F1-lehdistökatsaus: Valtteri Bottakselle lyödään valtavia paineita – ”Lewis Hamilton ei jätä kiveäkään kääntämättä”

Pahasti tallikaverinsa Lewis Hamiltonin varjoon jääneen Valtteri Bottaksen heikko kausi Mercedeksellä nousi vaisun Abu Dhabin päätöskisan jälkeen kansainvälisen F1-lehdistön puheenaiheeksi. Kimi Räikkösen ankea keskeytys puolestaan latisti jäähyväisjuhlat Italiassa.

Bottaksen kausi päättyi vaikealle vuodelle tyypillisesti, kun rengasongelmat hyydyttivät hänet kisassa viidenneksi, mikä kaiken kukkuraksi pudotti hänet samalle sijalle viisi kuljettajien MM-pisteissä.

Lewis Hamiltonin voitto Abu Dhabissa oli viisinkertaiselle mestarille jo kauden 11. ykköstila, kun taas Bottas jäi vastaavalla kalustolla kokonaan ilman voittoja. Suomalaiskuskilla on talven jälkeen edessään jälleen stressaava vuosi, sillä nyt hänen pitää viimeistään onnistua vakuuttamaan Mercedes omista taidoistaan.

BBC:n Andrew Benson nosti kauden paketoivassa kolumnissaan Valtteri Bottaksen F1-kauden 2018 suurimmaksi pettymykseksi.

– Jos tallikaverisi voittaa 11 kisaa sekä maailmanmestaruuden ja sinä sijoitut viidenneksi ilman ainuttakaan voittoa, tiedät, ettei se ole ollut hyvä vuosi.

– On reilua sanoa, että Bottas oli epäonninen. Hän johti Kiinassa ennen kisan keskellä tullutta turva-autoa. Hän olisi voittanut Bakussa ilman rengasrikkoa, ja Venäjällä hän oli pakotettu antamaan voiton Hamiltonille maksimoidakseen tiimin mestaruusmahdollisuudet, Benson jatkaa.

Puolustusargumentit eivät kuitenkaan riitä enää talvitauon jälkeen, kun suomalaisen on lyötävä kaikki peliin tulevaisuutensa puolesta.

– Hän aloittaa ensi kauden valtavalla paineella – tietäen, että Esteban Ocon odottaa varakuskina, ja että Toto Wolffin on päätettävä heidän välillään, kun hän valitsee Hamiltonin tiimikaveria vuodella 2020, Benson kommentoi.

F1-konkari Mark Webber vaati brittikanava Channel 4:n kommentissaan Bottaksesta esiin enemmän rakkikoiramaista asennetta. Jacques Villeneuve puolestaan räksytti Italian Sky Sportsille Bottaksen suoritusta jopa häpeällisenä.

– Hän oli poissa rytmistä ja tuhosi renkaansa. Entä jos Mercedes korvaa hänet Oconilla talven aikana? Villeneuve heittää.

Alla olevalla videolla Valtteri Bottas kertoo turhautumisestaan kauteen. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Seuraava taistelu alkaa ennen kuin edellinen loppuu

Jo aiemmin ratkenneen mestaruustaistelun takia Abu Dhabi toimi jo hiukan kauden 2019 esinäytöksenä. Jos Valtteri Bottas ja muut tällä kaudella pettyneet kuskit toivoivat kisasta potkua ensi kauteen suunnatessa, niin Lewis Hamilton tarjosi yhä kylmempää kyytiä muille.

– Hamilton alleviivasi, että haavoittuvuuden ja laakereillaan lepäämisen sijaan hän aikoo olla ensi vuonna voittamaton, näkee Autosport-lehden Edd Straw.

– Hamilton ei jätä nykyisessä kunnossaan kiveäkään kääntämättä ja hän tietää, ettei voi hellittää hetkeksikään, koska seuraava taistelu alkaa jo ennen kuin edellinen loppuukaan, Straw jatkaa.

Brittikuskin menoa on seurattu henkeä haukkoen myös Italiassa.

– 11 voittoa ja paalua. Yksi enemmän kuin loput maailmasta yhteensä. Hän dominoi ja voitti ansaitusti viidennen mestaruutensa. Ja välimatka Bottakseen kertoo paljon siitä, millaisen eron hän teki, toteaa La Gazzetta dello Sportin Umberto Zapelloni.

Autosprint-lehden Alberto Sabbatini yhtyi Bottas-kritiikkiin:

– Tämän kisan todellinen häviäjä oli Bottas. 1) Hän on hybridiaikakaudella ainoa kuski, joka ei ole voittanut Mercedeksellä kisaa kauden aikana. 2) Hän olisi voinut ohittaa Räikkösen kuskien MM-pisteissä ja sijoittua kolmanneksi, mutta sen sijaan Max Verstappen ohitti hänet.

Kimi Räikkösen Ferrari-jäähyväiset lässähtivät

Erikoista kyllä, lehdet eivät kauden päätyttyä enää täyttyneet Kimi Räikkösen viimeisen Ferrari-kisan muistelusta. Suomalaisen taival päättyi jo alkukierroksilla murheelliseen keskeytykseen, joten jäähyväistunnelma lässähti pahasti.

– Ympyrä sulkeutui, myös hänelle, harmoniassa menneisyyden kanssa. Hän oli neljäs neljästä kuskista aika-ajossa ja keskeytti kisassa. Hän onnistuu hyvin Sauberilla, uskoaksemme, ilman punaisen asun painoa, toivoen saavansa kohtuullisen auton, tiivistää italialaisella Red Bull -moottoriurheilusivustolla kuskeja arvioinut Giorgio Terruzzi.

Corriere della Sera ennakoi maanantaiaamuna, että Räikkösen vaihtuminen Charles Leclercin pakottaa Sebastian Vettelin muuttumaan kisakuljettajana.

– Vettel ei ole pettymykseen päättyneen vuoden jälkeenkään vakuuttunut siitä, että hän olisi ensimmäinen syyllinen tähän tappioon. Leclerc on erittäin lahjakas ja kunnianhimoinen nuori mies. Ensimmäinen vastus, mutta myös ensimmäinen innostaja, arvioi Terruzzi.

F1-kausi jatkuu vielä tiistaina ja keskiviikkona rengastesteillä Abu Dhabin radalla. Räikkönen ajaa jo tiistaina Sauberin autolla.

Lue myös:

    Uusimmat