Eveliina pudotti 35 kiloa vain kahdeksassa kuukaudessa – terveysongelmat helpottivat ja itsetunto parani: "Ihan kuin olisin ollut vankina toisen ihmisen kehossa"

0:18

Ylipainoisena pohjoispohjanmaalaisen Eveliina Tuomaalan, 25, itsetunto mureni ja terveysongelmat alkoivat vaivata. Nyt 35 kiloa kevyempänä kivut ovat helpottaneet ja olo on kaikin puolin parempi.

Nuorena Eveliina Tuomaala oli ollut kova urheilemaan ja hyvässä, hoikassa kunnossa. Kilot alkoivat kuitenkin kertymään, kun Eveliina tuli raskaaksi. Esikoistyttö syntyi keväällä 2014.

– Raskauskiloja jäi varmaan 20 kiloa. Kesän aikana sain niistä kymmenen pois, Eveliina kertoo MTV Uutisille.

Painonpudotus ei kuitenkaan päässyt jatkumaan, kun Eveliina joutui vuodepotilaaksi. Säännöllisesti vaivannut selkä päätettiin leikata kiireellisesti syksyllä 2014, kun nikamasiirtymä oli edennyt niin pahaksi.

– Se olikin iso operaatio. Jouduin vajaan puolen vuoden sairaslomalle, josta monta viikkoa meni sairaalassa ja jonka aikana jouduin opettelemaan jopa kävelemisen uudestaan. Se oli todella raskasta aikaa, minulla oli kovat kivut ja kovat lääkitykset, Eveliina kertoo.

– Paino vain lähti nousemaan. Vuoden aikana paino nousi varmaan ainakin 30 kiloa, ja siinä se sitten pysyi.

Pahimmillaan vaa’an lukema näytti 117,5 kiloa, hän kertoo.

"Minulla saattoi mennä leipää pussikin päivässä"

Elintavat vaikuttivat painon kertymiseen. Eveliina söi pääasiassa tavallista kotiruokaa, mutta lautaselta ei löytynyt pahemmin kasviksia, annokset olivat isoja ja ruoka-ajat epäsäännöllisiä.

– Leipä on aina ollut minulle pahin pahe. Söin ja tein itse paljon sämpylöitä, tykkäsin myös ruisleivästä ja söin niitä monessa eri muodossa. Minulla saattoi mennä leipää pussikin päivässä, Eveliina selittää.

– Olin silloin hirveän väsynyt. Nukuin joka päivä päiväunet enkä oikein jaksanut tehdä mitään. Kun tulin koulusta, nukuin iltaan asti ja heräsin vasta illalla, kun muut menivät nukkumaan, hän sanoo.

– Olen aina ollut luonteeltani iloinen ja sosiaalinen, ja monet huomauttivat silloin väsymyksestäni. Minulla oli sellainen olo, etten enää halua nähdä ihmisiä. Sitä vetäytyi omaan kuplaan. Motivaatio meni kaikkeen.

Vaikea elämäntilanne vei voimat

Jo jonkin aikaa Eveliina oli myös kärsinyt vatsaongelmista. Mahakivut olivat kovat, ja välillä vasta toimi liian hyvin, välillä ei ollenkaan. Lääkärissä Eveliinalla todettiin ärtyneen suolen oireyhtymä, IBS.

– Lääkäri suositteli minulle FODMAP-ruokavaliota, mutta en jaksanut noudattaa siinä sitäkään. Avioliitossani meni silloin huonosti, ja se oli todella raskasta aikaa henkisesti, Eveliina kuvaa.

Vuosien aikana Eveliina kokeili pudottaa painoa useaan otteeseen. Hän kokeili eri dieettejä, muun muassa karppaamista ja pussikuureja, ja otti kahdesti itselleen personal trainerin. Mikään ei kuitenkaan auttanut, sillä Eveliinalla ei riittänyt elämäntilanteessa energiaa laihduttamiseen – kaikki voimat vei tilanne kotona.

Eveliinan paino poukkoili noin 115–117 kilon paikkeilla. Vuonna 2017 hänellä todettiin myös rasvamaksa. Sairautta hoidetaan laihduttamalla ja liikunnalla.

– Vaikka tiesin, että nyt pitäisi viimeistään pudottaa painoa, en silti pystynyt. Muu elämä oli niin huonosti, että sekään ei herättänyt minua.

eveliina t 1

"En enää tunne itseäni"

Pitkällisen pohdinnan jälkeen huhtikuussa vuonna 2018 Eveliina otti avioeron. Hän muutti takaisin kotiseuduilleen ja päätti, että ensimmäisenä hän keskittyy itseensä. Nyt kilot saisivat karista.

– Ne vuodet, kun olin ylipainoinen, minulla oli aina sellainen olo, että en enää tunne itseäni. Ihan kuin olisin ollut vankina toisen ihmisen kehossa. Se oli aivan hirveää. Halusin taas löytää innostuksen urheiluun, jota olen aina rakastunut, Eveliina kertoo.

Elämäänsä Eveliina alkoi muuttaa pienin askelin. Ensin hän aloitti FODMAP-ruokavalion. Se oli kaikista isoin muutos Eveliinalle, jonka herkku oli nimenomaan ollut leipä.

