Tämä asento on paras synnytyksessä – Näin kätilöt siihen suhtautuvat

Perinteinen mielikuva synnytyksestä on, että nainen pusertaa vauvaa ulos makuuasennossa selällään. Nykyään yhä useampi äiti valitsee mieluummin jakkaran. Kaikkia kätilöitä se ei miellytä.

Synnytys sujuu paremmin pystyasennossa kuin makuulla. Näin sanoo entinen kätilö Raija Kuusisto.

– Esimerkiksi jakkaralla istuminen auttaa todella paljon. Pystyseisonta ja kyykky ovat voima-asentoja, sillä jo painovoima auttaa lasta laskeutumaan paremmin, Kuusisto selittää.

Siinä, missä sängyssä maataan häntäluun päällä, kyykkyasennossa lantio on avoimimmillaan.

– Jokainen voi varmasti kuvitella, että jos on vaikka kova kakkahätä, niin ei sitä mene sänkyyn ylämäkeen ponnistamaan. Parasta on päästä luonnolliseen istuma-asentoon.

Jakkaralla synnyttäminen on myös turvallista.

– On todettu, että pystyasennossa ponnistaville tulee vähemmän repeämiä kuin makuullaan synnyttäville. Tuleva isä voi myös tukea äitiä selän takana.

Kätilö joutuu kyykkimään

Jakkarasynnytyksen hyödyistä huolimatta kaikki kätilöt eivät pidä siitä. Minkä takia?

– Jos äiti synnyttää seisaallaan, kätilö joutuu työnsä tehdäkseen konttaamaan, kyykkimään tai menemään jopa makuuasentoon – hänellähän täytyy olla näköyhteys syntyvään vauvaan.

– Sairaalat ovat myös asenneilmapiiriltään sellaisia paikkoja, että muutokset työtavoissa ja käytänteissä tapahtuvat hyvin hitaasti. Hierarkia on todella vahva ja tiukka, Kuusisto sanoo.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat