollisena, että tällainen periaatelupahakemus voi tulla hallituksen pöydälle vielä tällä vaalikaudella. Mykkänen kommentoi asiaa sunnuntaina julkaistussa STT:n haastattelussa.

Useita ilmoituksia yhteistyöstä

Uutta ydinvoimaa koskevan selvitystyön aikana Fortum on kertonut useista yhteistyöhankkeista kotimaisten ja ulkomaisten kumppanien kanssa.

Fortum on ilmoittanut yhteistyöstä yhdysvaltalaisen Westinghouse Electric Companyn, brittiläisen Rolls-Royce SMR:n, ranskalaisen EDF:n, eteläkorealaisen KHNP:n, ruotsalaisten Studsvikin ja Kärnfull Nextin sekä suomalaisten Helenin ja Outokummun kanssa.

Esimerkiksi helsinkiläisen Helenin kanssa Fortum on kertonut selvittävänsä mahdollisuuksia yhteistyöhön pienydinvoimaloiden saralla. Helen on sanonut pitävänsä pienreaktoreita yhtenä tulevaisuuden varteenotettavana energian tuotantomuotona Helsingin lämmitykseen ja sähkön tuotantoon.

Outokumpu ja Fortum ovat sanoneet tutkivansa terästuotannon hiilidioksidipäästöjen vähentämistä pienydinvoiman avulla. Yksi mahdollinen pienydinvoimalan sijaintipaikka olisi Outokummun terästehdas Torniossa.

Lue myös:

    Uusimmat