Ex-pari lähti automatkalle Pirkanmaalla, mistä alkoi helvetillisen väkivallan kierre – mies hakkasi naista autiomökissä ja piti vankina yli viikon

Hovioikeuden päätös vahvisti kolmekymppiselle miehelle luetun tuomion törkeästä pahoinpitelystä ja vapaudenriistosta. Mies hakkasi entistä naisystäväänsä autiomökillä rajusti ja vei tämän myöhemmin asunnolleen. Siellä hän piti naista pelon voimalla yli viikon ajan. Väkivallan syöksykierre sai alkunsa yhteisellä automatkalla.

Rikokset tapahtuivat reilun viikon aikana kesä- ja heinäkuun taitteessa vuonna 2019.

Kaikki sai alkunsa eräänä torstaina kesäkuun lopussa, kun mies ja nainen olivat sopineet lähtevänsä yhdessä katsomaan miehen perhettä. Matkaan käytiin Tampereelta. Kohde oli toisaalla Pirkanmaalla.

Kaksikko oli eronnut ennen kesää, mutta he olivat sen jälkeen viettäneet aikaa yhdessä, koska pitivät toistensa seurasta. Ennen eroa kaksikko oli ollut yhdessä yli kaksi vuotta. Naisen mukaan he olivat nyt kavereita.

Jutussa kuvaillut tapahtumat perustuvat kertomukseen, jonka nainen antoi oikeudessa ja poliisikuulusteluissa. Käräjäoikeus piti naisen kertomusta uskottavana, ja sille löydettiin vahvistusta myös muun muassa rikospaikalta löydetyistä jäljistä sekä naisella todetuista vammoista.

"Eikö nämä asiat ole jo käsitelty?"

Nainen oli kuskina, koska mies oli syönyt rauhoittavia lääkkeitä. Automatka sujui hänen mukaansa ensin hyvin. Auton rengas puhkesi, mutta se saatiin vaihdettua.

Sitten mies alkoi kysellä vanhoista asioista. Siitä alkoi jyrkkä alamäki.

– Koitin sanoa hänelle, että eikö nämä asiat ole jo käsitelty, mutta hän vain jatkoi asian jauhamista ja sitten tuli ensimmäiset avolyönnit kasvoihin. * (mies) löi minua useamman kerran avokämmenellä kasvoihin samalla kun minä ajoin autoa, nainen kertasi tilannetta poliisikuulusteluissa.

Mies oli lietsonut itsensä raivon valtaan. Hän löi naista useamman kerran kasvoihin. Naisen mukaan niin tapahtui aina, jos hän yritti sanoa miehelle vastaan.

Mies myös veti naista hiuksista ja piti veistä tämän kurkulla. Nainen joutui samalla ajamaan autoa ja näki tien vain hädin tuskin. Mies mäiski veitsellä auton kojelautaa ja teki sillä reiän kuskin penkkiin naisen jalkojen väliin.

Auto syöksyi ojaan

Jonkin ajan kuluttua vaihdettiin kuskia. Mies kieltäytyi käyttämästä turvavyötä ja kaahasi keskittymättä tiehen. Soratiellä auto suistui ojaan.

Nainen löi päänsä tuulilasiin, mies rattiin. Vänkärinpuoleinen ikkuna meni rikki. Sirut raapivat naisen kädet verille. Lisäksi sääreen tuli haava ja jalka turposi polvesta alaspäin.

Nainen kömpi ulos autosta ikkunan kautta, kun ovi ei auennut. Mies pääsi ulos ovesta. Hänen päästään vuosi verta.

Kaksikko yritti saada autoa ojasta, mutta se ei käynnistynyt. Konepeltikään ei auennut. Mies yritti soittaa äitiään apuun, mutta tämä ei päässyt. Lopulta kaksikko päätyi ojaan makuulle. Naisen mukaan ajatuksena oli nukkua. Mies kuitenkin palasi autossa käytyyn keskusteluun.

