Mainos

Euroviisut suurin Suomessa tehty tv-show

Suomen viisulähetyksessä juontajien ja yleisön rooli kasvaa. Kaikkia osallistujamaiden toiveita esimerkiksi rekvisiitasta ei voida toteuttaa.

Euroviisut on suurin Suomessa koskaan tehty tv-show. Ohjelmat toteuttaa 550 tv-alan ammattilaista, joista noin 450 on suomalaisia.

Finaalia katsoo ainakin 120 miljoonaa ihmistä. Kilpailuun osallistuvien 42 maan lisäksi lähetykset on tilannut muun muassa Australia, jossa euroviisut ovat suurta kansanhuvia.

Euroopan yleisradioliitto Ebu on rohkaissut Yleä uudistamaan viisuformaattia. Lopputuloksen pitää kuitenkin näyttää euroviisuilta, niin että kanavalle kesken kaiken eksyvälle katsojallekin selviää heti, mikä ohjelma on kyseessä.

Yksi ohjauksen uusia linjoja on nostaa yleisö kuviin useammin kuin aikaisemmin, jotta Areenan tunnelmat välittyvät paremmin kotikatsomoihin.

- Juontajien rooli on perinteisesti ollut aika pieni euroviisuissa, mutta nyt sitä kasvatetaan. Juontajat menevät myös yleisöä lähelle, ja suunnitelmissa on, että he keskustelevat yleisön edustajien kanssa, paljastaa euroviisujen tv-tuottaja Tapani Parm.

Helsingissä halutaan myös varata esimerkiksi Ateenaa enemmän aikaa niihin hetkiin, kun semifinaalissa avataan kirjekuoria, joista selviää, ketkä jatkavat finaaliin.

- Näytämme silloin aiempaa enemmän esiintyjien tunteita ja jännitystä Green Roomista, vähän kuin urheilukisoissa, Parm sanoo viitaten artistilämpiöön.

BBC:n toivelistalla lentokenttämattoja

Parmin mukaan euroviisukilpailijat ovat esittäneet jonkun verran toivomuksia, joita ei voida toteuttaa. Esimerkiksi BBC olisi halunnut Britannian kappaleen rekvisiitaksi 3-4 lentokentiltä tuttua liukuhihnamattoa.

- Eivät roudarit olisi ehtineet viedä niitä pois siinä 35-40 sekunnissa, joka esitysten välille jää postikorttivideoiden aikana. BBC tietenkin tiesi sen, mutta koittivatpahan kepillä jäätä.

Jotkut artistit olisivat halunneet laajentaa esiintymisreviiriään catwalkille ja sivurampeille, mutta Ylen vastaus on ollut kaikille ei.

- Esiintymisalue on alusta asti määritelty tarkkaan kaikille osallistujille, ja se on lavan keskialue. Emme voi antaa yhdelle lupaa mennä sen ulkopuolelle, koska silloin sama pitäisi luvata kaikille.

Parmin mukaan esiintyjät ovat sopeutuneet siihen, että joitakin siivuja esityksistä on pitänyt miettiä uusiksi.

- Hyvässä palveluhengessä näitä ollaan järjestelty. Show'n puitteet ovat ainakin huimat. Biisien sisällöistä en sano mitään. Kansa päättää voittajan.

Euroviisut näkyvät terävämpinä

Euroviisut lähetetään nyt ensimmäistä kertaa hd- eli teräväpiirtotekniikalla.

Viisujen ohjaamo ja kansainvälisen lähetyksen keskus sijaitsee ruotsalaisyhtiö Prisman hd-varustetussa rekassa, joka on Euroopan suurin ja modernein digitaalinen ulkolähetysauto. Show kuvataan yhtiön 25 teräväpiirtokameralla.

Suomessa euroviisuja ei vielä kotioloissa voi katsoa teräväpiirtona, mutta laadukkaalla tekniikalla toteutettu kuva on normaalia parempi myös tavallisessa televisiossa.

- Kun teräväpiirtokuva muutetaan normaalilaatuiseksi, lopputulos on myös siinä normaalikuvassa selvästi parempi. Mutta ei se tietysti ole lähelläkään sitä, mitä teräväpiirtokuva on, kertoo Ylen tekniikasta vastaava Kaj Flood.

Jos viisuja katsoo digiboksin kautta, kuva on vielä parempi kuin ilman boksia. Mitä laadukkaampi kuva on lähtökohdiltaan, sen parempi se on myös digi-tv:ssä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.