Mainos

Evan Penttilä: Englanti viralliseksi "apukieleksi"

Risto E. J: Penttilän mukaan englannin virallistaminen parantaisi Suomen kilpailukykyä ja houkuttavuutta globalisoituvassa maailmassa.

Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan johtajan Risto E. J. Penttilän mukaan englannin pitäisi saada Suomessa saamen kielen kaltainen virallinen asema. Penttilä esittää, että hallitus tekisi englannin virallistamisesta aloitteen eduskunnalle, joka päättäisi erillislaista.

Näin on jo toimittu toisessa yhteydessä saamen kielen kohdalla, Penttilä sanoi tämän viikon Seura-lehden haastattelussa. Penttilä oikaisi kuitenkin keskiviikkona Seura-lehden tulkintaa, jonka mukaan hän olisi ehdottamassa englantia suorastaan Suomen kolmanneksi viralliseksi kieleksi.

- Tulkinta on väärä. En suinkaan esitä englantia suomen ja ruotsin kielen rinnalle, Penttilä painotti STT:lle. Itse hän käyttäisi mieluiten termiä "apukieli".

-Englannista ei tulisi uutta kansalliskieltä, mutta erillislaki määrittelisi Suomessa vaikuttaville ja tänne hakeutuville ulkomaalaisille ne asiaryhmät, kuten hallinnon, palveluiden ja verotuksen asiakirjat, jotka painetaan myös englanniksi. Myös lainsäädäntö olisi saatavilla englanninkielisenä, Penttilä hahmotteli Seuran haastattelussa.

Hänen mukaansa aloite on jatkoa esityksille Suomen kilpailukyvyn ja houkuttelevuuden kohentamisesta globalisoituvassa maailmassa.

- Virallinen englannin kieli olisi kilpailuetu. Menestyksestään huolimatta Suomi on EU:ssa pieni ja pohjoinen maa Euroopan reunalla, totesi Penttilä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.