Yhdysvallat huolissaan tekoälyn kehitysvauhdista

Näin tavallinen kansalainen saa tekoälystä hyvän rengin 10:03
Näin tavallinen kansalainen saa tekoälystä hyvän rengin

Yhdysvaltain kauppakomission selvityksessä tarkastellaan, vaarantavatko suuryritykset tekoälyalan innovaatiot ja tasapuolisen kilpailun.

Yhdysvaltain kauppakomissio FTC kertoi torstaina aloittavansa selvityksen Googlen, Amazonin ja Microsoftin sijoituksista tekoäly-yrityksiin.

Selvityksen tarkoituksena on varmistaa, että valvonta pysyy selvillä tekoälyn kehityskuluista ja pystyy estämään suuria toimijoita sulkemasta kilpailijoita tekoälymarkkinoilta.

– Selvitämme muodostavatko IT-alaa hallitsevien yritysten sijoitukset ja kumppanuussuhteet riskin tyrehdyttää innovaatiot ja tasapuolisen kilpailun, FTC:n pääjohtaja Lina Khani sanoi.

Tekoälyteknologia saa juontajan puhumaan eri kielillä 10:40
Katso myös: Tekoälyteknologia saa juontajan puhumaan eri kielillä

Yksi suurimmista huolenaiheista on se, että sisältöä tuottavat generatiiviset tekoälyt tarvitsevat valtavan määrän laskentatehoa, jota ei käytännössä pysty tuottamaan kuin suuret teknologiayritykset.

Maailman suurimpiin yrityksiin lukeutuvat Amazon, Microsoft ja Google ovat myös maailman suurimmat pilvidatapalveluiden tarjoajat.

Kolmen jätin tekoäly-yhteydet

Ohjelmistojätti Microsoft on sijoittanut ainakin 13 miljardia dollaria tekoälykehityksen kärkiyrityksiin kuuluvaan OpenAI:hin, joka on luonut suositun tekoälyä käyttävän keskustelubotti ChatGPT:n.

OpenAI:n hallitus erotti toimitusjohtaja Sam Altmanin viime vuoden lopulla, mutta hänet palautettiin yrityksen johtoon vain muutamaa päivää myöhemmin muun muassa Microsoftin toimitusjohtaja Satya Nadellan tukemana. Tämän jälkeen Microsoftin edustaja sai paikan OpenAI:n hallituksessa.

Sekä verkkokauppajätti Amazon että hakukonejätti Google ovat myös tehneet miljardiluokan sijoituksia entisten OpenAI:n työntekijöiden perustamaan Anthropic-kasvuyritykseen, josta odotetaan varteenotettavaa tekijää tekoälymarkkinoille.

Amazon on kertonut pyrkivänsä hyödyntämään generatiivista tekoälyä Alexa-virtuaaliavustajan kehittämisessä. 

Anthropic on suostunut käyttämään Amazonin koneoppimista varten tuottamia siruja. Yritykset tekevät myös yhteistyötä uusien tekoälysirujen kehittämiseksi. Anthropic on myös suostunut käyttämään Amazonin pilvi-infrastruktuuria.

Kyseiset yritysten väliset yhteistyötoimet ovat FTC:n tarkastelulistalla.

Katso myös: Käyttöohje voi olla tekoälyn kääntämää tajunnanvirtarunoutta tai pienen pientä piperrystä – kuinka vakavasta asiasta on kyse?

Käyttöohje voi olla tekoälyn kääntämää tajunnanvirtarunoutta tai pienen pientä piperrystä – kuinka vakavasta asiasta on kyse? 10:08

Lue myös:

    Uusimmat