EU vaatii älypuhelimiin ominaisuutta, joka vanhassa Nokia-luurissasi oli jo 1999

Jo hyväksytyn asetuksen mukaan älypuhelimenkin akun tulee jatkossa olla sekä poistettavissa että vaihdettavissa.

EU vaatii jatkossa myös kannettaviin laitteisiin akkuja, jotka kuluttajan on helppo vaihtaa itse. Asetus vaikuttaisi myös älypuhelimiin.

Euroopan parlamentti totesi jo 2022, että tulevaisuudessa "laitteiden ja kevyiden liikennevälineiden akut on suunniteltava niin, että kuluttajat ja korjauspalvelut voivat helposti ja turvallisesti poistaa niitä".

– Akkujen tulee olla ympäristöystävällisempiä ja helpompia korvata uusilla (myös puhelimissa), Europan parlamentti kuvaili tuolloin.

Akku tulee voida vaihtaa niin, ettei se vaikuta laitteen toimintoihin tai toimintakykyyn. Vaatimukset astunevat voimaan aikaisintaan 2027.

Laitoimme vanhat Nokian pelit testiin! Juttu jatkuu videon alla.

Muistatko nämä? Panimme vanhan Nokian pelit testiin! 1:37
Muistatko nämä? Panimme vanhan Nokian pelit testiin!

Enne iPhonea edeltäneiden kännyköiden paluusta?

Aiheesta uutisioinut Ars Technica -nettilehti intoutui pohtimaan, mitä "helposti vaihdettavalla akulla" varsinaisesti tarkoitetaan. Onko herkän kosketusnäytön vääntäminen auki "helppoa", entä tarvitaanko akun irrottamiseen työkaluja tai liuottimia? Millaisia työkaluja kuluttajan voidaan olettaa omistavan?

Nykyisinkin myynnissä toki on puhelimia, joista akku napsahtaa irti käsivoimin. Esimerkiksi edullisen Nokia-älypuhelimen akku on tehty vaihdettavaksi

Muiden älypuhelinten käyttäjiä uusi sääntö saattaa muistuttaa vanhoista nokialaisista, joiden akkuihin pääsi itse käsiksi hyvin helposti.

– Osa saattaa toivoa, että tämä [EU:n käyttämä] kieli on enne iPhonea edeltäneiden kännyköiden paluusta. Niiden takaosan saattoi avata peukalolla, ja vara-akkua saattoi kantaa kassissa. Tämä vaikuttaa epätodennäköiseltä vaihtoehdolta, mutta toisaalta kieli ei sulje sitä pois, Kevin Purdy pohtii Ars Technicassa.

Katso myös: Miten parannat iPhonen puheluiden äänenlaatua?

Näin parannat iPhonen puheluiden äänenlaatua 0:38
Näin parannat iPhonen puheluiden äänenlaatua!

Lue myös:

    Uusimmat