Mainos

Työeläkeyhtiö Elon edeltäjä selvisi moitteilla

Finanssivalvonta (Fiva) moittii LähiTapiola Eläkeyhtiön sopimuskäytäntöjä. Moitteet liittyvät eläkeyhtiön ja Eläke-Fennian viimevuotiseen fuusioitumiseen työeläkeyhtiö Eloksi.  

Finanssivalvonnan mukaan LähiTapiola Eläkeyhtiön ei olisi pitänyt tehdä uusia palvelusopimuksia yhdistymisprosessin aikana ja sopimukset olisi pitänyt arvioida fuusioitumisen yhteydessä uudelleen.  

Myös eläkeyhtiön sisäinen tarkastus kiinnitti huomiota palvelusopimuksiin, mutta hallitus ja toimitusjohtaja eivät Fivan mukaan reagoineet sen esiin nostamiin huomioihin. Sisäisen valvonnan raportin olisi sen mukaan pitänyt käynnistää yhtiössä pikaisia toimia.  

LähiTapiola Eläkeyhtiön toimitusjohtajana toimineen Elon nykyisen varatoimitusjohtajan Satu Huberin mukaan Fivan esiin nostamat puutteet liittyivät fuusion valmisteluvaiheeseen.  

- Se oli valmistautumista tuleviin sopimusneuvotteluihin. Asia hoidettiin niin kuin näimme oikeaksi, Huber vastaa.  

Huber sanoo olevansa iloinen siitä, että Fiva ei pitänyt esiin nostamiaan puutteita niin vakavina, että niistä olisi annettu julkinen varoitus.  

- LähiTapiola Eläkeyhtiön entistä johtoa ei myöskään epäillä työeläkevarojen väärinkäytöstä, mitä on ollut lehdissä. Eikä ole missään vaiheessa epäilty mistään rikollisesta toiminnasta, Huber sanoo.  

Finanssivalvonnan selvitys ei koskenut Eläke-Fenniaa.  

Ongelmia myös tiedonsaannissa  

LähiTapiola Eläkeyhtiön hallituksen ja toimitusjohtajan toiminta ei Finanssivalvonnan mukaan ollut niin huolellista ja luotettavaa kuin työeläkeyhtiön hallitukselta olisi voinut odottaa. Viranomainen moittii valvontakirjeessään myös sitä, ettei sille annettu riittävästi tietoa palvelusopimuksista.  

Viranomainen ei kuitenkaan pitänyt löytämiään puutteita niin vakavina, että niistä olisi annettu julkinen varoitus.  

- Edellytykset julkiselle varoitukselle eivät täyttyneet, apulaisjohtaja Marja Nykänen Fivasta kertoi.  

Finanssivalvonta on kutsunut Elon toimitusjohtajan Lasse Heiniön ja hallituksen puheenjohtajan Harri Miettisen keskustelemaan luotettavan hallinnon periaatteista. Lisäksi työeläkeyhtiön on toimitettava vuoden loppuun mennessä selvitys siitä, miten toimintatapoja on muutettu.  

Nykäsen mukaan Fiva ei ole löytänyt näyttöä siitä, että asiakkaille olisi koitunut vahinkoa moitittavista toimintatavoista.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.