Kokenut kätilö: Näin isän rooli synnytyksessä on muuttunut

Ennen isät eivät saaneet tulla mukaan synnytykseen. Nykyään äidit eivät välttämättä päästä heitä edes vessaan viereltään.

– Vielä viitisenkymmentä vuotta sitten isiä ei näkynyt synnytyshuoneissa. He tulivat katsomaan vauvaa vierastunnilla, jolloin lastenhoitaja näytti hetken aikaa pientä kapalossa ikkunan läpi. Isät eivät saaneet koskeakaan vauvaan, entinen kätilö Raija Kuusisto kertoo.

Perhesynnytyksistä alettiin puhua 1970-luvun puolivälissä.

– Silloin isien osallistuminen synnytyksiin kasvoi. Heidän piti käydä neljä kertaa valmennuksessa ennen synnytyshuoneeseen pääsyä – jos valmennuskertoja oli takana vain kolme, mukaan ei välttämättä päässyt. Kaikki oli tosi tarkkaa.

Kun synnytykseen sitten päästiin, isät olivat aika peloissaan.

– Isä saattoi istua synnytyshuoneen nurkassa oma lehti mukanaan ja kauhuissaan katsella, että mitä täällä tapahtuu. Luultavasti he tunsivat itsensä täysin ulkopuolisiksi. Synnytyksissä haluttiin silti käydä, sillä poisjäänti olisi ollut merkki huonosta isästä, Kuusisto selittää.

Äidit puristavat käden mustelmille

Nykyään isän rooli synnytyksessä on tukihenkilön kaltainen. Tärkeintä on olla paikalla.

– Monet naiset sanovat, että he haluavat miehen mukaansa, että joku pitäisi heidän puoliaan. Isä on siinä tilanteessa enemmän tolkuissaan kuin synnyttävä äiti.

Isät tuovat äideille vettä, pyyhkivät otsaa, rasvaavat huulia ja auttavat vessaan. Äitien suhtautuminen heidän läsnäoloonsa vaihtelee.

– Jotkut puristelevat miehen kättä niin kovasti, että se menee mustelmille, Kuusisto sanoo.

Jotkut eivät siedä kosketusta ollenkaan.

– Usein sanotaan, että synnyttäjän selkää on hyvä hieroa, koska kivut heijastuvat lanteen ja selän alueelle. Osa äideistä kuitenkin komentaa miehen napakasti pois ja sanoo, ettei voi sietää hänen kosketustaan.

– Toiset taas eivät hellitä miestä mihinkään viereltään. Mies pääsee tuskin vessaan, koska äiti turvautuu pelottavassa tilanteessa niin tiukasti tuttuun kumppaniinsa.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com ja Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat