Finlandia Juniorista kilpailevat kuvakirjat ja tosielämän sadut

Finlandia Junior -palkinnosta kilpailee tänä vuonna kuusi kirjaa, jotka käsittelevät aiheita kirjavasti aina kuolemasta rosvoukseen ja mielikuvitusystäviin.

- Vanhenemisen ja kuoleman ongelmia käsitellään joissakin kirjoissa. Dementia aiheuttaa hämmennystä, kun kukkaruukku ja tekohampaat lentävät ulos ikkunasta. Ukin tajuttomuutta ei voi katsella yrittämättä mitään. Mummon kuolema vaatii selittämistä. Vanhusten keskinäiset suhteetkin ovat muutamissa kirjoissa mukana. Vanhemmatkin ihmiset rakastuvat, selvittelevät loukkaantumisiaan tai muodostavat salaseuran, kuvailee palkintolautakunnan puheenjohtaja Maria Ihonen palkintoehdokkaita.

Raadille lähetetyistä kirjoista jopa kolmasosa oli kuvakirjoja.

Lue, mikä palkintoehdokkaissa viehätti raatia:

Tapani Bagge: Maalla

"Maalla" on juuri lukemaan oppineille tarkoitettu kirja. Sen sisältö ei väheksy lukijaa. Kirja alkaa haikealla valmistautumisella erilaiselle matkalle mummolaan, jossa mummoa ei enää ole. Kaipaus ja ikävä pulpahtavat esiin arkisten asioiden keskellä.

Tarinaa siivittää vähäeleinen piirroskuvitus, joka jättää lukijan mielikuvitukselle tilaa täydentää ne omikseen.

Siri Kolu: Me Rosvolat

Vainistojen perhe aloittelee kesälomaansa, kun Rosvoloiden perhe hyökkää näiden autoon. Tavoitelluin kohde on irtokarkit, mutta rosvot tulevatkin varastaneeksi perheen tyttären, Viljan.

Tärkeimpiin kysymyksiin päädytään pikkuhiljaa: Haluaako Vilja kotiin? Mitä tehdä kun rosvojen lapsi haluaa kouluun? Onko rosvous järkevää?

Kirja osaa hämmästyttää: eihän varastaminen ole oikein! Juuri epätyypillisen ja suorastaan anarkistisen asetelmansa vuoksi se pakottaa pienen ja isommankin lukijan miettimään mistä tavaran haalimisessa ja rikkauksien tavoittelemisessa on kyse.

Tuuli Juuselan kuvitus jaksottaa hienosti lukukokemusta.

Laura Lähteenmäki: Aleksandra Suuri

Aleksandra on ihailtu 16-vuotias, näytelmäkerhonsa keskipiste. Hän kohtaa elämänsä haasteen, kun hänen perheeseensä tulee hollantilainen vaihto-oppilas Tim.

Vastuuton nuorimies ei piittaa mistään yhteiselämän säännöistä, mutta vanhemmat kuittaavat Aleksandran valitukset sisaruskateutena ja epäkohteliaisuutena. Aleksandra kritisoi isänsä ja äitipuolensa idyllin kaipuuta, huonoa kielitaitoa, sisustusmakua. Pahinta heissä on se, että he asettavat kaikessa Timin etusijalle.

Teos kritisoi terävästi löyhää vanhemmuutta, jonka seurauksena hyväosainenkin nuori voi kokea olevansa väliinputoaja.

Markus Majaluoma: Hulda kulta, luetaan iltasatu!

"Hulda kulta, luetaan iltasatu" on kirja, jonka tekemisessä ei ole tarvittu ylimääräisiä tehokeinoja. Se todistaa, että harkiten piirretyt kuvat ja vahva tarina riittävät kiehtovan satumaailman luomiseen.

Hyvä idea ei tarvitse ympärilleen kuin ytimekkään tekstin ja taidokkaat piirrokset. Niistä on ihana iltasatu tehty.

Katarina von Numers-Ekman: Konrad och Kornelia

Keski-ikäinen nainen, Kornelia, ja tämän paras ystävä Penttinen ovat asuneet yhdessä siitä asti kun Kornelia oli pikkutyttö. Ihmeellistä kyllä, Penttistä ei ole olemassakaan, vaan tämä on Kornelian mielikuvitusystävä. Korneliaa vastapäätä muuttaa asumaan yksinäinen eläkeläinen, Konrad.

Konrad ja Kornelia kertoo kauniisti ja myötäeläen nykyajan ihmisistä kaupunkiympäristössä. Se kertoo halusta tuntea olonsa turvalliseksi toisen ihmisen rinnalla, halusta jakaa arkea jonkun kanssa, halusta tehdä yhdessä arjesta juhlaa.

Pienikin lapsi ymmärtää kirjan henkilöitä ja nauraa kirjan lämpimälle huumorille. Kirjan kuvitus on taitavaa, runsasta ja tyylikästä.

Anne Vasko: Jellona Suuri

Pehmolelu Jellona loikkaa kansien välistä suoraan sydämeen kuten rakkaimmat pehmolelut ovat aina tehneet. Kangaskollaasitekniikalla toteutettu kuvaelämys on sekä visuaalisessa kekseliäisyydessään ja viimeistelyltään huipputasoa. Eläköön frotee, vohvelikangas, puuvillakankaan kuviot ja käkkärälle purettu villalanka!

Tarinatasolla Jellona Suuren jännite perustuu pehmolelujen traagiseen kohtaloon: hylkääkö kasvava lapsi oman rakkaansa?

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat