Euroopan kyberalaa vaivaa aivovuoto Yhdysvaltoihin – ja se voi vaarantaa unionin kyberturvallisuuden

Kyberalaa vaivaa aivovuoto Yhdysvaltoihin 2:05
Kyberalaa vaivaa aivovuoto Yhdysvaltoihin.

Tietoturvayritysten virta pois Euroopasta nakertaa unionin kyberturvallisuutta. Lukuisat kyberalan yritykset myydään EU-alueen ulkopuolelle heti kun ne alkavat menestyä. Kyberalan tulevaisuudesta keskusteltiin tänään Salossa. Kaupunki pyrkii palaamaan takaisin teknologiabisneksen keskittymäksi monien vaikeiden vuosien jälkeen.

Suomi on onnistunut luomaan lukuisia innovatiivisia ja menestyviä yrityksiä tietoturva- ja kyberalalle: Stonesoft, Blancco, Ubisecure, Trusteq, Deltagon - ja lista jatkuu. Mutta. Heti kun yritys menestyy ja alkaa kasvaa, se myydäänkin ulkomaille.

- 98 prosenttia meidän kyberturvallisuusyrityksistä on pienyrityksiä, ne työllistää ehkä 50 henkeä. Kun katsotaan Euroopan ulkopuolelle, monikansallisissa yhtiöissä on kymmeniä tuhansia ihmisiä töissä, kuvailee Finnish Information Security Cluster -järjestön toiminnanjohtaja Juha Remes.

Pienet yritykset eivät pärjää isojen puristuksessa. EU-alue ei yksinkertaisesti houkuta teknoyrityksiä jäämään, joten kasvusuunnaksi jää myynti unionin ulkopuolelle.

EU on keskittynyt turvaamaan yksilöiden tietoturvaoikeuksia, ja samaan aikaan yritykset ovat valuneet ulkomaille.  

- Yksilöitten oikeuksia suojataan, mahdollistetaan niiden ihmisten kouluttaa itseensä mutta sitten ei ajatella että mihin ne menisivät töihin, Remes puuskahtaa.

Turvayritysten jatkuva  virta Yhdysvaltoihin ja Aasiaan vaikuttaa jo jopa Euroopan turvallisuuteen.

- Ei ole uskottavaa eurooppalaista kyberturvallisuutta jos ei ole uskottavaa eurooppalaista kyberturvallisuuden yrityskenttää, myöntää Aalto-yliopiston professori Jarno Limnéll.

Suomalaiset tietoturva- ja kyberalan asiantuntijat kerääntyivät tänään Saloon keskustelemaan alan tulevaisuudesta. Entinen Nokian kotipaikka pyrkii nyt kiipeämään takaisin teknoalan kärkeen mm. kyberlaboratoriollaan.

Tarkennettu 30.1. kello 12.48: Deltagon Groupin osake-enemmistö siirtyi vuonna 2017 liettualaisomistukseen mutta päätyi lopulta vuonna 2018 Suomen Erillisverkot Oy:n omistukseen.

Lue myös:

    Uusimmat