Eurolaskin voi vaihtaa kurssia itsestään

Useat kuluttajat ovat havainneet joidenkin eurolaskimien vaihtavan kurssia itsestään. Asiasta on syntynyt melkoisesti julkista keskustelua.

Asian vahvistaa Kuluttajaviraston apulaisjohtaja Päivi Hentunen. -Minulla itselläni on juuri sellainen laskin pöydälläni: olen huomannut laskimen vaihtavan kurssia itsestään, Hentunen myöntää.

Kuluttajavirastoon ei ole tullut varsinaisia kanteluja asiasta, mutta Hentunen on omien kokemustensa lisäksi kuullut ihmisten ihmettelevän laskimien toimintaa. Hentusen omaan eurolaskimeen oli myymälässä laitettu oikea kurssi (5,94573). Sitten Hentunen sai kyselyn jostain tietystä hinnasta. -Laskin hinnan eurolaskimella, jolloin kyselijä sanoi, että nyt laskimesi näyttää väärin. Hänellä oli kuulemma oikea hinta. Sitten kun rupesimme tutkimaan asiaa, huomasimme, että oikea kurssi oli muuttunut kuutosella alkavaksi, Hentunen kertoi.

Hentunen alkoi tutkia laskimen käyttöohjeita erään asiantuntijan kanssa. Hentusen mukaan kyseessä on laskin, jossa ei ole kantta näppäimistön päällä. Laskimen takana on pieni kolo eli set-piste, jota täytyy painaa yleensä jollain terävällä esineellä, jotta se aktivoituisi. -Ilmeisesti jos set-pistettä painaa jollain tavalla, se muuttaa kurssin ties miksi.

Hentunen luuli laskimensa olevan tarkastelun jälkeen kunnossa. Kummat tulokset kuitenkin toistuivat. -Nyt en uskalla enää käyttää kyseistä laskinta. Minulla on kuitenkin toinen erilainen laskin, joka toimii loistavasti. Hentusen laskin on valmistettu Kiinassa. Sen hinta oli vähän alle 30 markkaa.

Magneettikenttä vaikuttaa useisiin laskimiin

Myymäläpäällikkö Marjatta Mettovaara Suomalaisesta Kirjakaupasta Oulusta totesi, että useiden laskimien kurssi voi muuttua, jos laskin on tietokoneen tai kännykän läheisyydessä. -Tietokoneen magneettikenttä aiheuttaa sen, että laskimen kurssi muuttuu itsestään. Jos laskinta pitää taskussa, jossa on kännykkä, voi kurssi muuttua, Mettovaara kertoi.

Suomalaisen Kirjakaupan myymissä laskimissa ongelmia on ollut kahdessa eri merkissä. Ne ovat tulleet eri maahantuojilta. Eniten ongelmia on ollut Lexibook-nimisissä laskimissa. -Maahantuojillakin oli aluksi epätietoisuutta, mistä asiassa on kyse. Meilläkin omalla henkilökunnalla kurssit ovat muuttuneet, kun laskimet ovat tietokoneiden vieressä, Mettovaara sanoi.

Suomalainen Kirjakauppa ottaa asiakkaiden palauttamat laskimet vastaan, lähettää ne takaisin maahantuojalle ja antaa asiakkaalle rahat takaisin. Mettovaara arvioi, että monesta sadasta myydystä laskimesta 30-50 on tullut takaisin.

Ensin myymälän puoleen

Hentusen mukaan Kuluttajavirasto ei voi tässä vaiheessa puuttua asiaan. -Tämä on tavaravirhe. Jos laskimen ostaja huomaa virheen, hänen pitää kääntyä myymälän puoleen. Jos myymälä ei suostu laskimia korjaamaan tai hyvittämään asiaa, asiasta voi valittaa kuluttajalautakuntaan.

Ensimmäisenä Hentusen mukaan tulee kuitenkin tutustua laskimen käyttöohjeisiin. -Toisaalta itsekin kannoin laskinta käsilaukussa sivutaskussa. Kun kerran kurssi voi muuttua noin helposti, olisi tietenkin toimittava itse huolellisemmin. Mutta eihän laskin tuolla tavoin saisi toimia, koska tämä on nimenomaan muuntolaskimeksi tarkoitettu, Hentunen totesi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat