Ex-kätilö: Naisten ei pitäisi puuduttaa itseään tunnottomiksi synnytyksessä

Kätilönä työskennelleen Raija Kuusiston mielestä kohtuullinen synnytyskipu valmistaa tulevaa äitiä vanhemmuuteen.

Synnytyksissä on muoti-ilmiöitä, joista yksi on viime vuosina ollut luomusynnytys eli synnyttäminen ilman kivunlievitystä.

– Välillä siinä on menty äärilaitoihin, mutta keskitie on pikkuhiljaa löydetty. On ymmärretty, että nainen ei ole mikään synnytyskone, Raija Kuusisto sanoo.

Synnytys on hyvin voimakas kokemus.

– Se joko voimaannuttaa tai vie kaiken uskon itseen. Synnytyksen sujuminen vaikuttaa myös pitkälle eteenpäin lapsen hoitoon. Ne äidit, jotka uskaltavat kokeilla rajojaan sen sijaan, että vaativat heti täyspuudutuksen eivätkä halua kokea mitään kipua, ovat kaikista tyytyväisimpiä, Kuusisto sanoo.

Puudutus oikeassa vaiheessa tärkeä

Kuusisto uskoo, että tuskasta ja vaivasta saa paljon voimaa ja uskoa omaan vanhemmuuteen.

– Mietin tätä usein juuri niiden kohdalla, jotka haluavat kaikki mahdolliset puudutukset ja pelkäävät synnytystä. Tällaiset äidit sanovat, että kaikki meni kyllä ihan hyvin, mutta henkisesti he eivät tunteneet lapsen synnyttyä juuri mitään.

– Toki tietyssä vaiheessa synnytystä puudutus on todella tärkeä. Se kohta, missä ei enää kestä, pitää vain itse tunnistaa – ei vaatia kaikkea puudutusta heti sairaalaan astuessa. Puudutus luo passiivisuuden ja turtumuksen, joka hämmentää jälkeenpäin.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com ja Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja