F1

F1

Formulakausi käynnissä!

Koko kausi suorana C Moressa

Katso lisää

Ex-pomo purkaa turhautumistaan Kimi Räikköseen, paljastaa myös Fernando Alonson koppavan kommentin – "Väkisinkin sitä ajattelee, mitä olisi tapahtunut"

1:13
Kimi Räikkösen tiimiradiossa on kuultu vuosien saatossa melkoisia helmiä.

Yli 30 vuoden uran nykyisessä Renault-tallissa tehnyt Alan Permane harmittelee, etteivät Kimi Räikkösen saavutukset F1-sarjassa vastaa tämän lahjakkuutta.

Permane pääsi seuraamaan Räikkösen työskentelyä läheltä, kun Räikkönen ajoi Lotus-nimellä tunnetussa tallissa vuosina 2012–2013.

Monet yllättyivät, kun kaksi vuotta kilparadolta sivussa ollut Räikkönen päätti palata F1-sarjaan juuri Lotuksella, mutta seuraavat vuodet osoittivat, että Räikkösen arvio tallin potentiaalista oli osunut oikeaan.

38 yhdessä ajettua kisaa tuottivat Räikköselle kaksi GP-voittoa ja kaikkiaan 15 palkintokorokesijoitusta.

Tom Clarksonin isännöimässä Beyond the Grid -podcastissa vieraillut Permane sanoo ymmärtäneensä Räikkösen Lotus-vuosien aikana sen, miksi suomalaiskuljettaja on yksi 33 F1-maailmanmestarista.

Mutta.

– Kimissä on turhauttavaa se – enkä halua esittää olevani mikään guru kuljettaja-asioissa – että hänestä näki, että hän pyrkii tekemään mahdollisimman vähän. Olen varma, että muut sanovat tätä samaa. Hän oli valtaisa lahjakkuus, valtaisa, ihan oikeasti. Väkisinkin sitä ajattelee, mitä olisi tapahtunut, jos hän työskentelisi yhtä intensiivisesti kuin Lewis Hamilton – tai yhtä intensiivisesti kuin Lewis näyttää työskentelevän.

– Kaikki, jotka tuntevat Lewisin, kertovat, että hän on kiinnostunut vain työnteosta. Kimin kohdalla ei missään tapauksessa ollut niin. No, ehkä Kimi ei vain pystynyt hoitamaan hommaa toisella tavalla. Kimi toimii omalla tavallaan, mutta montako maailmanmestaruutta hän olisi voinut voittaa?

Permane sanoo, että hänellä on vastaavia entä jos -ajatuksia yksistään kaudesta 2013, jonka Räikkönen aloitti voitolla ja saavutti seitsemän muutakin palkintokorokesijoitusta. Loppupisteissä Räikkönen sijoittui viidenneksi, mutta olisi ollut suurella todennäköisyydellä kolmas, jos vain olisi ajanut kauden loppuun.

Lotus ajautui kauden aikana talousvaikeuksiin, ja Räikkönen kiisteli kulisseissa palkanmaksusta tallin omistajan Gerard Lopezin kanssa. Talli jäi Räikköselle kuusi miljoonaa velkaa. Räikkönen päätti käydä hoidattamassa selkänsä kuntoon ja jätti viimeiset kisat ajamatta.

Fernando (Alonso) sanoi minulle vuonna 2014, että: ”Jos olisin ollut teidän autossanne, olisin voittanut mestaruuden.” Niin hän sanoi. Tällaiset asiat jäävät mieleen. Se oli lentokentän check-in-jonossa jossain päin maailmaa. Hän sanoi, että olisi voittanut meidän autossamme, Permane paljastaa.

Ferrarilla ajanut Alonso sijoittui kauden 2013 MM-pisteissä toiseksi. Hän hävisi mestaruuden vieneelle Red Bullin Sebastian Vettelille 155 pistettä. Räikkönen hävisi Alonsolle 59 pistettä.

– Meillä oli hyvä auto. Red Bull oli toki jotain ihan muuta, varsinkin Sebastian. Hän oli koskematon. Onnistuimme voittamaan Mark Webberin muutaman kerran, mutta emme Sebastiania. Emme päässeet lähellekään.

– Fernando ajatteli, että hän olisi voinut voittaa autollamme, Permane nauraa.

Alonso ja Permane työskentelivät yhdessä Renault'lla vuosina 2002–2006 ja 2008–2009.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja