F1-lehdistökatsaus: Kimi Räikkösen syrjäyttämistä kauhistellut toimittaja muistaa nyt Charles Leclercista sanotut sanat – Italiassa alkoi uuden ruhtinaan aikakausi

Ferrari ei olisi voinut parempaan paikkaan onnistua uuden kuljettajansa kanssa kuin juuri ennen Italian kotikisaansa, johon Charles Leclerc saapuu nyt suurena sankarina. Belgian GP:n voitto otettiin saapasmaan lehdistössä vastaan täysin hurmioituneissa tunnelmissa.

Leclerc teki viikonloppuna eeppisen esityksen kukistettuaan ensin tallikaverinsa Sebastian Vettelin aika-ajoissa kuudella kymmenyksellä ja ajettuaan sunnuntaina Lewis Hamilton kintereillään uransa ensimmäiseen F1-voittoon surun keskellä.

Vielä vasta 21-vuotias monacolainen joutui käsittelemään aika-ajonsa jälkeen entisen kilpakumppaninsa ja läheisen lapsuudentoverinsa Anthoine Hubertin kuolemaa, kun tämä menetti henkensä lauantai-iltana samalla radalla Spassa tapahtuneessa F2-onnettomuudessa.

Leclercin tuotua Ferrarille kauden ensimmäisen voittonsa ja tähtikuski Sebastian Vettelin jäätyä Mercedeksen Lewis Hamiltonin ja Valtteri Bottaksen taakse neljänneksi Italian F1-media ylisti nuorukaisen suoritusta maasta taivaaseen.

Lehdet hehkuttivat Charles Leclercia Ferrarin tulevaisuudeksi ja pelastajaksi. Kauden ensimmäisen voiton punaisille ajanut kuski on lyhyessä ajassa noussut Ferrari-väen suureksi suosikiksi.

 – Se oli vain ajan kysymys, ja Charles jaksoi odottaa tätä päivää saapuvaksi niin monen epäonnen hetken jälkeen. Eilen hän valloitti punaisten johtajan roolin, julistaa La Gazzetta dello Sportin Luigi Perna maanantain lehdessä.

– Super Leclerc avasi uuden aikakauden Ferrarilla, otsikoi puolestaan saman lehden kolumnisti Umberto Zapelloni.

– Mitä tämä voitto kertoo meille? Se kertoo sen, että uusi aika on alkanut Ferrarilla. Että tulevaisuus on Charlesin käsissä. Että Vettel on muuttumassa luksustason sivustaseuraajaksi. Tänään hän ajoi kuin Bottas, Zapelloni jatkaa.

Kun vielä alkukaudesta auton kehittämisen vaikeuksien keskellä Ferraria syytettiin hyvänä auton kehittäjänä tunnetun Kimi Räikkösen karkottamista, nyt Leclercin palkkaaminen kerää kiitosta. Räikkösen tukijana tunnettu toimittaja Leo Turrini muisti nyt, mitä hänelle sanottiin vuosi sitten, kun hän hämmästeli ääneen Ferrarin päätöstä vaihtaa kokenut Räikkönen lähes täysin noviisiin Leclerciin.

– Kun Leclerc astui jalallaan Maranelloon, niin ne, jotka hänen takanaan seisoivat, yllättivät minut hämmästyttävällä päättäväisyydellään. Ystäväni Andrea Bertolini sanoi minulle, että tiedätkö Leo, meillä on nyt talossa poika, joka ajaa Hamiltonin kriisiin, F1-blogisti Turrini kertoo vallanvaihdoksen tunnelmista.

(juttu jatkuu videon jälkeen)

Leclercilla kaikki mestarin edellytykset

Turrinille Leclercin herkkä ja lapsenkasvoinen olemus tuo mieleen Michael Schumacherin, joka voitti niin ikään uransa ensimmäisen F1-kisan Spassa.

– Se oli vuonna 1992, ja minussa kasvoi tunne, että tähti on syttynyt.

Vielä viime kaudella F1-sarjaa Ferrarin tiedotuspäällikkönä ja silloisen tallipomon Maurizio Arrivabenen oikeana kätenä varikolla kiertänyt Alberto Antonini tiivistää Formula Passionin blogissaan italialaistiimin odotukset Leclercia kohtaan.

– Onko hän tuleva maailmanmestari? Ei kukaan tiedä, ei sitä voi tietää. Se riippuu hänen ja hänen tiiminsä ratkaisuista. Onko hänessä kaikki, mitä sellaiseksi tulemiseksi vaaditaan? Tosiaan on, Antonini toteaa.

Leclerc joutui paalupaikastaan huolimatta sunnuntaina erittäin kovaan paikkaan hyvän ystävänsä Anthoine Hubertin kuoltua Spassa heti lauantain F1-aika-ajojen jälkeen kisatussa Formula 2 -startissa.

– Hän on vasta 21-vuotias, mutta me olemme jo tekemisissä sellaisen kanssa, jolla on ilmiömäinen kyky hallita sydäntään ja mieltään sekä äärimmäisiä tunteita, kuten ystävän kuolemaa ja ensimmäistä F1-voittoa legendaarisella radalla, kirjoittaa Sport Mediasetin Luca Budel.

(juttu jatkuu videon jälkeen)

Vettelin nöyryytys vaikuttaa lopulliselta

Kovin paljon pienempää ei ollut myöskään muun kansainvälisen F1-meidan suitsutus Leclercia kohtaan. Autosportin Edd Straw luonnehti voittoa otsikossaan: Päivä, jolloin Leclerc julisti määräysvaltansa Ferrarille ja Vettelille.

– Perverssiä kyllä, se oli myös kisavoitto, josta Leclerc on osittain velkaa Vettelin vaikutukselle sen jälkeen, kun hän voitti paljon pienemmällä marginaalilla kuin mitä hänen aika-ajon ylivoimansa antoi ymmärtää, Straw jatkaa.

Leclerc sai tehdä lopussa julmetusti töitä kovan hyökkäyksen aloittaneen Lewis Hamiltonin pidättelemiseksi. Lopulta viimeisen kierroksen keltaiset liput kahden auton keskeytysten takia estivät Hamiltonia unelmoimasta viimeisestä yrityksestä.

Saksalainen Die Welt näki niin ikään vallanvaihdoksen elkeitä ilmassa.

– Apumiehen rooli – Vettelin nöyryytys vaikuttaa lopulliselta, saksalaislehti julistaa.

– Sebastian Vettel kuulosti kuin kasettinauhurilta. Monotonisesti, laiskalla äänellä, hesseniläinen, joka on joutunut siipimiehen rooliin nelinkertaisena maailmanmestarina, toisti samoja lauseita: ”Olen iloinen Ferrarin puolesta, olen iloinen Charlesin puolesta. Oli tänään minun tehtäväni toimia apurina hänelle”, sanoi hän väsyneen ja vähän alistuneen oloisena.

F1-kausi jatkuu jo tällä viikolla Italian Monzassa Ferrarin kotikisalla. Hamilton lähtee sinne 65 MM-pisteen johdossa Bottakseen.

Lue myös:

    Uusimmat