Uusi 5G aiheuttaa pelkoja: Jopa antenneja yritetty tuhota koronan pelossa – onko syytä huoleen?

2:30
Tarvitseeko 5G-yhteyttä pelätä? Näin asiantuntijat vastaavat

5G-yhteys aiheuttaa epäluuloa ja pelkoa maailmalla. Syytä pelkoon ei kuitenkaan ole, suomalaiset tietoturva-asiantuntijat kertovat.

Esimerkiksi Britanniassa nähtiin viime vuoden keväällä yrityksiä tuhota 5G-linkkimastoja. Tekijöiksi epäiltiin salaliittoteorioihin uskovia ihmisiä.

Suomessa vastaavaa toimintaa ei ole nähty, mutta osa suhtautuu täälläkin epäilevästi uuteen teknologiaan. Tietoturvakonsultti Tuomo Makkonen Fraktal Oy:stä sanoi tänään Uutisaamussa, että uuden teknologian mietiyttäminen on luonnollinen ilmiö.

– 5G on järjestelmä, joka otetaan enenevissä määrin käyttöön. Siihen liittyy samanlaisia uhkia kuin kaikkiin muihinkin it-järjestelmiin. Loppukäyttäjän näkökulmasta asiat tulevat olemaan jopa paremmin, Makkonen arvioi.

Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen johtajan Arttu Lehmuskallion mukaan 5G:tä ei tarvitse pelätä.

– Se on tulevaisuuden rakennuspalikka, jonka päälle digitaalista yhteiskuntaa rakennetaan tulevina vuosina, hän sanoo.

5G on alkanut rantautua jo tavallisen kuluttajan arkeen, sillä markkinoilla on jo saatavilla 5G-palveluyhteyksiä sekä puhelimia. Suurimmat tekniikan ympärille rakentuvat muutokset ovat kuitenkin vielä edessä.

– Suurimmat muutokset (tulevat olemaan) runkoverkon muutokset, joita rakennetaan lähivuosina, Makkonen sanoo.

Valkohattuhakkerit koolle

Tulevaisuuden erilaisiin uhkakuviin pyritään vastaamaan tänä viikonloppuna järjestettävässä valkohakkeritapahtumassa.

Kyberturvallisuuskeskuksen tapahtuma kokoaa yli 100 valkohakkeria 130 maasta virtuaaliseen tapahtumaan ratkomaan erilaisia it-järjestelmiin koskevia uhkia. Myös yrityksiä on mukana.

– Valmistajat ovat tuoneet laitteita pelattavaksi, testattavaksi ja murrettavaksi. Tätä kautta valmistajat pystyvät hahmottamaan uhkia, Lehmuskallio kertoo tapahtumasta.

Valkohattuhakkerilla tarkoitetaan tietoturva-asiantuntijaa.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja