Mies kutsui naisystävänsä luokseen Turussa, piti naista vankina asunnossa ja pahoinpiteli hänet kuristamalla ja potkimalla – nainen sai poliisit paikalle Whatsapp-viestien avulla

Täältä saat apua, jos väkivalta uhkaa 7:39
Mistä voi hakea apua, jos joutuu elämään väkivallan tai sen uhan alla? Katso Huomenta Suomen keskustelu aiheesta

46-vuotias mies tuomittiin viime viikolla Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa naisystävänsä törkeästä vapaudenriistosta ja pahoinpitelystä ehdolliseen vankeuteen. Mies sai tuomiot myös lievästä ampuma-aserikoksesta ja huumausaineen käyttörikoksesta.

Teot tapahtuivat marraskuussa 2017 Turussa.

Nainen oli mennyt miesystävänsä asunnolle 9. marraskuuta 2017, kun mies lukitsi välittömästi asuntonsa oven turvalukolla ja otti naiselta auton avaimet. Lisäksi mies löi naista muutaman kerran avokämmenellä kasvoihin. Kun nainen kaatui maahan, mies potkaisi häntä kahdesti takaraivoon.

Nainen yritti päästä pois asunnosta huutamalla postiluukusta ja hakkaamalla asunnon ovea, jolloin mies retuutti naisen sohvalle.

Kun nainen meni parvekkeelle huutamaan apua, mies otti naista kurkusta kiinni ja kuristi tätä niin voimakkaasti, että naisen oli vaikea hengittää. Naisen mukaan kuristaminen kesti noin minuutin.

Uhkasi tappaa naisen ja tämän pojan

Tämän jälkeen mies retuutti naisen takaisin sohvalle. Mies otti keittiöveitsen ja piti sitä naisen kaulalla. Mies uhkasi viiltää naisen kurkun auki, jos tämä ei olisi hiljaa.

Myöhemmin mies hiljensi naisen laittamalla tälle suukapulan makuuhuoneessa. Tässä yhteydessä mies uhkasi tappaa naisen ja tämän entisen puolison ja pojan. Mies myös ilmoitti tuhoavansa naisen, jos tämä soittaisi poliisille.

Vapaudenriisto kesti muutamia tunteja. Nainen pääsi poistumaan asunnosta, kun mies nukahti. Nainen lähetti whatsapp-viestejä tuttavilleen, ja kertoi olevansa vankina asunnossa. Tuttava hälytti poliisit paikalle.

Nainen kertoi, että hän ei uskaltanut itse soittaa poliisille, koska hän pelkäsi miehen heräävän puheluun. Poliisien tultua paikalle nainen pääsi ulos asunnosta ja mies otettiin kiinni.

Asunnosta löytyi patruunoita

Oikeuden mukaan vapaudenriisto oli törkeä, koska siinä käytettiin erityistä julmuutta ja vakavan väkivallan uhkaa sekä suusanallisesti että teräaseella uhkaamalla. Lisäksi teko oli kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Pahoinpitelystä aiheutui naiselle kipua kasvoihin, takaraivoon, kaulaan ja niskaan. Lisäksi hän sai ruhjeita kaulaan ja kasvoihin.

Mies tuomittiin lievästä ampuma-aserikoksesta, koska hän piti hallussaan yhdeksää rynnäkkökiväärin patruunaa. Patruunat löytyivät, kun poliisi tuli paikalle asuntoon.

Asunnosta löytyi myös 5,5 grammaa marihuanaa, minkä vuoksi mies tuomittiin huumausaineen käyttörikoksesta.

Kiisti syytteet

Mies kiisti kaikki muut syytteet, paitsi huumausaineen käyttörikoksen. Miehen mukaan hän ei riistänyt naiselta vapautta eikä hän pahoinpidellyt tätä.

Oman kertomansa mukaan mies ei edes tiennyt, että hänen tavaroidensa joukossa oli vanhoja patruunoita. Miehen mukaan ne olivat todennäköisesti jääneet hänen entiseltä naisystävältään, joka työskenteli puolustusvoimissa.

