FIAn julkaisemista dokumenteista piirtyy kuva, joka asettaa Red Bullin syytökset Mercedestä kohtaan kiusalliseen valoon

Red Bull uhkaa Mercedestä protestilla, mikäli Mercedeksen suoravauhti ei osoita tänä viikonloppuna Qatarissa laantumisen merkkejä. FIAn kauden mittaan julkaisemien dokumenttien valossa Red Bull -pomo Christian Hornerin ja kumppaneiden olisi syytä myös katsoa peiliin.

Hornerin mukaan Mercedeksen suoravauhti on "kasvanut eksponentiaalisesti" Unkarin GP:n jälkeen, ja erityisesti Horner nostaa esiin kilpailevan tallin vauhdin kahdessa viimeisimmässä, Meksikossa ja Brasiliassa ajetussa osakilpailussa.

– Suoravauhdit, joita olemme nähneet Meksikossa ja Brasiliassa... Luulen, että kaikki näkivät Brasiliassa, ettei tilanne ollut normaali, Horner sanoi Autosportin mukaan.

Lewis Hamilton ajoi Brasiliassa nopeimman kierrosajan aika-ajoissa, mutta hänen suorituksensa hylättiin sääntöjen vastaisen takasiiven vuoksi. Hamilton nousi sitten sprintissä ruudusta 20 sijalle 5 ja itse kilpailussa ruudusta 10 voittoon. Hamilton sai kilpailuun viiden lähtöruudun rangaistuksen, kun hänen autoonsa vaihdettiin viikonlopun alkaessa jo kauden viides polttomoottori.

– Kyllä, Mercedeksen uudessa moottorissa on enemmän suorituskykyä, mutta kun on 27 kilometriä tunnissa enemmän vauhtia kuin muilla, ja takasiiven päätylevyissä näkyy siiven taipuisuudesta aiheutuneita jälkiä, on selvää, mitä on meneillään, Horner sanoi.

Juuri takasiiven päätylevyissä näkyvät jäljet ovat ne, joista Red Bull virittelee mahdollista protestia. Red Bullin mukaan jäljet osoittavat, että Mercedeksen takasiipi taipuu tietyssä nopeudessa sääntöjen vastaisella tavalla ja pienentää näin ilmanvastusta, mikä lisää suoravauhtia.

Mainitsemallaan nopeuserolla Horner puolestaan viittaa Brasiliassa ajetun sprintin loppuhetkillä nähtyyn tilanteeseen, kun Hamilton lähestyi McLarenin Lando Norrista ja ohitti tämän Interlagosin radan ykkösmutkan jarrutuksessa. Ohitus nosti Hamiltonin sprintin viidennelle sijalle.

Niin ikään Mercedeksen voimanlähteellä ajava Norris itse on kuitenkin vähätellyt ohitusta sanomalla, ettei hänellä ollut tilanteessa aikomustakaan pidätellä Hamiltonia.

Juuri ennen ohitusta, sprintin toiseksi viimeisen kierroksen päättyessä Norris oli 1,930 sekunnin päässä neljäntenä olleesta Red Bullin Sergio Pérezistä, eli hänellä ei ollut enää mitään ajettavaa. Norrisille oli myös täysin yhdentekevää, ohittaako Hamilton hänet vai ei, koska Hamiltonille langetettu viiden lähtöruudun rangaistus nostaisi Norrisin joka tapauksessa viidenteen lähtöruutuun.

Autojen telemetriasta taas on nähtävissä, että Hamiltonin ja Norrisin välinen nopeusero syntyi vasta siinä vaiheessa, kun Hamilton oli vaihtanut hieman ennen Norrista kahdeksannelle vaihteelle ja avannut tämän jälkeen takasiiven. Siihen asti autojen nopeudesta kertovat telemetriaviivat ovat täysin päällekkäin toistensa kanssa. Norris myös jarrutti ykkösmutkassa aiemmin kuin Hamilton, mikä avasi Hamiltonille mahdollisuuden ohitukseen.

Lisäksi kovimmasta sprintissä mitatusta nopeudesta vastasi juuri Norris, jonka nopeus oli maalisuoralla parhaimmillaan 347,4 kilometriä tunnissa. Hamilton ylsi vain 340,3:een, ja Kimi Räikkönenkin oli Hamiltonin edellä (340,4).

90 metriä ennen ykkösmutkaa sijainneessa virallisessa nopeusmittauspisteessä Hamilton oli toki sprintin selkeä ykkönen (339,0) ennen Nikita Mazepiniä (335,4). Monet panivat merkille, että samaan aikaan tallikaveri Valtteri Bottas oli nopeusmittauspisteessä koko joukon hitain (303,2), ja tämä vain lisäsi ihmettelyä Hamiltonin suoravauhdista.

Hamiltonin ylivoiman selittää kuitenkin se, että hän teki sprintissä ykkösmutkaan tultaessa kaikkiaan kymmenen ohitusta, jolloin hän jätti jarrutuksen muita myöhäisemmäksi ja vauhti oli sitä kautta kovempi. Lisäksi Hamilton sai ajaa lähes joka kierroksella pääsuoran takasiipi auki, kun taas kärjessä ajanut Bottas ei saanut avata siipeä kertaakaan.

