McLarenin testikuljettaja näki läheltä, miten Fernando Alonson ja Lewis Hamiltonin välit tuhoutuivat 2007 – Monacossa tapahtui jotain peruuttamatonta: "Se oli lopun alkua"

Lisää F1-kisoja lykätään koronaviruksen vuoksi! Kauden avaus siirtyy kesäkuulle 0:52
F1-kauden 2020 alku siirtyy ainakin kesäkuulle.

Ron Dennis on saanut houkuteltua McLarenille F1-historian kaksi kovinta kuljettajakaksikkoa: ensin 1980-luvulla Alain Prostin ja Ayrton Sennan, sitten vuona 2007 Fernando Alonson ja Lewis Hamiltonin. Prost ja Senna malttoivat katsella toisiaan kaksi vuotta, Alonso ja Hamilton vain vuoden.

Prostin ja Sennan yhteenotto oli enemmän tai vähemmän odotettavissa, sillä molemmat tiedettiin huippukuljettajiksi jo silloin, kun Senna siirtyi McLarenille kauden 1987 päätteeksi.

Alonson ja Hamiltonin tapauksessa oletettavaa oli, että sopu säilyisi hieman paremmin. Alonso oli kaksinkertainen maailmanmestari, Hamilton vasta GP2-sarjan voittanut F1-tulokas.

Kauden 2007 alla 22 vuotta täyttänyt britti osoitti kuitenkin välittömästi, että hän oli tullut ykkösiin menestymään. Hamilton aloitti F1-uransa huimalla yhdeksän osakilpailun mittaisella palkintokorokeputkella.

– Olin yllättynyt siitä, miten heidän välinen suhteensa räjähti, valitettavasti. Muistan katsoneeni heidän dataansa ja tajunneeni, että he ovat muihin nähden ihan eri planeetalta. En silti odottanut, että heidän suhteelleen kävisi niin. Se oli sääli. He olisivat tuoneet McLarenille monta mestaruutta, McLarenin testikuljettajana tapahtumia aitiopaikalta seurannut Pedro de la Rosa sanoo Beyond the Grid -podcastissa.

– He olivat keskenään hyvin erilaisia. Molemmat olivat todella nopeita ja lahjakkaita. Lewis oppi Fernandolta valtavasti sinä vuonna. Hän oppi, miten kisassa ajetaan tasaisen vahvasti, miten autoa, ei vain renkaita, säästetään. Fernando alkoi vähitellen ymmärtää, että Lewis pystyi käyttämään hänen telemetriaansa hyväkseen, eikä ajanut enää harjoituksissa niin kuin hänen pitäisi. Sitten hän oli yhtäkkiä todella nopea aika-ajoissa. Heidän välillään pelattiin paljon pelejä. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Alonsoa, Hamiltonia, McLarenia ja vuotta 2007 miettiessä ensimmäisenä tulee mieleen vakoiluskandaali, joka johti 100 miljoonan dollarin sakkoon ja McLarenin hylkäämiseen valmistajien MM-sarjasta. Alonso asetettiin siihen liittyen jonkinlaiseen syntipukin asemaan, mutta de la Rostan mukaan kyseinen skandaali oli vain jäävuoren huippu.

– Se oli kamala vuosi. Asiat menivät pieleen jo paljon ennen vakoiluskandaalia, Monacossa. Fernando voitti silloin rehdisti. Hän johti ja hallitsi tilannetta kilpailun kärjessä. Datasta näki, että hän vain kruisaili. Lewis saavutti häntä, mutta talli ei koskaan kertonut Lewisille, että kisa ajettaisiin maaliin siinä järjestyksessä. Sitten kaikki meni pieleen.

– Fernandon annettiin ymmärtää, että Lewisin olisi pitänyt voittaa se kisa, koska tämä oli nopeampi. Eräs ihminen tallin johtoportaasta vihjasi näin. Tämä suututti Fernandon. Jos katsoo dataa ja ymmärtää yhtään kilvanajosta, tietää, että Fernando olisi voinut olla kierroksella kaksi sekuntia nopeampi. Hän on kuitenkin fiksu kuljettaja ja tiesi tasan tarkkaan, miten voittaa vaarantamatta autoaan. Se oli lopun alkua. Fernando tajusi, ettei tallissa ymmärretty sitä, mitä hän teki ja miten viisaasti hän ajoi. Sen jälkeen kaikki meni pieleen. Lewis oli todella nopea ja kehittyi. Fernando tajusi olevansa ongelmissa, kun Lewis oli nopeampi kuin hän oli olettanut.

Alonso ja Hamilton päätyivät 17 osakilpailun jälkeen tasapisteisiin (109), mutta Hamilton oli MM-kakkonen useampien kakkossijojen turvin. Kauden toiseksi viimeiseen osakilpailuun 17 pisteen takamatkalta Hamiltoniin nähden lähtenyt Ferrarin Kimi Räikkönen nousi mestariksi yhden pisteen erolla.

Alonso palasi kauden päätteeksi Renault'lle, Hamilton voitti kaudella 2008 McLarenilla ensimmäisen kuudesta maailmanmestaruudestaan.

Vaikka yhteinen McLaren-vuosi jätti jonkinlaisen särön miesten välille, de la Rosa on vakuuttunut siitä, että he kunnioittavat vielä tänäkin päivänä toinen toistaan.

– Radalla he ovat kunnioittaneet toisiaan valtavasti, aina. He molemmat tiesivät, miten hyvä toinen on, vaikka eivät koskaan sanoneet sitä ääneen. Radalla he eivät koskaan tehneet mitään väärää toisilleen. Se oli aina kovaa mutta reilua taistelua. He olivat kuin kaksi gladiaattoria.

Lue myös:

    Uusimmat