Euroedustajia rasittavat kiire ja pitkät matkat

Suurin osa Suomen europarlamentaarikoista ei halua jatkaa ensi kaudella.

Pitkiä päiviä ja loppumatonta matkustamista. Muun muassa tätä on europarlamentaarikon arki.

Valtaosa Suomen EU-parlamentin edustajista ei aio jatkaa työtään ensi kaudella. Puolueilla onkin nyt edessä suuri työ hankkia ensi kesänä pidettäviin eurovaaleihin nimekkäitä ehdokkaita. Neljästätoista nykymepistä ainoastaan viisi on kertonut haluavansa jatkaa.

Muun muassa Kokoomuksen Alexander Stubb ja Piia-Noora Kauppi ovat ottaneet vastaan uuden työtehtävän. Demareitten Lasse Lehtinen puolestaan lopettaa henkilökohtaisista syistä. Myöskään vasemmiston ja RKP:n ainoat ehdokkaat eivät aio jatkaa.

Suureen lopettamismäärään vaikuttaa muun muassa työn rankkuus.

- Tällainen jatkuva Suomen ja Brysselin välillä lentäminen on tietysti monellakin tapaa raskasta työtä, vahvistaa Kokoomuksen puoluesihteeri Taru Tujunen.

Puolueet kiperän tilanteen edessä

Nykyisistä edustajista ainoastaan viisi on kiinnostunut jatkamaan. Joukossa on viime vaalien äänikuningatar Anneli Jäätteenmäki ja vihreitten ainoa edustaja Satu Hassi.

Stubbin tilalle mepiksi noussut Sirpa Pietikäinen ja pitkänlinjan poliitikko Reino Paasilinna empivät vielä.

Nyt puolueilla onkin kiire hankkia nimekkäitä ehdokkaita ensi vuonna pidettävien eurovaalien listoille. Tilanne on kiperä muun muassa SDP:ssä, jossa ainakin kaksi kolmesta ehdokkaasta on lopettamassa.

Nyt lopettavien meppien jäljiltä jää ilmaan yli 400 000 äänestäjän äänet.

Kukaan kärkinimistä ei ole vielä vahvistanut ehdokkuuttaan.

Julkkiskasvoista on nostettu esiin Jaana Pelkonen ja Isä Mitro. Ranskasta aiemmin valitun Ari Vatasen siirtymisestä Suomen listoille on myös huhuttu. Politiikan konkareista on väläytelty muun muassa Kokoomuksen ex-ministeri Ilkka Kanervaa. SDP:stä on houkuteltu puolestaan Eero Heinäluomaa.

Suomelle valitaan eurovaaleissa 13 edustajaa. Ehdokkaiden nimet vahvistuvat syksyn aikana.

Lue myös:

    Uusimmat