Alfa Romeo ja AlphaTaurikin Red Bullin edellä

Red Bullin taivastelu Mercedeksen kohentuneesta suoravauhdista on sikäli mielenkiintoisia, että kun Mercedeksen huippunopeuksia vertaa muihin talleihin, nopeudet eivät ole missään vaiheessa olleet erityisen kovia eikä niissä ole tapahtunut niin merkittäviä muutoksia kuin Red Bull antaa ymmärtää.

Juuri huippunopeudet ovat tässä tapauksessa sikäli olennaisia, että Horner puhuu usein juuri niistä.

Aika-ajojen, joissa ajetaan viikonlopun kovimmat kierrosajat,  virallisessa nopeusmittauspisteessä paras Mercedes-kuljettaja on ollut tällä kaudella keskimäärin sijalla kahdeksan. Vertailun vuoksi esimerkiksi Räikkösen edustaman Alfa Romeo -tallin vastaava sijoitus on neljäs. Toki kun huomioon ottaa vain kauden viisi viimeisintä osakilpailua, Mercedeksen keskimäärinen sijoitus on neljäs, kun se ennen sitä oli kymmenes.

Red Bull (14:s) taas on koko kauden mitassa jopa kakkostallinsa AlphaTaurin (11:s) takana, eli Max Verstappenin ja Sergio Pérezin suoravauhti ei ole ollut missään vaiheessa kautta järin vakuuttavaa. Red Bull on ollut tähän mennessä nopeusmittauspisteen ykkönen ainoastaan Ranskassa, eli juuri silloin, kun talli oli joutunut tekemään muutoksia omaan takasiipeensä Mercedeksen vihjailuista seuranneiden tiuketuneiden mittausten vuoksi.

Red Bullilla tuntuvaa takapakkia

Koska Horner totesi, että Mercedeksen suoravauhti on "kasvanut eksponentiaalisesti" Unkarin jälkeen, on syytä tarkastella huippunopeuksissa Unkarin jälkeen tapahtuneita muutoksia.

Unkariin saakka Red Bull ylsi aika-ajojen nopeusmittauspisteessä keskimäärin 99,809 prosenttiin Mercedeksen huippuvauhdista. Sen jälkeen lukema on ollut vain 98,932 prosenttia, eli Mercedes on kiistatta ollut Unkarin jälkeen nopeampi.

Mutta kun vertaa Red Bullin ja Mercedeksen suoravauhteja muihin talleihin, nähtävillä on selkeä ero. Red Bullin suoravauhti muihin talleihin verrattuna on heikentynyt kesätauon jälkeen yli kolme kertaa niin paljon kuin Mercedeksen: Red Bullilla 1,821 prosenttia, Mercedeksellä 0,525 prosenttia.

Hornerin erikseen esiin nostamissa Meksikossa ja Brasiliassa Red Bull oli muihin verrattuna 1,388 prosenttia hitaampi kuin kaudella siihen mennessä, Mercedes vastaavasti 0,183 prosenttia nopeampi.

Ja vaikka Horner miten ihmettelee Mercedeksen vauhtia juuri Meksikossa ja Brasiliassa, huomattavaa on, ettei Mercedes ollut kummassakaan niistä joukon nopein.

Meksikossa kovimmasta noteerauksesta vastasi AlphaTaurin Pierre Gasly, joka oli ottanut uuden polttomoottorin käyttöön viimeksi neljä kisaa aiemmin Italiassa, Brasiliassa nopeusmittauspisteen ykkönen oli Räikkönen, joka oli ottanut uuden polttomoottorin käyttöön viimeksi kuusi kisaa aiemmin Hollannissa.

Sijoitus aika-ajojen nopeusmittauspisteessä*:

Mercedes:

Red Bull:

paras talli:

Bahrain:

13

15

Aston Martin

Imola:

10

9

Williams

Portugali:

10

12

Alpine

Espanja:

12

17

Haas

Monaco:

3

13

McLaren

Baku:

3

7

Aston Martin

Ranska:

9

1

Red Bull

Steiermark:

11

7

McLaren

Itävalta:

17

2

Alfa Romeo

Britannia:

1

14

Mercedes

Unkari:

6

5

Alfa Romeo

Hollanti:

6

18

Haas

Italia:

10

14

Williams

Venäjä:

1

3

Mercedes

Turkki:

7

15

Ferrari

USA:

4

17

Alpine

Meksiko:

2

16

AlphaTauri

Brasilia:

8

16

Alfa Romeo

*Belgian GP:n aika-ajot on jätetty huomiotta, koska ne ajettiin kovassa sateessa.

Aika-ajojen huippunopeus suhteessa muihin talleihin (prosenttia kovimmasta nopeudesta)*:

Mercedes:Red Bull:
Bahrain–USA:

98,463 %

98,401 %

Meksiko–Brasilia:

98,643 %

97,035 %

muutos:

+0,183 %

-1,388 %


*Belgian GP:n aika-ajot on jätetty huomiotta, koska ne ajettiin kovassa sateessa.

Lue myös:

    Uusimmat