– Jälleen * (mies) alkoi jauhamaan samoista asioista, jonka jälkeen hän löi avokämmenellä kolme kertaa kasvoihin. Minä makasin selälläni ojassa ja muistan, että minun allani oikean lapaluun kohdalla oli jokin kivi tai kanto. Samalla kun * löi minua, hän painoi rintakehääni maata vasten, jolloin allani oleva kanto taikka kivi painoi kipeästi lapaluutani vasten, nainen kertoi tilanteesta poliisikuulustelussa.

– Tämän jälkeen * käänsi minut vatsalleni ja painoi minun päätäni maata vasten. Pääni oli sivuttain, vasen korva maata vasten ja samalla kun * painoi kädellään päätäni, niin niskastani kuului uudestaan rusahdus. Hyvin pian nukahdimme siihen ja nukuimme ojassa arviolta kolme tai neljä tuntia, nainen jatkoi.

Yö ojassa

Väkivaltaisen kohtauksen jälkeen kumpikin nukahti. Naisen mukaan unta riitti kolmen tai neljän tunnin edestä. Sen jälkeen kaksikko lähti kävelemään.

Matkalla vastaan tuli mökki, jonka ovi oli suljettu laudalla. Mökki oli autio. Kaksikko jäi sinne. Mökissä mies jatkoi vanhoista asioista kyselemistä ja hakkasi naista, kun tämä vastasi.

Jossain vaiheessa mies veti naisen lattialle hupparin hupusta kiinni pitäen ja istui tämän päälle niin, että polvet olivat olkapäiden päällä. Hän löi useampaan kertaan ja naisen mukaan myös kuristi. Lyöntejä tuli niin avokämmenellä kuin nyrkilläkin. Ne osuivat kasvoihin.

Tämän jälkeen tuli naisen mukaan ”rauhallisempaa”. Kaksikko lähti käymään kolaroidun auton luona. Tarkoitus oli löytää mieheltä jälkeen jääneitä lääkkeitä.

Autolla mies käski naista piiloutumaan aina, kun ohi ajoi auto. Naisen suusta valui verta ja hänen kasvonsa olivat turvonneet.

Mies työnsi veitsen sieraimeen

Kaksikon palattua mökille mies ilmoitti, että heidän täytyisi vielä ”selvittää asioita”.

Hän veti naisen taas lattialle ja tällä kertaa työnsi linkkuveitsen terän naisen sieraimeen. Nainen sai naarmun huuleensa yrittäessään vetää terää nenästään pois. Tämän jälkeen mies pisti veitsen naisen ikeneen, mistä alkoi vuotaa verta.

Välissä käytiin tupakalla. Ulkona mies kertoi tappavansa naisen, jos tämä yrittäisi paeta.

Sisällä mies jatkoi hakkaamalla naista halolla päähän ja jalkoväliin lähelle sukuelintä. Iskut olivat naisen mukaan todella voimakkaita, ja hän huusi. Nainen sai vammoja päähänsä ja verta vuotavan haavan jalkoväliinsä.

Kaikkiaan väkivalta jatkui mökissä naisen arvion mukaan noin kolmen tai neljän tunnin ajan.

Nainen ei uskaltanut karata

Seuraavana aamuna kaksikko hylkäsi mökin. He jatkoivat matkaa kävellen. Vastaan tuli yksi ihminen, joka kyseli hupun päähän vetäneeltä naiselta, mitä tälle oli tapahtunut. Nainen ei kertonut, koska mies oli kieltänyt.

Lopulta kaksikko löysi taksin. Mies vei naisen asunnolleen Tampereelle. Taksi jäi maksamatta.

Asunnolla mies kertoi naiselle, ettei tämä saisi poistua. Nainen ei poistunut, koska häntä pelotti. Mies uhkaili väkivallalla. ”Ei elinkautinen mua haittaa”, nainen kertoi miehen sanoneen. Mies oli myös vihjaillut tietävänsä missä naisen läheiset asuvat.

Pelon voimalla mies piti naista asunnolla yli viikon ajan. Nainen poistui asunnosta vain käydessään ruokakaupassa miehen kanssa.

