Finnwatch paljastaa: Näin massiivisesti sähkönsiirtoyhtiöt välttelevät veroja – valtiolta jäänyt saamatta jopa 90 miljoonaa euroa

Sähkön siirtohintoihin puututaan lailla – laki etenee eduskunnan käsittelyyn marraskuussa 0:45
Katso yllä oleva video: Sähkön siirtohintoihin puututaan lailla – laki etenee eduskunnan käsittelyyn marraskuussa.

Finnwatchin arvion mukaan Suomi on menettänyt viimeisen viiden vuoden aikana noin 90 miljoonaa euroa verotuloja kotimaan suurimpien sähkönsiirtoyhtiöiden verojärjestelyjen takia.

Tänään julkaistun tutkimusartikkelin mukaan sekä Carunassa että Eleniassa operatiivisten yhtiöiden toiminnasta syntyneitä voittoja on siirretty konsernien omistajille korkokulujen muodossa.

Korkokulujen määrä on yltänyt yrityksissä vuositasolla kymmeniin miljooniin euroihin.

– Molempien yhtiöiden verojärjestelyt ovat perustuneet osakaslainoihin ja Suomen heikon verolainsäädännön hyödyntämiseen, sanoo Finnwatchin veroasiantuntija Saara Hietanen.

Yhtiöt välttävät miljoonien eurojen yhteisöverot

Järjestelyjen avulla yhtiöt välttävät Finnwatchin arvion mukaan miljoonien eurojen yhteisöverot joka vuosi.

Caruna hyödyntää verojärjestelyssään edelleen niin sanottua tasevapautusta, jonka avulla se saa vähentää kaikki yhtiön osakkaille maksetut korkokulut verotuksessaan.

Vuoden 2019 lopussa Caruna-konsernin suomalaisen emoyhtiön taseessa oli korkeakorkoisia osakaslainoja 774 miljoonaa euroa, ja niihin liittyvät korkokulut ylsivät kyseisenä vuonna 75 miljoonaan euroon. Osakaslainoille maksettiin korkeaa 8,5 prosentin korkoa.

Eleniassa verotehokkaita osakaslainoja on kanavoitu suomalaiseen emoyhtiöön Luxemburgin ja Alankomaiden kautta. Osakkailta nostetuille lainoille on maksettu korkeaa 12 prosentin korkoa.

Kuluvana vuonna Elenia on lisäksi toteuttanut mittavia yritysjärjestelyjä, joilla tavoitellaan korkokulujen laajempaa verovähennyskelpoisuutta tulevaisuudessa. Finnwatch arvioi myös Elenian tähtäävän järjestelyillään tasevapautuksen hyödyntämiseen.

Elenia on itse arvioinut järjestelyjen kasvattavan sen kassavirtaa 100 miljoonalla eurolla seuraavan 10 vuoden aikana.

– Tämä tarkoittaa käytännössä, että konserni olettaa välttävänsä järjestelyllä 100 miljoonan euron verran veroja tulevien 10 vuoden aikana. Suomen hallituksella on mahdollisuus puuttua tähän korkovähennysrajoituksia korjaamalla.

Uutista päivitetty 10.11. kello 10.24 lisäämällä tietoja.

Lue myös:

    Uusimmat