Mainos

Eurostatin vakavat rikkeet vahvistettiin

Tilastotoimisto Eurostatissa on ollut rikkomuksia useiden vuosien ajan. Euroopan unionin petostentorjuntaviraston raportin mukaan epäillyt väärinkäytökset koskevat miljoonia euroja.

Tilastotoimisto Eurostatissa on ollut rikkomuksia useiden vuosien ajan, vahvistaa Euroopan unionin petostentorjuntaviraston raportti. Tutkimuksen kooste julkistettiin myöhään eilen yönä.

Nykyisen EU:n komission mahdollinen vastuu tapahtumista on epäselvä. Komission sisäisen tarkastusraportin mukaan varmuudella ei tiedetä, jatkuivatko väärinkäytökset osittain vuoden 1999 jälkeen. Samana vuonna italialaisen Romano Prodin johtama komissio aloitti työskentelynsä.

Euroopan parlamentissa perättiin komission vastuuta ennen Prodin torstaista kuulemista Strasbourgissa. - Selvitys osoittaa, että talouskomissaari Pedro Solbesin on täytynyt olla tietoinen tapahtumista, hollantilainen Michiel van Hulten sanoi.

Budjetin valvontavaliokunnan suomalaisjäsen Kyösti Virrankoski yllättyi Eurostatin ongelmien laajuudesta. Virrankoski ihmetteli, miksi tilintarkastustuomioistuin ei ole ottanut asiaa esille, vaikka epäselvyydet ovat jatkuneet vuosia.

-Aika isoja ongelmia varoissa näyttää olevan ja ne koskevat selvästi aiempaa tietoja suurempia summia, Virrankoski sanoi tutustuttuaan selvityksiin.

Eurostat on Euroopan unionin tilastotoimisto, joka kuuluu komission vastuulle.

Euroopan unionin petostentorjuntaviraston Olafin tutkimus vahvistaa toimiston ranskalaisen pääjohtajan Yves Francet'n tienneen sääntöjen vastaisuuksista.

Eurostat teki mm. Luxemburgissa sijaitsevan CESD-toimiston kanssa sopimuksia 31,6 miljoonan euron arvosta vuosina 1996-2001. Toimisto laskutti Eurostatilta yli 3 miljoonaa euroa liikaa. Sen kanssa tehtiin jatkosopimus joulukuussa 2000 eli nykyisen komission kaudella.

Eurostatilla oli myös ranskalaisen Planistat-yrityksen kanssa sopimus, johon kuului tilastotietoja välittäneiden toimistojen tulojen välittäminen. Yli puolet liikevaihdosta meni EU:n ulkopuolisille pankkitileille. Summat eivät koskaan näkyneet Eurostatin kirjanpidossa.

EU-parlamentissa vaadittiin Solbesin eroa

Euroopan parlamentin vasemmistoryhmän jäsenet vaativat Solbesin eroa epäiltyjen väärinkäytösten takia. Budjetin valvontavaliokunnan tanskalainen varapuheenjohtaja Freddy Blak ja ruotsalaisjäsen Jonas Sjöstedt kuvasivat tapausta "valtavaksi skandaaliksi".

-Komission vastuussa olevan jäsenen on erottava, Blak sanoi Strasbourgissa. Blak on sitä mieltä, että komission puheenjohtajan Romano Prodin on irtisanottava Solbes. Ennakkotietojen mukaan Prodi aikoo torjua vaatimuksen, kun hän on myöhemmin tänään parlamentin kuultavana.

Sjöstedtin mukaan viime yönä julkistetut raportit vahvistavat, että Eurostatin tuloja on ohjattu pimeille pankkitileille, jotka olivat olemassa viime kesään asti. -Ei ole tietoa, missä osa rahoista on, Sjöstedt sanoi.

Freddy Blakin mukaan ainakin Solbesin kabinetissa on tiedetty pankkitileistä. Blak ja Sjöstedt edustavat parlamentin yhtynyttä vasemmistoa. Sjöstedt arvioi, että myös osa parlamentin liberaaleista ja kristillisdemokraateista katsoo talouskomissaarin olevan vastuussa.

Kaksi hollantilaista edustajaa vaati Solbesin väistymistä jo varhain aamulla. Freddy Blakin mielestä tutkimusraporttien perusteella ei ole perusteita vaatia koko komission eroa, kuten tapahtui vuonna 1999.

Vihreiden puheenjohtajan Daniel Cohn-Benditin mielestä poliittinen vastuu on epäselvä. Ainoastaan Eurostatin ranskalaisen Eurostatin pääjohtajan Yves Franchet´nvastuu on Cohn-Benditin mukaan selvä, mutta hän ei ollut yöllä julkistettujen raporttien perusteella valmis vaatimaan Solbesin eroa.

(MTV3-STT)


(Huomenta Suomi 25.09.2003)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.