Ex-tallikaveri löi tiskiin tiukan analyysin: tästä syystä Kimi Räikkönen kalpenee Fernando Alonsolle ja Lewis Hamiltonille – "Olen nähnyt sen kaiken"

Lisää F1-kisoja lykätään koronaviruksen vuoksi! Kauden avaus siirtyy kesäkuulle 0:52
F1-kauden 2020 alku siirtyy ainakin kesäkuulle.

Entinen F1-kuljettaja Pedro de la Rosa kertoo Beyond the Grid -podcastin tuoreessa jaksossa, mikä erottaa Lewis Hamiltonin ja Fernando Alonson muista nykyisen kuljettajasukupolven kärkikuskeista.

De la Rosa ylistää vuonna 2007 McLarenilla ajaneita Hamiltonia ja Alonsoa historian parhaaksi yhdessä tallissa ajaneeksi kuljettajakaksikoksi. Kun podcastia juontava Tom Clarkson pyytää häntä selittämään, mikä erottaa Alonson ja Hamiltonin muun muassa Kimi Räikkösestä ja Sebastian Vettelistä, 49-vuotiaalla espanjalaisella on selkeä näkemys.

Tosin De la Rosa vertaa Hamiltonia ja Alonsoa ensisijaisesti Räikköseen, sillä hän on ajanut heidän kaikkien tallikaverina.

– On olemassa tekijöitä, joiden takia Kimi oli 2005–2006 niin hyvä. Hän on supernopea, tietysti, onhan hän maailmanmestari. Mutta hän tarvitsee auton, joka toimii tietyllä tavalla. Jos auton keula ei ole herkkä, Kimi ei sopeudu. Fernando ja Lewis ovat erilaisia. Heille voi antaa minkälaisen auton tahansa, ja he ovat silti nopeita. He tietävät, mitä tekevät, de la Rosa sanoo.

– Olen nähnyt sen kaiken. Kimin kohdalla auton täytyy sopia hänelle. Hän ei sopeudu. 2005–2006 meillä oli Michelinin renkaat. Niiden toimintaperiaate oli hyvin omanlaisensa. Etupää oli herkkä, ja se oli rakennettu tietyllä tavalla. Juan Pablo Montoyalla oli vaikeaa sen kanssa, minulla myös. Emme pystyneet sopeutumaan siihen keulaan. Kimille se sopi, ja siksi hän oli todella nopea.

Räikkönen on itse sanonut inhonneensa aina autoa, joka aliohjaa ja jonka etupää ei käänny kunnolla eikä anna kuljettajalle riittävää tuntumaa.

– Ajotyylini on sellainen, että yritän mennä hyvällä vauhdilla mutkiin säilyttäen vauhtini mutkan keskikohdassa, Räikkönen kertoi vuonna 2014, kun hän oli suurissa ongelmissa Ferrarin F14 T -auton kanssa.

De la Rosan mukaan hänen huomiotaan alleviivaa se, mitä Räikköselle tapahtui, kun tämä siirtyi McLarenilta Ferrarille 2007. Räikkönen voitti toki maailmanmestaruuden, mutta edellisinä vuosina nähty huippuvauhti oli tipotiessään.

– Hän meni Ferrarille, joka käytti Bridgestonen renkaita, ja Felipe Massa voitti hänet aika-ajoissa, helposti. Sanon vain, että jos olosuhteet olivat oikeanlaiset, Kimi oli yhtä nopea kuin Lewis ja Fernando. Mutta 20 kisasta koostuvan kauden aikana ei tule montaa kertaa, kun olosuhteet ovat hänelle täydelliset. Siksi Lewis ja Fernando ovat minun papereissani korkeammalla. He ovat poikkeuksellisia kuljettajia. Sellaista lahjakkuutta näkee vain kerran viidessä tai kymmenessä vuodessa.

Omalla urallaan 105 GP-starttia ajanut De la Rosa työskenteli Räikkösen tallikaverina yhteensä viiden kauden ajan McLarenilla ja Ferrarilla, Hamiltonin kanssa neljän kauden ajan McLarenilla ja Alonson kanssa kolmen kauden ajan McLarenilla ja Ferrarilla.

Lue myös:

    Uusimmat