Nainen kieltäytyi todistamasta

Miehen naisystävä kieltäytyi todistamasta asiasta mitään oikeudessa ja hän vetosi vaitiolo-oikeuteensa. Hän kertoi olevansa kihloissa miehen kanssa ja asuvansa tämän kanssa yhdessä joka toinen viikko.

Syyttäjä vaati naisen vaitiolo-oikeuden murtamista. Oikeus suostui siihen, koska rikosepäilyt törkeästä vapaudenriistosta ja pahoinpitelystä puolsivat jo itsessään sitä tulkintaa, että nainen ei ole itse päättänyt vaitiolo-oikeutensa käyttämisestä.

Nainen kieltäytyi kuitenkin puhumasta oikeudessa, joten käräjäoikeudessa luettiin hänen esitutkintakertomuksensa.

Mies löi ja potki

Esitutkinnassa nainen kertoi, että mies oli tullut ensin hänen asunnolleen ja riehunut siellä. Mies oli myös lyönyt naista päähän.

Sen jälkeen mies kehotti naista hakemaan tavaroitaan miehen asunnolta. Kun nainen meni miehen luo, mies lukitsi asunnon oven heti ja vei naiselta auton avaimet.

Naisen mukaan mies pahoinpiteli häntä lyömällä ja potkimalla ja piti tätä lukittuna asunnossa useita tunteja.

Miehen mukaan kyse oli riidasta

Mies kertoi riidelleensä naisystävänsä kanssa suusanallisesti tämän asunnolla tekopäivänä. Miehen mukaan hänen oma jaksamisensa oli koetuksella ja naisenkin mielenterveys oli kuohunut.

Miehen mukaan asunnossa ei kuitenkaan ollut väkivaltaa.

Mies pyysi naista asunnolleen hakemaan tavaroita, koska hän halusi pitää tauon suhteessa. Nainen tulikin asunnolle, missä heille tuli jälleen riitaa.

Mies kiisti olleensa väkivaltainen naista kohtaan. Miehen mukaan naisen kertomus johtui riidasta, jonka yhteydessä hän oli loukannut naisen tunteita ja nainen halusi siksi kertoa tapahtumista tällä tavalla.

Nainen oli peloissaan

Oikeudessa kuultiin todistajana myös paikalle mennyttä poliisia. Poliisin saamien ensitietojen mukaan nainen oli asunnossa hädässä tai vasten tahtoaan.

Kun poliisit saapuivat perille, nainen löytyi asunnosta hätääntyneenä, peloissaan ja lähellä hysteriaa. Poliisit saivat hänet rauhoittumaan, vaikka nainen vapisikin pitkään tapahtuman jälkeen. Mies löytyi asunnosta sekavan oloisena.

Poliisit kuulivat molempia osapuolia ja nainen kertoi tapahtumista loogisesti.  Poliisin mukaan naisen kertomus ei vaikuttanut keksityltä ja naisen kaulalta löytyi jälkiä, jotka sopivat kuristamiseen.

Mies sen sijaan ei halunnut puhua, vaan hän tyytyi moittimaan naista hulluksi. Poliisin mukaan miehen käytös oli sekavaa ja aggressiivista.

Viestit tukivat naisen kertomusta

Oikeuden mukaan naisen kertomusta tuki hänen lähipiirilleen lähettämät viestit. Viesteissä nainen mainitsi panttivankina pitämisestä, hakkaamisesta ja puukosta.

Lääkärinlausunnon mukaan naisen kertomus vastasi myös hänen saamiaan vammoja. Lääkäritutkimuksissa nainen oli erittäin stressaantunut tapahtuman johdosta ja hänet ohjattiin saamaan psykiatrista apua.

Käräjäoikeuden mukaan miehen kertomusta lukuun ottamatta kaikki muu todistelu tuki naisen esitutkintakertomusta.

Käräjäoikeus tuomitsi miehen 11 kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Lue myös:

    Uusimmat