Onko aika ajanut katumaastureiden ohi? Tällaista tyyliä on tarjolla seuraavaksi

Tältä näyttää Citroënin uusi ë-C4 X 4:25
Tältä näyttää Citroënin uusi ë-C4 X -sähköauto.

Citroënin uusi ë-C4 X tulee Suomeen ainoastaan täyssähköisenä versiona.

Maailman neljänneksi suurimman autonvalmistajan Stellantiksen ranskalaissiivessä uskotaan, että katumaasturien aika alkaa pikku hiljaa olla ohi. Sähköautoissa energiatehokkuus on tärkeää, ja sitä parantaa matala, pienen ilmanvastuksen kori.

Citroën on aiemmin tuonut markkinoille C5 X:n, joka yhdistelee sedanin ja farmarin piirteitä. Toisaalta siinä on maavaraa kuin katumaastureissa. Viime viikolla Peugeot esitteli 408:n, joka puolestaan on fastbackmainen muunnelma samasta autoluokkien rajoja rikkovasta teemasta.

Nyt Citroën jatkaa valitsemallaan tiellä esittelemällä ë-C4 X:n, jota tarjotaan vaihtoehdoksi C-segmentin viistoperää tai katumaasturia etsivälle asiakkaalle. Keitokseen on poimittu valmistajan mukaan myös ”fastbackin elegantit linjat, SUV:n nykyaikainen asenne ja neliovisen sedanin ajattomuus sekä tilat”.

Citroënin mallistossa uutuus asettuu C4-viistoperän ja lippulaiva C5 X:n väliin. Monissa Euroopan maissa autoa aiotaan myydä vain täyssähköisenä mallina. Näin myös Suomessa, ja tänne uutuus saapuu ensi vuoden alussa.

Auto on 4,6 metriä pitkä. Sen akseliväli on sama 2,67 metriä kuin C4:ssä, ja autojen alustarakenne onkin yhteinen. Matalan korin ilmanvastuskerroin on pieni 0,29, ja aerodynamiikkaa parantaa sekä toimintamatkaa lisää pitkä fastback-tyyppinen kattolinja. E-C4:n virallinen wltp-toimintamatka on 360 kilometriä.

Voimalinja on teknisten tietojen perusteella perua Stellantiksen muista täyssähköautoista. Sähkömoottorin teho on 100 kilowattia eli 130 hevosvoimaa ja vääntö 260 newtonmetriä. Ajoakun bruttokapasiteetti on 50 kilowattituntia. Akkutakuu on kahdeksan vuotta tai 160 000 kilometriä akun 70 prosentin kapasiteettiin asti. Ë-C4 X kiihtyy nollasta sataan 9,5 sekunnissa.

Julkisesta DC-pikalatauslaitteesta (Mode 4) ë-C4 X vastaanottaa sähköä parhaimmillaan sadan kilowatin teholla. Yhdessä minuutissa sähköä on mahdollista ladata kymmenen kilometrin ajomatkaan. 80 prosenttiin akku varautuu 30 minuutissa.

Suomessa kolmivaihelaturi on vakiovaruste. Kotilatauslaitteella latausteho on parhaimmillaan 11 kilowattia, jolloin akun latautuminen täyteen kestää 5 tuntia. Akkua voi ladata väliaikaisesti myös tavallisesta pistorasiasta.

Ajomukavuutta tarjoaa Citroënin ”progressiivisiin hydraulistoppereihin perustuva jousitusjärjestelmä”, kuten maahantuoja asian ilmaisee, sekä mukavuusistuimet. Takaistuinten lämmitys on Suomeen tuotavissa autoissa vakiovaruste. Kontin tilavuus on on 510 litraa.

Ohjaamon digitaalisuus, tietoviihdejärjestelmä ja auton liitettävyyspalvelut ovat luonnollisesti merkin uusinta uutta. Kosketusnäyttö on kymmentuumainen, ja navigointi tulee TomTomilta.

Ë-C4 X kootaan Stellantiksen Villaverden tehtailla Espanjassa.

Lue myös:

    Uusimmat