Mainos

EU-Venäjä huippukokous päättynyt

EU:n ja Venäjän huippukokouksen ainoat konkreettiset päätökset olivat sopimus Siperian ylilennoista ja Pohjoisesta ulottuvuudesta.

EU:n ja Venäjän huippukokous on päättynyt Säätytalossa Helsingissä. Kokouksen anti jäi laihaksi - ainoat konkreettiset päätökset olivat sopimus Siperian ylilennoista ja Pohjoisesta ulottuvuudesta. Pääministeri Matti Vanhasen mukaan erityisesti ilmaliikennesopimus oli erittäin tärkeä.

Kokouksen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa Venäjän presidentti Vladimir Putin myös kommentoi venäläisvakooja Alexander Litvinenkon kuolemaa, kun häneltä sitä kysyttiin. Putin muistutti poliittisten murhien olevan ongelma muullakin Euroopassa.

Putin varoitti politisoimasta Britanniassa menehtyneen Litvinenkon kuolemaa ja toimittaja Anna Poltikovskajan murhaa.

Neuvotteluissa keskusteltiin myös muun muassa energia- ja ympäristökysymyksistä. Asialistalla olivat myös Lähi-idän tilanne sekä Pohjois-Korean ydinasesuunnitelmat.

EU:n edustajina olivat pääministeri Matti Vanhanen, EU-komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso sekä ulkopoliit-tinen edustaja Javier Solana.

Pohjoinen ulottuvuus sai uudet raamit

EU:n, Venäjän, Norjan ja Islannin pohjoinen ulottuvuus -yhteistyöohjelma sai uudet raamit.

Niistä sovittiin huippukokouksen kyljessä pidetyssä pienoishuippukokouksessa. Presidentti Putin kiitteli Suomen panosta EU:n puheenjohtajakaudella pohjoisen ulottuvuuden edistämisessä.

Venäjän lähialueiden yhteistyöohjelman aihekirjo on laaja taloudesta kulttuuriin. Ympäristöhankkeisiin on käytetty tähän mennessä kaksi miljardia euroa. Suomi on luvannut hiljattain ympäristöhankkeisiin kuuden miljoonan euron lisärahoituksen ja tuleva puheenjohtajamaa Saksa kymmenen miljoonaa euroa.

Norja lupasi vuorostaan kymmenen miljoonaa ydinjätteiden saneeraukseen.

Ensi vuonna voimaan astuvasta kehyssopimuksesta päätettiin kokouksessa, jossa EU:n ja Venäjän edustajien lisäksi olivat mukana Norjan pääministeri Jens Stoltenberg ja Islannin pääministeri Geir H. Haarde.

Vanhanen haluaa Suomen ja Venäjän rajalle tullikokeilun

Pääministeri Vanhanen haluaa, että Suomen ja Venäjän rajasta tulee kokeilualue elektroniselle tullaukselle. Vanhanen sanoo asian olleen esillä huippukokouksessa ja aikovansa jatkaa keskusteluja ensi viikolla Moskovassa pääministeri Mihail Fradkovin kanssa.

Elektronisella tullauksella poistetaan mahdollisuus kaksoislaskutukseen, joka aiheuttaa Venäjälle suuria taloudellisia menetyksiä. EU:n pyrkimys uudistaa koko tullausjärjestelmänsä vie vuosia, joten Suomessa voitaisiin aloittaa asiasta pilottiprojekti.

EU:n komissio on Vanhasen mukaan valmis tukemaan Suomen pyrkimystä.

(MTV3)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.