– Minulla jäi kaikki muut viljat paitsi kaura pois. En ole syönyt leipää enää ollenkaan ruokavalion aloittamisen jälkeen. Leipä vaihtui riisikakkuihin ja tattarinäkkileipään, Eveliina kertoo.

Eveliina teki edelleen kotiruokaa, mutta alkoi kasata lautaselleen enemmän kasviksia, salaattia ja proteiinia. Aiempien isojen annosten sijaan hän ottaa ruokaa nykyään kohtuudella.

Aamupalaksi Eveliina syö nykyisin yleensä kaurapuuroa marjoilla tai kiireessä riisikakkuja leikkeleellä ja kurkulla. Lounaaksi ja päivälliseksi hän syö esimerkiksi salaatteja tai jauhelihaa kasviksien kanssa. Yksi Eveliinan lempiruoista on kanakasviswokki riisinuudeleiden kera.

Takapakkia ei tullut

Ensimmäisen laihdutuskuukauden ajan Eveliina oli todella tiukka herkkujen suhteen. Suhtautuminen kuitenkin muuttui, kun hän huomasi, ettei maltillinen herkuttelu tuo takapakkia.

– Minulle tuli polttariviikonloppu, ja söin silloin hyvällä omalla tunnolla herkkuja. Seuraavalla viikolla olikin hirveä stressi, että onko paino lähtenyt nousuun. Ei ollut, se vain laski ja laski. Tajusin, että voin pitää herkkupäiviä välillä, kunhan syön muuten terveellisesti. Sen jälkeen olen sallinut sellaisen kerran viikkoon, Eveliina kertoo.

Kun ruokavalio oli kunnossa, Eveliina alkoi liikkua. Ensin hän alkoi käydä 4-vuotiaan tyttärensä kanssa joka päivä puistossa ja teki lyhyitä lenkkejä. Pian kävely vaihtui juoksemiseen. Kotona Eveliina treenasi myös YouTubesta löytyvien jumppavideoiden avulla.

Alkusyksystä vuonna 2018 hän hankki salikortin. Syksyllä Eveliina toteutti myös pitkäaikaisen haaveensa ja hankki lenkkipoluille seuraukseen koiran. Lenkeillä tulee nyt käytyä päivittäin, salilla muutaman kerran viikossa.

– Innostus urheiluun on taas löytynyt, Eveliina sanoo.

Elämänmuutos, joka säilyy koko loppuelämän

Eveliinalla painoa tippui tammikuuhun mennessä, noin kahdeksan kuukauden aikana, yhteensä 35 kiloa. Painonpudotusta hän kuvailee "yllättävän helpoksi".

– Minulla on ollut vain sellainen olo, että miksi en ole tehnyt tätä aikaisemmin. Luulen, että se johtuu nimenomaan siitä, että en ole millään kitudieetillä enkä pussikuurilla, vaan otin sen asenteen, että sen pitää olla sellainen elämänmuutos, jolla voin pysyä koko loppuelämän. Ja tällä minä olen pysynyt, Eveliina toteaa.

Parasta painon pudottamisessa on Eveliinan mukaan muutos, jonka voi nähdä konkreettisesti. Ylipainoisena hän oli ostanut XXXL-koon vaatteita, mutta nyt sopiva vaatekoko on M. Koko vaatekaapin sisältö onkin mennyt uusiksi.

Eveliinalle yksi motivaatiotekijä oli myös se, kun vyötärönmitasta näki edistyksen. Kun paino junnasi paikallaan, mittanauhasta näki, että senttejä tippuu.

– Vyötäröltä minulla on jo lähtenyt monta kymmentä senttiä, Eveliina sanoo.

"Nyt ei tulisi mielenkään mennä päiväunille"

Painonpudotuksen myötä Eveliina kertoo elämänsä muuttuneen monilla tavoilla. Maksan rasvakertymä pieneni huomattavasti ja selkäkivut helpottivat.

– Selkäleikkaukseni onnistui todella hyvin, mutta silti minulla oli välillä hermosärkyjä jaloissa asti. Nyt kun paino on tippunut, niin niitä ei ole ollut enää yhtään vaikka tekisi kuinka paljon töitä. Mitään mahakipujakaan ei ole enää ollut, Eveliina kertoo.

– Ennen kaikkea painon putoamisen huomaa olossa. Nyt minulla ei tulisi mielenkään mennä päiväunille. Minulla on niin paljon energisempi olo ja jaksan tehdä tytön kanssa kaikkea, hän jatkaa.

Eveliina sanoo, että myös hänen itsetuntonsa on parantunut huomattavasti. Aikaisemmin valokuvia ottaessa tuli itku, kun kuvissa näkyvä keho ei tuntunut omalta eikä sitä halunnut uskoa todeksi. Omaan kehonkuvaan tottumiseen menee kuitenkin edelleen aikaa.

– Vaikka tiedän, että painoa on tippunut, välillä edelleen tuntuu, että näen itseni yhtä isona. Huomasin loppuvuodesta ajattelevani, että en voi laittaa jotakin vaatetta päälle, koska näytän niin isolta. Kun kaveri otti kuvan, huomasin, että näytänkin ihan normaalipainoiselta, Eveliina selittää. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja