Fortnite vie pelaajat mennessään – asiantuntija: Erityisesti näihin asioihin vanhempien pitäisi kiinnittää lasten pelaamisessa huomiota

Fortnite vie pelaajat mennessään 7:14

Huomenta Suomessa keskusteltiin maanantaiaamuna Fortnitesta ja sen koukuttavuudesta. Miksi peli on niin koukuttava? Mitä vanhempien pitäisi tehdä? Katso vastauksia yllä olevalta videolta.

Viihdyttävän näköinen, hyvä formaatti, nuoremmalle yleisölle kiinnostava, ilmainen, toimii konsoleista tietokoneisiin ja yhdistää ihmisiä. Muun muassa nämä tekijät ovat nostaneet videopeli Fortniten nopeasti supersuosituksi ympäri maailmaa.

Pelit eivät kuitenkaan ole yksiselitteisesti vain huono asia. Kansallisen audiovisuaalisen instituutin mediakasvatuksen suunnittelija ja asiantuntija Tommi Tossavainen muistuttaa, että yhteiskunta on muuttunut todella paljon digitaalisemmaksi.

– Monet sellaiset asiat, joita lapset tekivät ennen internetiä, ovat muuttuneet nettivälitteisiksi. Sen sijaan, että rakennellaan majoja metsissä, ehkä pelataan Minecraftia ja Fortnitea ja vietetään aikaa netissä, Tossavainen sanoo.

– Pelit ovat hyvä paikka harjoitella tunteita, ne opettavat sellaista epäonnistumisen sietämistä, niissä voi kokeilla uudestaan ilman pelkoa siitä, että asiat menevät jotenkin lopullisesti mönkään. Siinä mielessä ne ovat hyvä formaatti.

Vanhemman kannattaa perehtyä pelimaailmaan

Tossavainen neuvoo, että vanhempien kannattaisi olla kiinnostuneita lasten ja nuorten pelaamisesta ja pelikulttuurista – siihen kannattaa perehtyä.

– Kun tietää, mistä siinä on kyse ja miksi lapsi on niin innostunut siitä Fortnitesta ja arkkujen avaamisesta ja muusta, mitä siinä pelissä on, niin on paljon helpompi tehdä niitä kasvatuksellisia päätöksiä harkitusti, Tossavainen sanoo ja jatkaa:

– Ei ehkä kannata kiinnittää niinkään huomiota siihen Fortniten pelaamiseen, vaan – kun puhutaan kasvatuksesta – kiinnittää huomiota siihen, että lapsi saa unta, tekee koulutyöt, harrastaa liikuntaa ja viettää aikaa muutenkin kuin siellä pelissä kavereiden kanssa.

"Elämässä pitää olla muutakin kuin se peli"

Keskustelu pelaamisesta kannattaa asiantuntijan mukaan aloittaa lapsen kanssa mahdollisimman varhain, ennen kuin pelistä tulee riippuvuuden kohde.

– Elämässä pitää olla muutakin kuin se peli, toteaa myös HREDS:in pelaaja, Fortnite-ammattilainen Lassi Kallio.

Hän kertoo, etteivät hänen lapsuudessaan vanhemmat suhtautuneet pelaamiseen negatiivisesti eivätkä positiivisesti. Koska koulu sujui, pelaaminen sallittiin.

Nykyisin ammattilainen kertoo, että päivässä tulee pelattua Fortnitea noin kuusi tuntia.

– Jos puhutaan lapsesta, joka käy koulua, se kuusi tuntia voi olla aika paljon sen koulupäivän päätteeksi. Mutta jos se on se päivätyö, mitä tehdään, kuusi tuntia on aika lyhyt päivä, Tossavainen muistuttaa.

Katso yllä olevalta videolta, millaisia avauksia asiantuntija toivoo alalle. Miten seuratoimintaa pitäisi kehittää nuorille?

Lue myös:

    Uusimmat