Naisen mukaan päivät kuluivat pitkälti nukkuessa, tietokonetta selatessa ja tv:tä katsoessa. Asunnolla harrastettiin myös seksiä. Nainen ei olisi halunnut, mutta suostui miehen mieliksi.

Sisko tarjosi apua

Lopulta mies yritti käskyttää naisen noutamaan hänelle amfetamiinia. Nainen meni siskonsa luo.

Oikeudessa todistajana kuullun siskon mukaan nainen oli ollut hänen luoksensa tullessaan surullinen, peloissaan ja vainoharhainen. Nainen oli pelännyt henkensä puolesta ja muun muassa laittanut parvekkeen oven lukkoon.

Siskon mukaan nainen yritti pitää kovaa kuorta, eikä ollut heti halunnut puhua tapahtuneesta. Lopulta hän oli kuitenkin kertonut kaiken ja naiset olivat tehneet yhdessä rikosilmoituksen.

Tapaus eteni oikeuteen

Oikeudessa mies ei halunnut tulla kuulluksi. Hän kiisti naiseen kohdistuneet rikokset, joista häntä syytettiin. Rikosnimikkeinä oli törkeä pahoinpitely ja törkeä vapaudenriisto. Hänen puolustuksensa oli, että naisen vammat olivat tulleet automatkalla tapahtuneesta ulosajosta. Asunnolta nainen olisi hänen mukaansa voinut poistua halutessaan milloin tahansa.

Käräjäoikeus ei uskonut miehen versiota. Sen sijaan naisen kertomusta pidettiin luotettavana. Sitä tuki muun muassa lääkärinlausunto, jossa kuvailtiin naisen saamia vammoja.

Vapaudenriiston osalta oikeus kiinnitti huomiota siihen, ettei miehen väitettykään estäneen naisen poistumista asunnosta esimerkiksi ovia lukitsemalla. Sen sijaan hän oli saattanut naisen sellaiseen pelkotilaan, ettei nainen uskaltanut poistua tai pyytää apua.

Pirkanmaan käräjäoikeus antoi asiassa tuomion viime keväänä.

Mies tuomittiin tapaukseen liittyen törkeästä pahoinpitelystä, törkeästä vapaudenriistosta, liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta. Rangaistukseksi hänelle määrättiin 2 vuoden ja 2 kuukauden ehdoton vankeusrangaistus. Uhrille mies määrättiin maksamaan 5400 euron vahingonkorvaukset muun muassa tekojen aiheuttamasta kärsimyksestä.  

Mies tuomittiin samassa yhteydessä myöhemmin kesällä tapahtuneesta näpistyksestä.

Mies valitti tuomiostaan Turun hovioikeuteen, mutta veti valituksensa pois ennen kuin asia ennätettiin käsitellä. Käräjäoikeuden tuomio jäi pysyväksi. Hovioikeus ratkaisi asian vastikään.

Tuomittu on noin 30-vuotias kantasuomalainen mies. Mies ei ollut oikeudessa ensimmäistä kertaa. Hänet oli vain muutama viikkoa ennen tuomioon johtaneita tapahtumia tuomittu aiemmin samaan naiseen kohdistuneesta pahoinpitelystä, laittomasta uhkauksesta ja vapaudenriistosta.

MTV Uutiset ei julkaise miehen nimeä, sillä jutussa on kerrottu yksityiskohtaisesti uhrin kohtaamasta lähisuhdeväkivallasta ja järkyttävistä kokemuksista. Tuomitun nimen julkaiseminen voisi johtaa myös uhrin tunnistamiseen. Tapauksesta on kuitenkin tärkeä kertoa, sillä se on harvinaisen karu kuvaus siitä, millaista lähisuhdeväkivaltaa Suomessa tapahtuu.

Katso alta Rikospaikka-ohjelmassa esitetty haastattelu, jossa lähisuhdeväkivaltaa kokenut henkilö kertoo kokemuksestaan. Henkilö ei liity jutun tapaukseen.

8:17

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja