Pertti oli tuomassa Nokian kännyköihin ominaisuutta, joka muutti kaiken – "Eihän me tiedetty, ettei jotain voi tehdä, me vaan tehtiin"

Nokian kännyköissä oli yksi täysin ylivertainen ominaisuus: "Meillä oli hullun rohkeutta" 1:32
Nokian entinen teknologiajohtaja Pertti Korhonen paljastaa Missä olit, kun? -ohjelman Nokia-jaksossa, millaisella oivalluksella yhtiön kännyköiden akut saatiin kestämään.

Nokia on suomalaisen yrityshistorian ylivoimaisesti suurin ihmeteko. Missä olit, kun? -ohjelman Nokia-jakso nähdään MTV3-kanavalla sunnuntaina 22. tammikuuta 2023 kello 19.30. Jakso on katsottavissa MTV Katsomossa jo nyt.

Nokia piti hallussaan maailman suurimman matkapuhelinvalmistajan valtikkaa lähes 15 vuoden ajan. Vuosituhannen vaihteessa sen brändi oli arvokkaampi kuin Disneyn tai McDonald'sin.

Menestyksen pääarkkitehti, yhtiön pitkäaikainen pääjohtaja Jorma Ollila, muistelee matkapuhelinbisneksen kuuminta kulta-aikaa MTV3-kanavalla sunnuntaina nähtävässä Missä olit, kun? -jaksossa.

Ollilan lisäksi erittäin keskeisessä roolissa Nokian maailmanvalloituksessa oli myös jakson toinen vieras.

Insinööristä johtajaksi

1980-luvulla insinöörinä taloon tullut Pertti Korhonen työskenteli Nokian palveluksessa kahden vuosikymmenen ajan muun muassa tuotekehitysjohtajana ja myöhemmin teknologiajohtajana.

Menestystä niittäneestä Korhosesta povattiin vuosituhannen alussa jopa Ollilan seuraajaa, mutta vuonna 2006 hän kuitenkin siirtyi Elektrobitin, nykyisen Bittiumin, toimitusjohtajaksi.

Maaliskuusta 2020 alkaen Korhonen on toiminut valtion liikenteenohjausyhtiö Fintrafficin toimitusjohtajana.

Kuinka akku saatiin kestämään?

Korhosen kädenjälki näkyy monissa ikonisissa puhelinmalleissa.

Yksi mullistavimmista keksinnöistä Nokian historiassa oli sen oivaltaminen, kuinka akku saatiin lopulta kestämään kovempaakin käyttöä. Kyse oli isosta haasteesta, joka lopulta ratkaistiin yllättävällä tavalla.

– Keksittiin, että sen sijaan, että se akku kestää ehkä puoli tuntia puhua ja kahdeksan tuntia se pysyy päällä, niin kuinka siitä puhelimesta voidaan tehdä sellainen, että se akku kestää vaikka viikon ja sillä voi ihan puhuakin reilusti, Korhonen kertoo.

Korhonen paljastaa artikkelin yläpuolella olevalla videolla, miten rannekellon toiminnan tutkiminen johti käänteentekevään oivallukseen ja mitä tuleviin puhelimiin lisättiin.

"Hullun rohkeutta"

Korhosen mukaan hänen nuorella tiimillään oli tietynlaista "hullun rohkeutta".

– Me olimme kaikki tosi nuoria, siinä noin kolmenkympin ympärillä. Eihän me tiedetty, ettei jotain asiaa voi tehdä, me vaan tehtiin.

– Johto kyllä selvästi luotti meihin. Ehkä oltiin saatu sellaisia tuloksia tiiminä aikaiseksi.

Korhosen rooli Nokian menestyksessä tulee esiin myös C Moren Made in Finland -draamassa. Yksi tositapahtumiin pohjautuvan sarjan hahmoista nimittäin perustuu häneen.

– Se yksityiselämä on fiktiota, mutta sitten se, mitä siinä puhelimien kehityspuolella tapahtui, niin paljon siitä on totta.

Missä olit, kun Nokia valloitti maailman? -jakso MTV3-kanavalla sunnuntaina 22.1. kello 19.30 ja MTV Katsomossa heti.

Lue myös:

    Uusimmat