Euroopan paras auto tulee Amerikasta – eikä kyseessä ole edes Tesla

Jeep Grand Wagoneer palaa markkinoille lähes 30 vuoden jälkeen 8:02
KATSO MYÖS: Jeep Grand Wagoneer on palannut markkinoille lähes 30 vuoden tauon jälkeen. Vuoden auto Euroopassa -tittelin vieneestä Avengerista löydät kuvan alempaa.

Euroopan parhaaksi autoksi on valittu ylivoimaisella erolla Jeepin uutuusmalli Avenger.

Euroopan vuoden auto 2023 -tittelin vei ennakkosuosikkien nenän alta yllättäen amerikkalainen autobrändi. Tosin valituksi tullut Jeep Avenger valmistetaan Puolassa, ja täyssähkömallina se perustuu Stellantiksen ranskalaissiiven kehittämään CMP-perusrakenteeseen.

Avenger sai eurooppalaisten autotoimittajien äänestyksessä 328 pistettä. Ero kakkoseen Volkswagen ID. Buzziin oli selvä, sillä se sai 241 pistettä. Ykkössijalle Avengerin äänesti 21 tuomaria, ID. Buzzin 16 tuomaria.

Kolmanneksi äänestyksessä tuli Nissan Ariya ja neljänneksi Kia Niro. Renault Australin sijoitus oli viides, Peugeot 408:n kuudes ja seitsemänneksi jäi Subaru Solterra / Toyota bZ4X. Tulokset julkistettiin Brysselin autonäyttelyssä.

Suomeen keväällä

Tuomaristo kehui Jeep Avengerin kompaktia kokoa ja siihen nähden hyviä tiloja, jousitusta, sulavasti toimivaa voimalinjaa ja merkin historiaa kunnioittavaa muotoilua.

Suomeen Avenger tulee kevään mittaan ja ainoastaan täyssähköisenä mallina. Italiassa ja Espanjassa Avengeria myydään myös polttomoottorilla.

Avenger on suunnattu nimenomaan eurooppalaisille asiakkaille. Pituutta autolla on 4,08 metriä ja se sijoittuu Euroopassa hyvin kaupaksi käyvään B-SUV-segmenttiin. Avenger on esimerkiksi Jeep Renegadea 16 senttimetriä lyhyempi.

Perusmallin Avenger on etuvetoinen, mutta Pariisin autonäyttelyssä väläytettiin myös nelivetoista konseptimallia. Etuvetoisessakin etenemiskykyä kohennetaan SelectTerrain-ajotilavalitsimella. Lähestymis- ja jättökulmat ovat maasturimaiset, ja maavaraa on 20 senttimetriä.

Takakontin tilavuus on 380 litraa.

Sähkömoottorin teho on 156 hevosvoimaa ja vääntö 260 newtonmetriä. Akuston kapasiteetti on 54 kilowattituntia ja WLTP:n mukainen toimintamatka noin 400 kilometriä.

Pikalatausteho on maksimissaan sata kilowattia, ja lyhin latausaika 20 prosentista 80:een 24 minuuttia.

Avengerin hinta lähtee reilusta 36 000 eurosta.

Lue myös:

    Uusimmat